​Ministerul Energiei a blocat, în ședința de miercuri a Adunării Generale a Acționarilor Nuclearelectrica, toate punctele, de pe ordinea de zi, legate de proiectul reactoarelor modulare mici (SMR) de la Doicești. Unul dintre puncte era aprobarea deciziei privind continuarea proiectului. Practic, acest punct, la fel ca și celelalte, nu a primit numărul necesar de voturi pentru a fi aprobat.

Prototipul reactoarelor mici modulare NuScaleFoto: Nuclearelectrica

Interesant este că toate aceste puncte legate de reactoarele americanilor de la NuScale au fost propuse chiar de Ministerul Energiei. Practic, Ministerul Energiei a blocat aprobarea propriilor propuneri.

Punctele de pe ordinea de zi legate de SMR-uri nu au fost aprobate deoarece Ministerul Energiei, acționar majoritar, s-a abținut de la vot.

UPDATE Ministerul Energiei a revenit cu un comunicat prin care spune că propunerile despre mini-reactoare vor fi rediscutate într-o ședință ulterioară și că este "nevoie de o viziune calibrată și integrată asupra proiectului".

"Susținem proiectul reactoarelor modulare de mici dimensiuni în România, ca parte integrantă din strategia de dezvoltare și consolidare energetică a României.

Astfel, pct. 2 de pe ordinea de zi a AGOA și pct. 4-11 de pe ordinea de zi a AGEA din data de 17.04.2024, organizate de Societatea Națională Nuclearelectrica, vor fi repuse pe ordinea de zi in cadrul unor ședințe ulterioare cu respectarea strategiei de dezvoltare a proiectului. Avem nevoie de o viziune calibrată și integrată asupra proiectului, care va intra, în perioada următoare, în a doua etapă de dezvoltare", se arată în comunicatul ministeruli.

Potrivit acestuia, Ministerul a susținut necesitatea completării din partea conducerii companiei a unor aspecte care țin strict de structura etapelor care urmăresc dezvoltarea proiectului.

"România are șansa să fie lider în sectorul nuclear civil european și global, inclusiv prin prisma noilor tehnologii ale reactoarelor modulare de mici dimensiuni (proiectul de la Doicești) și a reactoarelor de generație IV (proiectul ALFRED)", mai arată ministerul.

Potrivit unor surse HotNews.ro, ceea ce s-a întâmplat în ședința AGA de la Nuclearelectrica este în strânsă legătură cu două demisii surprinzătoare care au avut loc recent: Ana Birchall din funcția de reprezentant special pentru proiecte strategice și relații internaționale și Dan Niculaie Faranga din funcția de director financiar al companiei.

Proiectul nu continuă, deocamdată

Propunerile Ministerului Energiei blocate chiar de Ministerul Energiei făceau referire la continuarea proiectului, la încheierea unui parteneriat cu un fond coreean și acordarea unui împrumut companiei de proiect.

Unul dintre punctele care nu a primit voturile necesare era “Aprobarea deciziei privind continuarea proiectului Reactoarelor Modulare Mici (SMR), in baza documentatiei tip studiu de prefezabilitate"

Un alt punct era “Aprobarea încheierii unui parteneriat direct cu DSPE BETA PRIVATE EQUITY FUND în calitate de investitor în compania de proiect RoPower Nuclear S.A". Acesta este un fond de investiții coreean.

Alt punct a fost “Aprobarea acordului tripartit al Acționarilor/Investitoriilor (SHA), ce urmează a fi încheiat între SNN, NOVA POWER and GAS SRL și DSPE BETA PRIVATE EQUITY FUND pentru dezvoltarea Proiectului SMR, în Doicești România, în forma negociată între SNN și Parteneri din Proiect“.

Mai este un punct privind “Mandatarea reprezentantului SNN în Adunarea Generală a Acționarilor Societății RoPower Nuclear S.A pentru exprimarea votului favorabil, în numele și pe seama Acționarului SNN, privind modificarea structurii acționariatului Societății RoPower Nuclear S.A, aprobarea majorării capitalului social, inclusiv pentru semnarea Actului Constitutiv Revizuit al Societății RoPower Nuclear S.A (în baza SHA anterior menționat) și a altor formalități ce se impun cu privire la perfectarea tranzacției”.

Încă un punct neaprobat a fost “Aprobarea încheierii Contractului FEED Faza 2 Offshore”

Iar ultimul punct care nu a obținut voturile necesare a fost “Aprobarea majorării plafonului împrumutului acordat de SNN în temeiul Contractului Cadru de împrumut nr.1 din data de 16.08.2023 până la concurența sumei de 243,000,000 USD, și încheierea Actului adițional nr.2 la Contractul Cadru de împrumut nr.1 din data de 16.08.2023, cu mențiunea ca accesarea acestui împrumut se va face de către Societatea Ro Power Nuclear S.A numai în măsura în care nu se va putea asigura finanțarea Proiectului din alte surse (capital social, generat prin modificarea structurii acționariatului RPN, sau împrumuturi/credite bancare sau alte surse de finanțare) și, oricum, numai până la identificarea unor astfel de alte surse de finanțare”.

