La Moscova ar urma sa fie semnate luni acordurile privind livrarile rusesti de gaze naturale catre Ucraina, precum si tranzitul acestora. Premierul Iulia Timosenko se va deplasa din nou la Moscova, anunta Nezavisimaia Gazeta, pentru a pune la punct ultimele detalii.

"Sper ca prerogativele prim-ministrului Ucrainei nu au fost limitate sau anulate", scrie cotidianul citat, amintind afirmatia premierului Vladimir Putin dinaintea dificilelor negocieri cu Timosenko.

In ajun, dupa discutiile de la Berlin cu cancelarul Angela Merkel, la intrevederea cu redactorii sefi ai principalelor mass-media germane, Putin relatase ca, la sfarsitul anului 2008, partea rusa a propus Kievului un pret de 250 dolari mia de metri cubi, tinand cont de situatia economica a tarii.

"Au refuzat!", s-a minunat premierul rus, amintind ca in decembrie, autoritatile de la Kiev au refuzat ceea ce tot ele cerusera in octombrie.

In toamna, negocierile au fost purtate de Naftogaz sub conducerea lui Timosenko, iar semnarea documentelor in decembrie a fost boicotata de reprezentantii presedintelui ucrainean. "Nici noi nu intelegem foarte bine cine ce face si cu ce se ocupa", a subliniat Putin.

In momentul de fata, nu se cunoaste schema dupa care Ucraina va primi gaz. Incepand cu 2006, pozitia de monopol pe piata a fost ocupata de compania intermediara RosUkrEnergo. In toamna insa, Timosenko a reusit sa convinga partea rusa de necesitatea renuntarii la serviciile intermediarului si trecerii la contracte directe intre Naftogaz si Gazprom.

Sambata, presedintele Dmitri Medvedev a relatat ca, in tot acest rastimp, o parte a delegatiei ucrainene a solicitat mentinarea schemei cu intermediarul RUE, invocand indicatii 'de sus'. Medvedev a subliniat ca partea rusa nu este interesata de existenta unui intermediar. Intre timp, continua NG, s-a aflat ca in ianuarie-februarie, Curtile de conturi ale Rusiei si Ucrainei vor controla impreuna compania RUE. Comentand informatia, unii dintre colaboratorii apropiati ai lui Timosenko s-au bucurat, promitand ziaristilor "multe descoperiri si senzatii legate de presedintele ucrainean".

Medvedev s-a multumit cu un comentariu diplomatic. El a focalizat atentia asupra faptului ca, in cazul trecerii la contacte directe, Moscova accepta schema de finantare garantata a livrarilor de gaze, Rusia fiind dispusa sa acorde Ucrainei un ajutor in obtinerea unui credit bancar de un miliard de dolari.

Kievul nu a dat inca un raspuns la aceasta propunere. In schimb, autoritatile ucrainene au dat de inteles ca nu sunt de acord cu propunerea alternativa – infiintarea unui consortiu international pentru tranzitul gazelor prin Ucraina, structura care ar putea gestiona sistemul de gazoducte al Ucrainei. Ideea nu este noua, iar cand a fost ea lansata de Putin, pe atunci presedintele Rusiei, si sustinuta de cancelarul Gerhard Schroder, Ucraina era unul dintre marii actionari ai concernului de transport al gazelor naturale in Europa. Dar proiectul a fost ingropat inainte de a prinde viata.

Ucraina va cumpara gaze cu 360 dolari mia de metri cubi

Cotidianul Vedomosti scrie ca Ucraina a fost de acord cu un pret de 360 dolari mia de metri cubi (pretul mediu pentru consumatorii europeni minus o reducere de 20%) si cu mentinerea aceluiasi tarif de tranzit, de 1,7 dolari mia de metri cubi la 100 km. Este vorba de cifre valabile pentru prima jumatate a anului.

Probabil, estima ziarul, Kiev a decis sa se descurce fara gaz rusesc, deocamdata. Oricum, nota Vedomosti, citand surse din anturajul premierului Timosenko, pe ansamblul anului, gazul ar putea costa intre 270 si 300 de dolari, cu o reducere periodica in concordanta cu ieftinirea petrolului si a produselor petroliere.

