Comisia Europeană a anunțat, miercuri, că a deschis două investigații aprofundate care vizează o licitație publică din România, organizată de Parc Fotovoltaic Rovinari Est SA, privind proiectarea, construcția și exploatarea unui parc fotovoltaic de 110 MW. La licitație au depus oferte companii controlate de China. Potrivit Comisiei, este investigată o posibilă denaturare a pieței pe baza subvențiilor străine acordate ofertanților în cadrul unei proceduri de achiziții publice.

Parcuri fotovoltaiceFoto: Praethip Docekalova, Dreamstime.com
  • Societatea Parc Fotovoltaic Rovinari Est SA este deținută în mod egal de OMV Petrom și Complexul Energetic Oltenia.
  • Potrivit Regulamentului privind subvențiile străine, companiile sunt obligate să notifice licitațiile lor de achiziții publice în UE atunci când valoarea estimată a contractului depășește 250 milioane euro și când au primit subvenții financiare străine de cel puțin 4 de milioane euro, din cel puțin o țară terță, în cei trei ani anteriori notificării.
  • Potrivit Comisiei, în ultimii ani, subvențiile străine par să fi denaturat piața internă a UE, inclusiv oferind beneficiarilor lor un avantaj neloial pentru a achiziționa întreprinderi sau pentru a obține contracte de achiziții publice în UE în detrimentul concurenței loiale.

Ce acuză Comisia Europeană: Sunt indicii că firmele chineze au primit subvenții străine care denaturează piața internă

Comisia va evalua dacă firmele chineze în cauză au beneficiat de un avantaj necuvenit pentru a câștiga contracte de achiziții publice în UE.

Sunt investigate, pe de-o parte Grupul Enevo, inclusiv de LONGi Solar Technologie GmbH și, pe de altă parte, Shanghai Electric UK Co. Ltd. și de Shanghai Electric Hong Kong International Engineering Co. Ltd.

Ambele consorții au transmis o notificare completă către Comisie pe 4 martie 2024. Comisia are acum la dispoziție 110 zile lucrătoare de la data respectivă pentru a lua o decizie.

Licitația a fost lansată de o Societatea PARC fotovoltaic ROVINARI EST S.A, deținută în proporții egale de OMV Petrom și Complexul Energetic Oltenia, pentru proiectarea, construirea și exploatarea unui parc fotovoltaic în România, cu o putere instalată de 110 MW. Acest proiect este finanțat parțial din Fondul UE pentru modernizare.

În urma examinării preliminare a tuturor observațiilor, Comisia a considerat că există suficiente indicii că ambii ofertanți au primit subvenții străine care denaturează piața internă.

Cum va decurge investigația Comisiei Europene

Comisia va evalua în continuare presupusele subvenții străine și va obține toate informațiile necesare pentru a stabili dacă este posibil ca acestea să fi permis societăților să prezinte o ofertă nejustificat de avantajoasă ca răspuns la o licitație. O astfel de ofertă ar putea determina alte companii care participă la procedura de achiziții publice să piardă oportunități de vânzare.

În conformitate cu dispozițiile Regulamentului privind subvențiile străine, la sfârșitul investigației sale aprofundate, Comisia poate

  • să accepte angajamentele propuse de societate dacă acestea remediază pe deplin și în mod eficace denaturarea,
  • să interzică atribuirea contractului
  • să emită o decizie fără obiecții.

Cu ce se ocupă companiile investigate

Primul consorțiu investigat este compus din grupul Enevo și LONGi Solar Technologie GmbH. Enevo Group, liderul consorțiului, este un furnizor de servicii de inginerie și consultanță cu sediul în România.

Longi Solar Technologie GmbH este o filială germană nou înființată, deținută integral și controlată integral de LONGi Green Energy Technology Co., Ltd, care este un furnizor important de soluții solare fotovoltaice, cotată la Bursa din Hong Kong. Atât LONGi Solar Technologie GmbH, cât și LONGi Green Energy Technology Co., Ltd. își desfășoară activitatea în domeniul dezvoltării, fabricării și întreținerii plachetelor, celulelor și modulelor solare.

Al doilea consorțiu investigat este compus din Shanghai Electric UK Co. Ltd. și Shanghai Electric Hong Kong International Engineering Co. Ltd. Ambele societăți sunt deținute și controlate în proporție de 100 % de Shanghai Electric Group Co. Ltd, o întreprindere deținută de stat din Republica Populară Chineză. Este deținută și controlată în ultimă instanță de Comitetul de supraveghere și gestionare a industriei deținut de stat Shanghai, o entitate deținută de stat care este subordonată Guvernului Popular Central Chinez.

Shanghai Electric UK Co., Ltd. și Shanghai Electric Hong Kong International Engineering Co., Ltd. sunt principalii furnizori mondiali de soluții industriale în domeniul energiei, al producției și al integrării inteligenței digitale. Acestea furnizează servicii privind stocarea energiei eoliene, solare și a hidrogenului, precum și un proces integrat de generare, rețea, încărcare și stocare.

Licitație de 374 milioane euro, cu 70% finanțare europeană

În toamna anului trecut, compania Parc Fotovoltaic Rovinari Est SA a scos la licitaţie contractele pentru construcţia a patru parcuri fotovoltaice cu o capacitate totală de 450 MW: Ișalnița de 85 MW, Rovinari Est de 110 MW, Tismana 1 de 128,3 MW și Tismana 2 de 131,67 MW.

Valoarea estimată a contractului este de 374 de milioane de euro, din care peste 280 milioane euro reprezintă finanțare din Fondul pentru Modernizare al Uniunii Europene, gestionat de Ministerul Energiei.

Până în ianuarie 2024, Societatea Parc Fotovoltaic Rovinari Est a primit opt oferte la licitaţia pentru construcţia celor patru parcuri fotovoltaice, printre care două ale consorțiilor investigate de Comisia Europeană. Ofertele celor două consorții vizează toate cele patru parcuri foltovoltaice.

Aceste investiții ar avea ca scop înlocuirea energiei pe cărbune, produse de Complexul Energetic Oltenia, cu energie verde, în contextul în care compania trece printr-un amplu proces de restructurare și decarbonare, aflat deja în întârziere.