Nivelul accizei pentru motorina folosita in acest an in agricultura a fost redus cu 64 de bani pe litru, la 27 bani pe litru, conform unei hotarari adoptate in sedinta de joi a Guvernului. De aceasta reducere vor beneficia producatorii agricoli care exploateaza suprafete de teren agricol individual sau in forme de asociere, precum si pentru grupurile si organizatiile de producatori recunoscute.

Astfel, in 2008, pentru motorina utilizata in agricultura, la efectuarea lucrarilor agricole mecanizate, se aplica o acciza redusa de 80,971 euro/1000 litri, respectiv de 0,27 lei pe litru. Sprijinul financiar rezultat dintre acciza redusa si cea standard este de 193,654/1000 litri, respectiv 0,65 lei pe litru.

Pentru a fi eligibili la acordarea sprijinului financiar, beneficiarii trebuie sa fie inscrisi in evidentele Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura cu suprafetele de teren pe care le exploateaza si pentru care solicita motorina cu acciza redusa.

Sprijinul financiar se acorda pe baza adeverintelor pentru motorina eliberate de directiile pentru agricultura si dezvoltare rurala judetene, respectiv a municipiului Bucuresti. Pentru obtinerea sprijinului financiar, producatorii agricoli trebuie sa intocmeasca cereri, insotite de copia actului de identitate pentru persoane fizice sau copia certificatului de inmatriculare si/sau certificatul de inregistrare pentru persoane juridice si de adeverinta eliberata de Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura care certifica suprafata exploatatiei.

Dupa primirea adeverintei, beneficiarii se vor prezenta la depozitele sau la statiile de distributie a motorinei pentru achizitionarea carburantului, in baza adeverintei in original, la pretul practicat de furnizor, mai putin diferenta de acciza. Furnizorii de motorina iti vor recupera ulterior diferenta de acciza de la autoritatea fiscala, pa baza unei confirmari primite de la directiile de agricultura si dezvoltare rurala.