In bugetul Gazprom pe 2009 figureaza un pret mediu european de 280 de dolari mia de metri cubi. "Este un pret mult prea ridicat, nu inteleg cum a acceptat Ucraina”, nu-si ascunde nedumerirea directorul East European Gas Analysis, Mihail Korcemkin.

Fara reducere, rezulta pretul pentru Slovacia – 450 de dolari, si chiar fara a lua in calcul diferentele din cheltuielile de transport. 360 de dolari are Germania, potrivit agentiei Heren Energy. "Marii consumatori beneficiaza intotdeauna de reducere, explica expertul acest decalaj tarifar. Dar Ucraina este cea mai mare piata de desfacere pentru Gazprom, cu 40% mai mare decat Germania", adauga el.

Esenta intelegerilor dintre Putin si Timosenko rezida in a "nu umili Rusia si a nu supara Ucraina", explica Aleksandr Kudyma, consilierul lui Timosenko in problema gazelor. Korcemkin are propria lui varianta: se semneaza acordul privind pretul pe primul trimestru, dar gaze nu se cumpara, deocamdata – la sfarsitul anului in depozitele Naftogaz erau 17 miliarde metri cubi. In privinta unui contract pe termen lung si a noului pret de baza, Naftogaz si Gazprom vor demara negocierile in martie, cand tariful la gaze va incepe oricum sa scada.

In plus, la primavara pozitia Ucrainei va fi mai puternica – tranzitul catre Europa se va diminua, iar pentru Ucriana incepe sezonul de completare a rezervoarelor sale subterane (este singurul client care, din aceasta cauza, are primavara si vara un consum mai ridicat decat iarna).

Gazprom a pierdut pana acum 1,8 miliarde dolari

In alta ordine de idei, tot Vedomosti informeaza ca, din cauza conflictului cu Ucraina, Gazprom a pierdut aproape 1,8 miliarde de dolari. Functionarii statului se gandesc cum sa ajute concernul, una din variante fiind reducerea taxelor de export.

'Gaura' a fost calculata de directorul East European Gas Analysis, Mihail Korcemkin, si reprezinta diferenta de venituri pe care Gazprom le-a incasat suspendand livrarile spre Ucraina si veniturile pe care le-ar fi putut incasa acceptand pretul propus de Ucraina, de 235 dolari mia de metri cubi pe primul trimestru.

Gazprom nu a dezvaluit date exacte privind reducerea exporturilor sale. Sunt doua alte canale de tranzit spre Europa – Belarus si Turcia, iar Gazprom a sporit furnizarea de gaze pe aceste doua directii. Pentru prima data, vineri au fost prezentante primele informatii despre reducerea productiei de gaze: minus 200 milioane metri cubi pe zi.

Chiar si cu aceasta cifra, scrie Vedomosti, este neclar cum a scazut exportul: nu se stie care a fost cererea la gaze in conditiile crizei. Gazele central-asiatice se amesteca in conducta rusa si, in marea lor majoritate, ajung la consumatorul cel mai apropiat – Rusia, arata o sursa apropiata Gazprom.

Dar, pe hartie, el va fi prezentat, mai degraba, sub forma de livrari in Europa – este unica varianta de a nu inregistra pierderi din achizitia lui, adauga interlocutorul Vedomosti: pe primul trimestru, pretul mediu din Asia centrala, dezvaluita de Vladimir Putin este de 340 dolari mia de metri cubi, in Europa – aproape 400 dolari.

Reiese, calculeaza Korcemkin, ca Gazprom primeste un castig de 24 milioane de dolari din livrarile in Europa, fara cheltuieli de transport: trei milioane aduc cele 130 milioane metri cubi gaz central-asiatic si 21 milioane realizate de cele 55 milioane metri cubi de gaze rusesti, mai ieftine. Daca Rusia ar fi cedat in fata Ucrainei, acceptand 235 dolari mia de metri cubi, Gazprom ar fi pierdut din diferenta de pret dintre gazul central-asiatic si cel ucrainean aproape 18 milioane dolari pe zi.

Chiar si asa, veniturile zilnice ale Gazprom s-ar ridica la 170 milioane dolari, crede expertul. Cu alte cuvinte, in momentul de fata, Gazprom nu incaseaza circa 150 milioane pe zi, ceea ce inseamna 1,8 miliarde pentru intervalul 7-18 ianuarie.