Ministrul iranian al petrolului, Gholam Hossein Nozari, a avertizat vineri grupul petrolier austriac OMV ca, in cazul in care nu va semna un acord cu Teheranul pentru gazoductul Nabucco, Iranul se va orienta spre alti parteneri, anunta NewsIn, care citeaza AFP. Gazoductul, care trebuie sa conecteze regiunea Caspica si Europa, va ocoli teritoriul rus pentru a reduce dependenta energetica a Europei fata de Rusia.

"Austriecii trebuie sa se miste repede si sa transforme acordurile preliminare in acorduri efective. Timpul ne preseaza si nu vom astepta la nesfarsit", a declarat ministrul iranian intr-un interviu acordat cotidianului austriac Wiener Zeitung.

Iranul "are mai multe optiuni", a avertizat ministrul, adaugand ca tara sa "nu a semnat niciodata atatea contracte ca anul acesta". El a citat contractele semnate cu India, Pakistanul, Elvetia si Venezuela.

OMV este unul dintre cei sase membri ai consortiului care va construi gazoductul Nabucco, proiect care a inregistrat mai multe intarzieri. Consortiul, din care fac parte si grupul ungar MOL, romanesc Transgaz, turc Botas, bulgar Bulgargaz si german RWE, nu reuseste insa sa atraga suficienti investitori pentru a finanta acest proiect, avand in vedere ca Europa ar putea sa nu gaseasca suficient gaz pentru ca proiectul sa fie rentabil. Nabucco ar trebui sa transporte circa 30 miliarde de metri cubi de gaz.

Seful diplomatiei iraniene Manouchehr Mottaki declarase in ianuarie ca tara sa este dispusa sa furnizeze gaz pentru Nabucco. Vineri, ministrul iranian al petrolului s-a declarat optimist cu privire la sansele incheierii unui contract cu OMV.

"Toata lumea stie ca proiectul Nabucco nu poate functiona fara Iran: o tara care detine 16% din rezervele de gaz mondiale nu poate fi ignorata", a spus el. "Constat ca austriecii sunt foarte dornici sa finalizeze acest proiect. Europa are nevoie de Iran si de Austria. Aceasta tara, care are excelente raporturi cu noi, ar trebui sa dea un exemplu", a subliniat ministrul iranian.

Cu o lungime de 3.300 de kilometri, Nabucco, a carui constructie este prevazuta sa inceapa in 2009 si sa se incheie in 2013, urmeaza sa lege regiunea Caspica de Austria, prin Turcia si Balcani. Obiectivul principal al acestui proiect este sa reduca dependenta energetica a Europei fata de Rusia.