​Conducerea Hidroelectrica, în frunte de Karoly Borbely, propune distribuirea către acționari a întregului profit obținut de către companie în 2023, sub formă de dividende. Practic, nu va rămane nimic pentru investiții. Reamintim că Hidroelectrica are un profit record, de 6,3 miliarde de lei, pe 2023, iar pe acești bani a pus ochii Guvernul pentru a acoperi deficitul bugetar uriaș. Hidroelectrica se arată chiar mai generoasă decât a cerut Guvernul.

Sediul HidroelectricaFoto: AGERPRES

De altfel, recent, Guvernul a aprobat un memorandum prin care solicită ca minimum 90% din profiturile companiilor de stat să fie date acționarilor sub formă de dividende. Însă, Hidroelectrica se oferă să transmită tot profitul către acționari, nu doar 90%.

Potrivit unui comunicat, compania pune propunerea pe seama "unei performanțe financiare remarcabile și a unei creșteri semnificative a profitabilității".

Declarativ, ministrul energiei Sebastian Burduja a spus în mai multe rânduri că profiturile companiilor ar trebui să fie folosite pentru investiții, dar decizia este politică, în cele din urmă.

Ministerul Energiei deține 80% din pachetul de acțiuni, restul fiind listate pe bursă.

Propunerea semnată de directorii Hidroelectrica, în frunte cu Karoly Borbely, se află pe ordinea de zi a ședinței AGA din 29 aprilie.

Cine este Karoly Borbely și care este legătura cu Marcel Ciolacu

Karoly Borbely, președintele Directoratului Hidroelectrica, este apropiat de premierul Marcel Ciolacu datorită relației de rudenie cu un om de afaceri din Buzău. Mai exact, Karoly Borbely este căsătorit cu fiica lui Ionel Gagu, om de afaceri din Buzău, apropiat al premierului.

Potrivit surselor HotNews.ro, la numirea sa în funcția de președinte al Directoratului a contribuit puternic faptul că se află în cercul de apropiați al premierului.

Karoly Borbely a fost membru în Consiliul Hidroelectrica din august 2017 până în august 2023, fiind şi preşedintele comitetului de strategie şi IPO al companiei. El mai este şi Public Affairs Director în cadrul Orange. De asemenea, a fost director Dezvoltare Afaceri si Export la Energobit Group.

A deținut mai multe funcții la stat: Secretar de stat la Departamentul pentru Energie, în guvernarea Ponta, ministru al comunicațiilor în Guvernul Tăriceanu, secretar de stat la Autoritatea Națională pentru Tineret, tot în guvernarea Tăriceanu.

Cât de mare este deficitul bugetar și cum sunt sacrificate profiturile companiilor de stat

Deficitul bugetar a urcat la 29 miliarde de lei după doar primele două luni ale acestui an, reprezentând 1,67% din PIB față de 1.07% anul trecut, în aceeași perioadă.

În aceste condiții, Guvernul cere companiilor de stat să contribuie la acoperirea găurilor de la buget cu profiturile lor, distribuind minimum 90% sub formă de dividende. Însă, în aceste condiții, din aceste profituri rămân foarte puțini bani pentru investiții, iar în cazul Hidroelectrica nicio sumă.

Karoly Borbely susține că pot fi continuate investițiile și fără banii din profit. "Faptul că reușim să repartizăm integral profitul realizat în anul 2023, în condițiile în care ne continuăm fără dificultăți proiectele de investiții și programele de modernizare și mentenanță este o dovadă clară a stabilității financiare a Hidroelectrica, precum și a perspectivelor extrem de bune pentru viitor", a spus Karoly Borbely, potrivit Hidroelectrica.