Serbia conditioneaza vanzarea companiei petroliere de stat Naftne Industrije Srbije (NIS) catre Gazprom de constructia gazoductului South Stream, scrie publicatia belgradeana Blic, citata de RBK Daily. Partii ruse i se propune sa achite o suma compensatorie Belgradului in cazul in care realizarea conductei va fi amanata. Iar daca se va renunta definitiv la proiect, Gazprom va trebui sa restituie toate actiunile sale statului sarb. In opinia expertilor, tranzactia cu Serbia ar putea fi compromisa.

Ziarul Blic a dezvaluit detaliile propunerii sarbesti de colaborare in domeniul gazelor naturale, sugestii trimise saptamana trecuta Moscovei spre analiza. Potrivit sursei mentionate, vanzarea a 51% din NIS catre Gazprom este ferm conditionata de realizarea sectorului sarbesc al conductei South Stream.

Belgradul se justifica invocand dorinta de a se asigura de consecintele crizei financiare, care poate influenta negativ planurile Gazprom privind South Stream. In plus, la viitoarea runda de negocieri, delegatia sarba intentioneaza sa propuna partii ruse sa cumpere inca 19,5% din actiunile NIS la pret de piata (circa 500 milioane euro) si va insista pe cresterea capacitatii de transport a sectorului sau din conducta de la 10 la 15 miliarde metri cubi pe an.

Tot Blic scrie ca Belgrad a respins propunerea partii ruse de a investi in modernizarea NIS. Dimpotriva, sarbii vor ca Gazprom sa injecteze 500 milioane euro plus un credit de 700 milioane dolari, bani care sa mearga la modernizarea a trei combinate petroliere si a retelei de benzinarii.

Comentand ultimele cerinte ale Belgradului, Gazprom a declarat ca nu intentioneaza sa revizuiasca prevederile acordului interguvernamental privind realizarea South Stream si achizitionarea NIS.