Proiectele gazoductelor concurente spre Europa - Nabucco (care evita Rusia) si South Stream (initiat de Rusia, prin Gazprom) - sunt incompatibile, a fost concluzia unui expert american Zeyno Baran, citata de AFP. Primul dintre ele care va fi finalizat il va elimina pe celalalt, intrucat ele deservesc mai mult sau mai putin aceleasi piete, a argumentat cercetatoarea Institutului Hudson.

Cele doua consortii isi propun darea in folosinta a conductelor pentru 2013 si tranzitul a 30 de miliarde de metri cub de gaz pe an. Unii investitori insa au indoilei ca Nabucco va gasi aceasta cantitate de gaz pentru a face conducta functionala. Intr-un interviu acordat in urma cu cateva luni HotNews.ro, Reinhard Mitschek, directorul executiv al consortiului Nabucco, afirma ca se ia in calcul chiar si gazul rusesc, ca o completare la celelalte surse cautate. Azerbaidjanul ar fi principala sursa de gaz pentru Nabucco, dar nu este exclus nici gazul iranian.

Gazoductul Nabucco este un proiect paneuropean, gandit cu scopul de a diminua dependenta Europei de gazul rus. El ar trebui sa transporte gazul din Marea Caspica spre Austria, traversand Turcia si Balcanii, fiind implicate cinci ţări - Austria, Bulgaria, Ungaria, Turcia si Romania - si avand puternica sustinere a Uniunii Europene, dar si a Statelor Unite.

Pe de alta parte, concurentul South Stream, este un gazoduct italo-rus - sustinut de Grecia, Serbia, Ungaria si Bulgaria - care va trece pe sub Marea Neagra din Rusia spre Bulgaria. De aici se va ramifica, o conducta mergand spre Austria si Ungaria, iar o alta spre Italia si Grecia.

Declaratia expertului american Zeyno Baran apare in contextul in care joi reprezentantii consortiului Nabucco au anuntat o crestere a costurilor cu aproape 60%, de la 5 miliarde de euro la 7,9 miliarde de euro, in principal din cauza avansului pretului otelului. O crestere a costurilor care nu ar trebui totusi sa ii afecteze profitabilitatea, a argumentat Mitschek.

Purtatorul de cuvant al consortiului Nabucco, Christian Dolezal, a contrazis insa analiza lui Baran, aducand drept argument cererea mare de produse energetice in Europa. El a spus ca, in ciuda anuntatei cresteri a costurilor, proiectul se va derula conform calendarului stabilit. Inceputul lucrarilor la conducta este prevazut pentru 2010.

De-a lungul ultimelor luni, reprezentanti ai ambelor parti - atat Alexander Medvedev, de la Gazprom, cat si Reinhard Mitschek de la Nabucco - au aratat ca cele doua proiecte sunt complementare. Austriacul Mitschek a argumentat ca, in conditiile in care, consumul european estimat pentru 2020 este de 700 de miliarde de metri cub pe an, Nabucco nu va putea acoperi mai mult de 6-7%. Medvedev spunea la randul sau ca Gazprom "nu intentioneaza sa ridice bariere in fata proiectului Nabucco". "Daca Nabucco va gasi finantarea adecvata si un volum de gaz suficient, va contribui la securitatea alimentarii cu gaz a consumatorilor europeni", a spus vicepreseditele Gazprom.