Regele Abdallah al Arabiei Saudite a recunoscut ca pretul petrolului este "anormal de mare" si a lasat sa se inteleaga ca tara sa va actiona pentru a creste productia, a declarat secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, aflat in vizita in Arabia Saudita.

Astfel, Arabia Saudita, cel mai mare exportator de petrol din lume, isi va mari productia pentru a face ca pretul acestuia sa scada, a spus Ban Ki-moon citat de cotidianul Le Monde.

Potrivit ministrului petrolului, Ali Al-Nouaimi, Arabia Saudita a crescut deja productia cu 300.000 de barili pe zi in luna iunie, iar in iulie productia va fi suplimentata cu inca 200.000 de barili pe zi, "ca raspuns la cererea clientilor".

Astfel, productia de petrol a Arabiei Saudite va urca de la 9,45 la 9,75 de milioane de barili pe zi.

Arabia Saudita vrea sa organizeze in 22 iunie, la Djeddah, o reuniune a principalelor tari producatoare si consumatoare de petrol pentru a discuta despre cresterea mare a pretului aurului negru, care a atins recordul de 139,12 dolari un baril, la New York.

Publicatiile economice Middle East Economic Survey si New York Times anuntau, la sfarsitul saptamanii trecute, ca Arabia Saudita ar putea decide, la reuniunea de la Djeddah, sa isi mareasca productia la 10 milioane de barili pe zi, ceea ce ar putea scadea pretul unui baril de petrol la aproximativ 136 dolari.