Print
YM
E-mail
Mai mare|Mai mic
Intre 1990-2006

Romania a redus cu 37% emisiile de gaze 

de M.C.     HotNews.ro
Miercuri, 18 iunie 2008, 17:37 Economie | Energie

Romania a reusit sa reduca, intre 1990 si 2006, cu 36,7% emisiile de gaze cu efect de sera, fiind al cincilea stat din UE la acest capitol, dupa Letonia, Estonia, Lituania si Bulgaria, potrivit datelor publicate, miercuri, de Agentia Europeana de Mediu (EEA).

In tara noastra s-a inregistrat un declin puternic al emisiilor de gaze cu efect de sera intre anii 1990 si 2006, desi daca se compara 2006 - ultimul an pentru care sunt date complete la nivelul Uniunii Europene - cu 2005, se observa o crestere a acestora cu 3,1%, relateaza NewsIn.

Cele mai importante diminuari ale emisiilor de gaze nocive la 16 ani - 1990 fiind anul de baza luat in calcul prin Protocolul de la Kyoto, act ce urmareste protejarea mediului, prin reducerea emisiilor de sera - au avut loc in Letonia, de 56,1%, statul baltic fiind urmat de Estonia, Lituania si Bulgaria cu o scadere a emisiilor de 54,6%, 53%, respectiv 38,9%. Romania a incheiat top cinci cu o diminuare de 36,7%.

Pe de alta parte, in Cipru, Spania, Malta si Irlanda emisiile au sporit in mod ingrijorator. Pentru intervalul 2008-2012, tinta tarilor din Uniunea Europeana care au semnat Protocolul de la Kyoto este scaderea emisiilor de gaze cu cel putin 8%.

In Uniunea Europeana, emisiile au coborat cu 0,3% in 2006 fata de 2005, scaderea totala fata de 1990 fiind de 10,8%, ca urmare a reducerii acestora in agricultura si in industria chimica din Franta si Ungaria si datorita diminuarii consumului de gaz si combustibili lichizi la utiilizatorii casnici.

In zona euro, in 2006, s-a observat o scadere a emisiilor nocive cu 0,8% fata de 2005 si cu 2,7% fata de 1990, fapt ce l-a determinat pe comisarul european pentru mediu Stavros Dimas sa aprecieze, miercuri, progresele facute de cele mai multe dintre statele zonei euro.

"Recenta diminuare a emisiilor din zona euro este incurajatoare. Cu toate acestea, implementarea prompta si completa a politicilor in sector ramane cruciala. Statele membre trebuie sa-si accelereze eforturile spre a limita si reduce emisiile", a completat comisarul Dimas.
Material sustinut de Julius Meinl

Lori din Onești. “Ador” la Ploiești. Reportaj din culisele concertului Loredanei Groza

Care-i ideea? Ce se întâmplă cu artistul, nu orice artist, adevărat. Cum este Loredana Groza înaintea unui spectacol. Cum stăpânește necunoscutele? Inspirația pentru un nou concert în rutina unui turneu lung. Ore furate de somn, mereu cu valiza făcută. Vocea? Răcise. Și abia începuse “Ador”. Instalațiile video? Erau blocate între Constanța și Ploiești. Drumul era plin de răul vremii. Reportaj din turneul Ador, 11-25 martie 2018. Mâine veți citi un interviu cu Loredana Groza, luat în condiții de turneu.


285 vizualizari
ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Vineri