Expert rus: Prabusirea petroliera a Rusiei
Ieftinirea resurselor energetice, chiar daca e un lucru neplacut pentru sectorul rusesc de resort, nu este si fatala, scrie expertul rus. Mult mai grav este faptul ca sectorul acesta intra in perioada tendintelor nefavorabile ale conjuncturii tarifare mondiale cu acute probleme interne cu caracter sistemic.
Inca de pe acum, dinamica productiva este departe de a fi optimista. Bilantul pe primele noua luni arata o reducere a extractiilor cu 0,6% in Rusia si nu exista motive sa speram intr-o reluare a cresterii, arata Vladimir Milov. Stagnarea cu scaderea productiei de petrol este plata pentru ani de „restructurare fortata” a industriei petroliere, cand redistribuirea proprietatilor in favoarea companiilor de stat a alungat resursele necesare, care puteau fi indreptate spre investitii si dezvoltare.
Nici in domeniul gazelor naturale, lucrurile nu stau mai bine. In ultimele luni, productia Gazprom, care crescuse dupa darea in exploatare a zacamantului Iujno-Russkii, a revenit la nivelul anilor precedenti. Dupa alte gaze, trebuie mers in regiuni indepartate si destul de salbatice, precum peninsula Iamal sau Shtokman.
Exploatarea acestor rezerve cere timp si o crestere substantiala a investitiilor. Daca livrarile din aceste zone nu vor incepe inainte de 2015, din cauza epuizarii actualelor zacaminte de gaze, Rusia se va confrunta in urmatorii ani cu o diminuare considerabila a productiei de gaze, isi incheie analiza expertul rus.

Dan Amariei, la 20 de ani de la lansarea albumului Omul cu Șobolani – „Ne punem în cap”: „Existau niște locuri cu un farmec mișto, cum ar fi Lăptăria sau Motoarele, genul de locuri care nu cred că vor mai exista vreodată”
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?
Paradoxul pandemiei: internările s-au prăbușit în 2020, dar numărul infecțiilor nosocomiale a crescut față de 2019 - date oficiale la nouă luni
De ce căutăm urme de viață pe Marte și ce ar însemna pentru omenire dacă le-am găsi
Găurile negre supermasive, formate din materie întunecată? / Internauții au decodat mesajul secret al roverului Perseverance / GTA ar putea fi interzis în SUA /
S-au apucat mai mulți români de yoga în pandemie? „De acasă se muncește mai mult decât de la birou. Faptul că urmează ora de yoga, mă forțează să-mi închid laptopul”
Energia solara termica este doar pt. apa calda, cea fotovoltaica este de 10X mai schumpa decat cea clasica.
http://en.wikipedia.org/wiki/Methane_hydrate
Problema este ca asta nu va rezolva problema incalzirii globale...
Ceva adevar cu incalzirea globala este dar nu esential.. se poate modifica albedo-ul planetei de ex cu aluminiu in combustibulul aioanelor.. sau mai sint si alte teorii.
Si mai intereant e ca se naste o inechitate majora intre statele dezvoltate care au poluat si consumat la greu (sua+vest) pina acum si cele care scot capul (china, india) si vor si ele sa se dezvolte sa consume si evident sa ploueze..dar nu mai pot.
Una peste alta, Rusia, Canada, Emiratele si ceva de prin america de sud o sa stinga lumina ;)
Faptul ca acum a scazut pretul petroluli e doar temporar.. in urmatorii 30 ani o sa tot creasca.
Pt fiecare calorie din mincare se folosesc 100 calorii din petrol. Faptul ca unele tari folosesc grinele pt biocombustibili este genocid (a fost o incercare de rezolutie la onu) si oricum nu ajunge. Fara petrol populatia terrei ar trebui sa fie cam pe sfert din ce e acum. Cum o sa fie omaoriti ceilalti ramine de vazut, dar maj o sa apucam perioada asta.
poseda destule capabilitati tehnologice care se pot cuantifica in bani
http://www.ausairpower.net/APA-Rus-PLA-PD-SAM.html
**cred ca e mai mult decat relevant articolul de mai jos
(Russia Bids to Become a Tech Tiger)
http://www.businessweek.com/globalbiz/content/jun2007/gb20070626_218538.htm
Cam aici vrea sa bata V.M., cu acest articol facut pe placul Kremlinului