Ministrul iranian al petrolului a declarat marti, in urma unei runde de discutii cu directorul general al Gazprom, Alexei Miller, si ministrul petrolului din Qatar, ca ar putea fi infiintat un cartel al exportatorilor de gaze naturale, similar Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC), anunta Mediafax.

Iran, Rusia si Qatar controleaza cele mai mari rezerve de gaze naturale la nivel global, iar Rusia este cea mai importanta sursa de gaze de import pentru Europa si Romania.

Gazprom furnizeaza anual, prin intermediari, circa o treime din consumul Romaniei.

"Am luat decizii foarte importante. Infiintarea unui OPEC al gazelor este ceruta si exista consens in aceasta directie", a declarat ministrul iranian, Gholamhossein Nozari, intr-o conferinta de presa dupa incheierea discutiilor dintre cele trei parti.

Europa si Statele Unite au avertizat in repetate randuri ca infiintarea unui cartel al exportatorilor de gaze ar pune in pericol securitatea energetica la nivel global si ar facilita manipularea preturilor.

"Una dintre principalele responsabilitati ale acestei organizatii, pe care o vom forma, va fi de a analiza si implementa proiecte comune in domeniile explorarii, rafinarii si productiei de gaze", a precizat seful Gazprom.

Rusia, cel mai mare exportator de gaze la nivel global, a sugerat in prealabil ca este interesata de formarea unui astfel de cartel, in colaborare cu Iran, Qatar, Venezuela, Nigeria, Algeria, Egipt, Indonezia si Libia.

Premierul rus Vladimir Putin, care ocupa functia de presedinte cand s-a discutat pentru prima data cu privire la aceasta organizatie, a declarat ca "ideea infiintarii unui OPEC al gazelor este interesanta, insa necesita o analiza profunda".