​România și Coreea de Sud au semnat un Memorandum de Înțelegere privind cooperarea bilaterală în domeniul energiei nucleare, în prezența președinților celor două țări, informează Ministerul Energiei. Memorandumul de Înțelegere vizează cooperarea în domeniul nuclear, inclusiv îmbunătățirea echipamentelor nucleare, echipamente de securitate, combustibil nuclear, reactoare modulare mici (SMR) și gestionarea deșeurilor radioactive.

Reactoare CANDU CernavodaFoto: Nuclearelectrica

Memorandumul a fost semnat cu ocazia vizitei de stat în Coreea de Sud a președintelui României, Klaus Iohannis. Alături de el a fost și ministrul Energiei, Sebastian Burduja, care a a avut o întâlnire bilaterală cu omlogul său Dukgeun Ahn.

Sebastian Burduja: România ar putea deveni centru european pentru producția și exportul de tritiu

Miniștrii energiei din cele două țări au decis să extindă cooperarea pentru dezvoltarea centralei nucleare de la Cernavoda și a lanțului de aprovizionare cu combustibil.

”Acest memorandum întărește parteneriatul dintre România și Republica Coreea. Principala dimensiune a acestei colaborări o reprezintă domeniul energetic, prin mai multe proiecte precum: retehnologizarea Unității 1 de la CNE Cernavodă și construirea primei instalații de detritiere din Europa și a treia din lume. Instalația va oferi României șansa de a deveni un centru european pentru producția și exportul de tritiu, combustibil candidat pentru viitoarele reactoare bazate pe fuziune nucleară” a declarat Ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Coreenii, interesați de SMR-urile de la Doicești

Republica Coreea se află printre statele care și-au manifestat interesul de a finanța proiectul reactoarelor modulare mici de la Doicești.

Însă, în ultima ședința AGA Nuclearelectrica, Ministerul Energiei s-a abținut de la votul pentru continuarea SMR-urilor de la Doicești. De asemenea, nu a votat nici pentru un parteneriat cu o companie coreeană.

Era vorba despre încheierea unui parteneriat direct cu DSPE BETA PRIVATE EQUITY FUND, fond de investiții coreean, în calitate de investitor în compania de proiect RoPower Nuclear S.A.