Monopolul exportului de gaze naturale rusesti, Gazprom, va solicita guvernului de la Moscova sa finanteze in 2009 investitii de 100 miliarde ruble (3,58 miliarde dolari) in cadrul unitatilor sale de producere de energie electrica.

"Am solicitat guvernului sa finanteze cel putin doua proiecte", a declarat vineri vice-presedintele grupului, Valeri Golubev, citat de NewsIn. "In primul rind, cerintele implica definitivarea programelor de investitii pentru construirea de noi generatoare electrice in cadrul TGC-1, Mosenergo, OGK-2, OGK-6", a mai spus Golubev.

Gazprom controleaza toate aceste patru companii, iar trei dintre ele - OGK-2, OGK-6 si TGC-1 - au fiecare nevoie de finantare de peste 1 miliard de dolari pentru a incheia programele de investitii pina in 2010.

"In 2009, definitivarea acestor programe de investitii necesita finantare de circa 100 miliarde ruble din partea Gazprom. O mare parte din aceasta suma este pentru TGC-1", a precizat Golubev. "Costurile de creditare au devenit atit de mari incit proiectele sunt greu de finantat", a adaugat el.

Gazprom si-a anuntat anterior planurile de a finanta constructia de noi unitati in sectorul energiei electrice prin vinzarea de actiuni ale filialelor din sector in 2009.

Grupul de gaze naturale, ce considera productia de electricitate ca fiind o afacere de baza, a anuntat ca va fi gata sa cheltuiasca pina la 4 miliarde dolari pina in 2010 pentru a construi noile generatoare, in cazul in care nu vor aparea alti investitori.

In contextul in care criza financiara nu da semne de temperare, Gazprom si alte companii si banci de stat au recurs la ajutorul statului prin credite mai ieftine, injectii de capital si alte forme de sustinere.

Golubev a mai spus ca Gazprom va reduce in acest an productia cu 15-18 miliarde metri cubi, care ar reprezenta o scadere de 3% fata de nivelul estimat initial, de 560 miliarde metri cubi.

"Reducerea are un singur motiv: scaderea cererii. Acest an a fost foarte cald. Temperatura medie in Rusia a fost cu 6 grade Celsius peste nivelul normal", a mentionat el.