​Sebastian Burduja a renunțat la atribuțiile sale de ministru al energiei, pe perioada campaniei electorale, în condițiile în care este candidatul PNL la primăria Capitalei. Cel care a preluat atribuțiile, potrivit unui ordin de delegare, este Constantin Saragea, secretar general în Ministerul Energiei, un apropiat al lui Burduja.

Constantin Saragea (stânga) și Sebastian BurdujaFoto: AGERPRES

Cutuma la nivel de ministere este ca miniștrii să-și delege atribuțiile secretarilor de stat, însă în acest caz, Burduja l-a preferat pe secretarul general. Mai exact, a preferat pe cineva apropiat, potrivit surselor HotNews.ro.

Contactat de HotNews.ro, Constantin Saragea a spus că i-au mai fost delegate atribuții și cu alte ocazii, nu doar acum în perioada campaniei electorale. Saragea a mai spus că din punct de vedere constituțional, atribuțiile pot fi delegate pe o perioadă maximă de 45 de zile, suficiente pentru campania electorală, având în vedere că alegerile locale sunt pe 9 iunie 2024.

„În perioada de campanie electorală, de fapt începând de luni, eu sunt în concediu fără plată. Atribuțiile mele se deleagă. Este atribuția ministrului să decidă cui deleagă, secretarului general sau unui secretar de stat. Eu le deleg secretarului general, care va asigura funcționarea Ministerului Energiei. Nu îmi fac nicio problemă”, a declarat Burduja, vineri, pentru Digi24.

Constantin Saragea a deținut mai multe funcții la stat, dar nu are CV public

Constantin Saragea nu are un CV public, deși a deținut mai multe funcții înalte în insituții de stat, informații care se regăsesc în declarațiile sale de avere. El a ajuns secretar general la Energie imediat după ce a fost preluat acest portofoliu de către Burduja.

Nu este singurul loc în care Saragea l-a urmat pe Burduja. A mai fost secretar general și la Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, exact când ministru era Sebastian Burduja, în 2022 și 2023.

Potrivit declarației de avere, mai este membru CA la Poșta Română și la Institutul Național de Dezvoltare pentru Metale Neferoase și Rare.

În perioada 2018-2022, a fost director general la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (fostul Minister al Fondurilor Europene), unde lucrează și soția sa, Mihaela Saragea. În 2017 a fost șef serviciu la Ministerul Dezvoltarii Regionale și Administrației Publice. În perioada 2011-2016 a fost șef serviciu la Ministerul Afacerilor Europene, transformat ulterior în Ministerul Fondurilor Europene.

Constantin Saragea neagă informația că ar fi nepotul soției lui Adriean Videanu

Surse HotNews.ro spun că Saragea ar fi nepotul soției lui Adriean Videanu, fost primar al Bucureștiului și fost ministru al economiei, cu afaceri în domeniul marmurei. Această informație a apărut, de-a lungul timpului, în mai multe publicații. Contactat de HotNews.ro, Saragea neagă informația, spunând că sunt doar zvonuri.

Surse HotNews.ro spun că se simte influența lui Videanu la nivelul ministerului și prin prisma faptului că este nașul lui Sebastian Burduja. Acesta a recunoscut, în martie, la România TV, relația fin-naș cu Videanu.

"Da, sunt finul domnului Videanu, îl știu de o viață, dar întotdeauna am păstrat relația doar într-o notă personală, fără legătură cu politica. Vorbim chestii generale, dar niciodată nu s-a implicat. Cred că a fost un primar bun, deci sigur că mă pot sfătui cu dânsul, dar repet, Bucureștiul are nevoie să se uite în viitor, nu în trecut. Bucureștiul, pe datele Eurostat este peste multe capitale europene la nivel de trai”, a declarat ministrul la România TV.