Iranul vrea de la Bucuresti o confirmare clara ca presedintele Traian Basescu ar face o vizita in Iran, a anuntat ministrul adjunct de externe de la Teheran, Mehdi Safari. “La o discutie intre ambasadorul Iranului la Bucuresti si presedintele Traian Basescu, seful statului roman a lansat ideea de a veni in vizita in Iran. Apoi, noi, prin Ministerul de Externe, am urmarit idea si am incercat sa aflam mai multe despre interesul lui Traian Basescu de a vizita Iranul”, sustine Mehdi Safari.

El a explicat ca pana acum Teheranul nu a primit un raspuns concret si direct si de aceea inca nu a trimis o invitatie oficiala. “Cand presedintele roman va spune “sunt gata sa vin in Iran”, noi ii vom trimite invitatie si e binevenit si cred ca o astfel de vizita la nivel inalt va fi benefica pentru relatiile bilaterale, politice, culturale, de securitate si mai ales economice”, a spus ministrul iranian. Mehdi Safari a precizat ca Iranul ar dori investitii romanesti in industria otelului, a metalelor neferoase, constructia de diguri, in domeniul hidroelectric si in turism.

Iranul - in Nabucco cu OMV

Pana la o eventuala vizita a presedintelui roman, Teheranul s-a saturat sa stea pe tusa proiectului Nabucco. Iranul este in prezent in negocieri directe cu OMV pentru a participa la proiectul Nabucco. Ministrul adjunct de externe, Mehdi Safari, a explicat ca fara Iran, Nabucco nu e posibil iar consortiul care vrea sa realizeze proiectul a facut calcule si a ajuns la concluzia ca numai gazul din Azerbaijan nu e suficient, iar cantitatea ar fi prea mica in raport cu costurile de construire a conductei.

„Noi am spus mereu ca suntem gata sa participam la Nabuco si de aceea zilele acestea, am avut negocieri aici la Teheran cu principalul conducator al consortiului care realizeaza Nabucco. E vorba de OMV si Austria”.

Teheranul curteaza Romgaz

Iranul a demarat lucrarile la un gazoduct pentru Europa, in baza unui acord semnat cu Elvetia, la care ar putea participa si Romania. Acordul prevede ca gazoductul sa fie gata in 2 ani, a anuntat Ali Baqeri, Secretar adjunct al Consiliului National Iranian de Securitate.

O parte din conducta exista deja, pe teritoriul iranian pana in Turcia, si va putea fi folosita in 2 luni. Restul urmeaza sa fie construit de Elvetia, dar secretarul adjunct al Consiliului National Iranian de Securitate, Ali Baqueri, a declarat ca, potrivit acordului, Iranul se poate implica si in construirea partii europene a conductei.

“Conducta va avea acest traseu: Iran - Turcia - Grecia - Albania, unde va fi construit un terminal, apoi Italia - Elvetia - Germania. Daca Romgaz din Romania vrea sa participe si se intelege cu ceilalti implicati in proiect, poate deveni parte fara probleme”.

Ali Baqeri a insistat ca Iranul este deschis la orice investitie straina in energie in Iran, mai ales din tari europene. “De exemplu, Iranul a incheiat un acord separat cu compania austriaca OMV, de cateva miliarde de dolari, pentru gaze”. In ce priveste Nabucco, Iranul da dovada de nerabdare: “noi vrem sa participam, dar tarile europene au probleme cu statele prin care ar trece gazoductul, atunci e firesc ca Iranul sa nu stea sa astepte sa se rezolve aceste probleme ci sa se implice si in alte proiecte”.

Europa - fara piata iraniana

Tarile europene pierd teren in fata celor asiatice, pe piata iraniana. Motivul: sanctiunile ONU impuse Iranului, din cauza programului nuclear, despre care Teheranul spune ca este civil, pentru a obtine energie electrica, dar este suspectat ca urmareste sa obtina incarcatura nucleara pentru arme.

“Acum 3 ani, principalul partener economic al Iranului era Europa, cu importuri de 60 de miliarde de dolari, iar anul trecut au fost doar 20 de miliarde de dolari, deci Europa pierde piata iraniana, din cauza sanctiunilor impuse Iranului”, a declarat ministrul Iranian adjunct de externe, Mehdi Safari. Desi investitorii europeni sunt in continuare cei mai doriti in Iran, oficialii de la Teheran sustin ca economia iraniana nu e afectata de sanctiuni.

“Noi ne facem in continuare afacerile cu altii… si atunci cine pierde? Altii vin aici, iar Europa pierde o piata veche de 40 de ani”, a mai declarat Mehdi Safari.

Carmen Gavrila, Corespondent Radio Romania in Iran