Uniunea Europeana trebuie sa se elibereze de dependenta fata de Rusia in privinta aprovizionarii cu gaze, gratie energiilor regenerabile, a declarat sambata fostul director al Agentiei Internationale pentru Energie, Yves Mandil, anunta NewsIn.

"Sa suplinim ce ne lipseste printr-o mai mare eficienta energetica, prin recurgerea la gazul natural lichefiat, la energiile regenerabile, la nuclear", le-a spus el ministrilor europeni pentru energie, reuniti de presedintia franceza a UE intr-un consiliu informal.

"Cred ca trebuie sa iesim din contradictia in care chiar noi ne-am bagat. Pe de o parte suntem speriati de ideea lipsei gazului rus, iar pe de alta parte suntem agresivi verbal fata de Rusia", a subliniat Yves Mandil.

"Sa renuntam sa mai provocam suveranitatea Rusiei pretinzand sa-i dictam conduita energetica pe teritoriul ei", a conchis el.

Yves Mandil a fost invitat de ministrul francez al mediului si energiei, Jean-Louis Borloo, in cadrul unei dezbateri asupra securitatii energetice. Fostul director al Agentiei Internationale pentru Energie este autorul unui raport in acest domeniu.