Controversele legate de reactoarele NuScale

Dezvoltatorul american NuScale a înregistrat un eșec uriaș în toamna anului trecut, când proiectul din Idaho (SUA), de dezvoltare a primelor sale mini-reactoare, a fost anulat pe motiv că s-a dovedit prea costisitor, mult peste așteptări. Acum, după ce a picat proiectul din SUA, România este următoarea țară pe lista NuScale pentru construirea acestor SMR-uri.

În acest context, NuScale și-a anunțat bilanțul pe 2023, cu o pierdere în creștere cu 27% față de 2022. Și în anul precedent a avut pierderi, acestea ridicându-se la 141,6 milioane dolari.

NuScale spune că va avea o politică de eficientizare a costurilor care să aducă economii anuale de 50-60 de milioane de dolari.

Singurul proiect acreditat din Occident privind construirea reactoarelor modulare mici este mort, arăta ziarul britanic The Telegraph, în decembrie, amintind de eșecul din Idaho. Conceptul arăta excelent pe hârtie, însă au apărut întrebări serioase cu privire la punerea sa în practică, mai arată The Telegraph.

Planul inițial era ca România să dezvolte aceste SMR-uri după SUA, însă acum a devenit principalul client al NuScale.

"Proiectul Carbon Free Power Project (CFPP) din Idaho va fi prima centrală SMR NuScale Power.(...) Pentru proiectul CFPP, care este mai avansat decât proiectul SMR din România, NuScale a plasat deja comanda pentru materialele de lungă durată esențiale pentru a începe fabricarea primelor module NuScale Power cu Doosan Enerbility", răspundea, în septembrie, NuScale, unor întrebări ale HotNews.ro.

Câteva săptămâni mai târziu, pe 8 noiembrie, NuScale a anunțat că proiectul inovator privind construirea reactorelor modulare mici (SMR) a fost anulat în SUA, fiind invocată creșterea cu 53% a costurilor. În plus, NuScale Power se confruntă și cu o serie de acuzații potrivit cărora ar fi încheiat un contract controversat, estimat la circa 37 miliarde dolari, cu un "client fals", Standard Power.

Eșecul proiectului este îngrijorător, deoarece NuScale este singurul dezvoltator din afara Rusiei și Chinei care a primit certificarea pentru proiectarea unui SMR. Proiectul urma să construiască șase SMR de 77 de megawați (pentru un total de 462 MW) lângă Idaho Falls, la Laboratorul Național Idaho al Departamentului de Energie, și să vândă producția unor companii de utilități locale care sponsorizau proiectul.

De ce a eșuat proiectul NuScale în SUA

Începând cu 2019, costurile proiectului s-au majorat de la 5,3 miliarde USD la 9,3 miliarde USD, din cauza creșterii costurilor pe lanțul de aprovizionare, a ratelor dobânzilor și a inflației. Data de finalizare a proiectului a crescut de la 2026 până la 2029, ceea ce a determinat retragerea mai multor companii de utilități.

În martie, NuScale a spus că va avea nevoie de clienți care să contracteze 80% din producția SMR-urilor pentru ca proiectul să meargă mai departe, deși până atunci vânduse doar mai puțin de 25%. Un raport al Institutului pentru Economie Energetică și Analiză Financiară, un think tank critic față de tehnologiile SMR, a arătat că au crescut costurile de la 55 USD pe megawat-oră la 89 USD pe MWh.

Decizia de a amplasa primul SMR din SUA în Idaho Falls a avut sens, arată The Telegraph. Orașul este mic (70.000 locuitori), găzduiește Laboratorul Național Idaho, specializat în cercetarea nucleară a guvernului federal încă din anii 1940. Proiectul s-a bucurat, de asemenea, de sprijin din partea administrației prezidențiale, lucru care este tot mai rar în SUA. Administrația Trump a aprobat un plan de 1,4 miliarde USD de susținere a costurilor proiectului, iar sprijinul a fost continuat sub președintele Joe Biden.

Energia nucleară este sprijintă, de asemenea, prin Legea de reducere a inflației a lui Biden, cu credite fiscale, atât pentru a menține producția din centrale nucleare existente, cât și pentru a stimula investițiile în SMR și alte reactoare avansate.

Pentru mai multe amănunte despre proiectul NuScale, citește și: