Pretul carbunelui din productia interna nu va creste la fel de mult precum pretul carbunelui din import, motiv pentru care Romania se va orienta pe productia interna de carbune, a declarat miercuri vicepresedintele in domeniul energiei electrice din cadrul ANRE, Nicolae Opris.

"Ne vom orienta pe carbunele din productia interna. Carbunele de import se va scumpi din cauza cresterii pretului barilului de petrol, insa, dupa estimarile noastre, carbunele intern nu se va scumpi la fel de mult ca cel din import", a spus Nicolae Opris, citat de NewsIn.

De asemenea, oficialul a afirmat ca investitorii se vor reorienta catre domeniul energetic, din cauza caderii pietei imobiliare.

"Criza financiara afecteaza marii producatori in doua moduri: prin faptul ca pretul carbunelui de import a crescut semnificativ si pentru ca multi investitori se vor orienta spre domeniul energetic, deoarece sectorul pietei imobiliare e in scadere. Prin urmare, energia este o afacere mai sigura. Speram ca foarte multi investitori se vor face simtiti pe piata romaneasca de energie in 2009", a explicat Opris.

In domeniul exploatarii carbunelui isi desfasoara activitatea doua companii nationale, respectiv Societatea Nationala a Lignitului Oltenia – SNLO si CNH Petrosani, cele trei complexuri energetice din Oltenia – Turceni, Rovinari si Craiova si o societate nationala, respectiv SNC Ploiesti.