Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a anunțat luni amendarea a trei traderi / furnizori pentru manipularea pieței energiei electrice, cu 18 milioane de lei. Cea mai mare amendă a primit-o o firmă care tocmai ce a fost preluată de către grecii de la PPC de la compania rusă Lukoil.

ElectricitateFoto: HotNews / Claudia Pirvoiu

Cine sunt cele trei firme și de ce au fost amendate

Conform celor constatate de ANRE, cele trei firme s-au înțeles între ele, manipulând piața.

- ENERGY REPUBLIC TRADING SRL, printr-un număr de 4 (patru) tranzacții încheiate cu operatorii economici licențiați LAND POWER S.R.L. și QMB ENERG S.R.L., s-a implicat în practici de manipulare a pieţei angro de energie electrică, tranzacţiile efectuate fiind încadrate în subcategoria tranzacţiilor de spălare tip prearanjate – „pre-arranged trading”.

  • A fost amendată cu 6.336.705 lei.
  • ENERGY REPUBLIC TRADING SRL este o firmă care în 2022 se afla în insolvență, cu datorii la stat de 5,7 milioane de lei, dețintă de omul de afaceri Răzvan-Dumitru Ionescu.

- QMB ENERG SRL, printr-un număr de 3 (trei) tranzacții încheiate cu operatorul economic licențiat ENERGY REPUBLIC TRADING S.R.L., s-a implicat în practici de manipulare a pieţei angro de energie electrică, tranzacţiile efectuate fiind încadrate în subcategoria tranzacţiilor de spălare tip prearanjate – „pre-arranged trading”.

  • A fost amendată cu 3.933.081 lei.
  • QMB ENERG SRL este o companie care în 2022 avea o cifră de afaceri de 65.5 milioane de lei și a înregistrat un profit de 2,7 milioane de lei, fiind deținută de Cristian Bere și Corina Alexandra Milea.

- LAND POWER SRL, printr- o tranzacție încheiată cu operatorul economic licențiat ENERGY REPUBLIC TRADING S.R.L., s-a implicat în practici de manipulare a pieţei angro de energie electrică, tranzacţia efectuată fiind încadrată în subcategoria tranzacţiilor de spălare tip prearanjate – „pre-arranged trading”.

  • A fost amendată cu 7.736.057 lei.
  • LAND POWER SRL este o companie cu cifră de afaceri de 191 milioane lei în 2022 și o pierdere de 127 milioane de lei. Până recent a fost deținută 100% de rușii de la Lukoil, fiind preluată de grecii de la PPC.

Investigațiile au fost finalizate prin decizii ale președintelui ANRE din 29 martie 2024. Cu câteva zile înainte, PPC tocmai anunțase finalizarea, prin intermediul subsidiarei sale PPC Renewables, achiziției Land Power SRL de la subsidiarele europene ale Grupului Lukoil. Land Power SRL operează în România un parc eolian cu o capacitate instalată totală de 84 MW, situat în localităţile Dorobantu şi Topolog.

Amenzile record din luna februarie

Nu este pentru prima oară când ANRE aplică amenzi furnizorilor pentru manipularea pieței energiei.

În luna februarie, ANRE a sancționat patru furnizori / traderi de electricitate, cu amenzi record, pentru manipularea pieței energiei din România. Printre aceștia se află firme despre care HotNews.ro a scris că au avut profituri enorme în 2022, în plină criză energetică.

Cei patru furnizori,Tinmar Energy, NOVA POWER & GAS, EFT Furnizare SRL și Freepoint Commodities Europe LLP, au primit amenzi care au atins niveluri record, de 537 de milioane lei.

Cele patru firme s-au implicat în practici de manipulare a pieţei angro de energie electrică, tranzacţiile efectuate fiind de tip wash trades, calificate în subcategoria ,,tranzacţiilor de spălare tip A – B – A”, încălcând astfel prevederile art. 5 din REMIT, referitoare la interzicerea manipulării sau tentativei de manipulare a pieței pe piețele angro de energie..

Investigația ANRE pe piața energiei electrice, în urma căreia au fost aplicate amenzi record către patru furnizori a fost demarată ca urmare a unei sesizări efectuate de Operatorul Pieței de Energie Electrică și Gaze Naturale - OPCOM SA, prin intermediul unui raport de tranzacții suspecte, a transmis Tinmar Energy, una dintre firmele sancționate. Acest caz are implicații uriașe, în condițiile în care este vorba despre firme cu cifre de afaceri de miliarde de lei, controlate de persoane influente.