​Ministerul Energiei vrea să pună presiune pe furnizori să scadă și mai mult prețul energiei electrice și al gazelor naturale, prin scăderea plafoanelor la care cumpără de la producători, a afirmat, marți, Sebastian Burduja, ministrul de resort. Aceste ieftiniri s-ar putea simți din lunile mai-iunie, a adăugat el.

Facturi la electricitateFoto: Baloon111 | Dreamstime.com

„Săptămâna aceasta ne pregătim de o optimizare a schemei de plafonare-compensare, prin care prețurile din facturi ar putea să mai scadă. În niciun caz nu vor crește, pentru că plafoanele (la consumatorii finali - n.r.) nu se schimbă. Dar vrem să punem o presiune și mai mare pe furnizori pentru a scădea prețurile atât la energia electrică, cât și la gaze naturale, prin scăderea plafonului la care producătorii vând energia”, a spus Burduja, la conferința Energy Forum, organizată de DC News.

  • UPDATE Pe de altă parte, Dana Dărăban, directorul executiv al Asociației Companiilor de Utilități (ACUE) a arătat că problema este prețul mare la care vând producătorii.
  • „Recomandăm ministerului să pună presiuni pe producătorii de electricitate și gaze, nu pe furnizori. Problema este prețul angro, la care furnizorii achiziționează energia. Furnizorii au marje de furnizare reglementată”, a spus Dărăban, pentru HotNews.ro.
  • Scăderea de preț se regaseste deja în ofertele de furnizare sub plafon maxim, a adăugat ea.

La electricitate, plafonul pentru consumatorii casnici a fost stabilit la 0,68 lei pe kWh pentru consumul sub 100 kWh, 0,8 lei pe kWh pentru 100-255 kWh și 1,3 lei pe kWh pentru consumuri de peste 300 de kWh.

La gaze, plafonul este 0,31 lei pe kWh.

Pe bursă, prețurile au revenit la perioada dinainte de criza energetică, dar în facturi, nu

În ianuarie 2021, consumatorii casnici de electricitate puteau încheia contracte cu 0,25 de lei pe kWh, adică la preț de trei ori mai redus decât cel mai mic plafon din prezent.

Potrivit planurilor ministerului, prețul cu care producătorii vând electricitate către furnizorii cu clienți finali va scădea de la 450 de lei pe MWh la 400 de lei, iar mecanismul de achiziție centralizată va fi opțional.

Prețul la care vând producătorii de gaze va scădea de la 150 de lei pe MWh, la 120 de lei.

„Noi ne așteptăm să scadă facturile oamenilor. Poate nu va fi o scădere foarte mare. Vedem în funcție de evoluția pieței, după data de 1 aprilie vor începe aceste schimbări să se pună în mișcare. Furnizorii vor achiziționa energie și gaze mai ieftin, după ce vor scădea acele plafoane. Aceasta înseamnă că undeva în mai-iunie România va putea să simtă această mișcare”, a mai spus Burduja, tot marți, la B1.

El a arătat că, la nivel european, avem al cincilea cel mai ieftin curent electric și al patrulea cel mai ieftin gaz, potrivit datelor Eurostat din trimestrul trei al anului trecut.

O altă modificare pe care o dorește Ministerul Energiei este prelungirea schemei cu un an, până la 31 martie 2026.

Citiți și: Declarații contradictorii despre prețul energiei / Piața s-a reglat, spune Chirițoiu, în timp ce ministrul Energiei susține că există riscul ca facturile să o ia razna

Sursa foto: Dreamstime