Dividendele acordate de Petrom pentru 2008 vor fi semnificativ mai mici fata de cele din 2007

de Dragos Comache     HotNews.ro
Marţi, 27 ianuarie 2009, 12:37 Economie | Energie


Petrom va reduce semnificativ dividendele acordate pentru 2008 comparativ cu cele din 2007, in urma constituirii unor provizioane in ultimul trimestru din anul trecut, potrivit unui comunicat al companiei remis Bursei de Valori Bucuresti (BVB). Provizioanele au fost constituite pentru litigiile pe care Petrom le are cu fosti si actuali angajati, procesul de restructurare al companiei si pentru a reflecta scaderea contabila a unor investitii din Rusia.

"Petrom intentioneaza sa inregistreze in trimestrul patru din 2008 provizioane pentru a reflecta reducerea valorii contabile aferente investitiilor facute in Rusia, ca urmare a activitatilor de explorare nereusite. In plus, procesul curent de restructurare a activitatilor companiei va avea, de asemenea, ca efect inregistrarea unor provizioane suplimentare", se arata in comunicatul companiei petroliere.

In comunicat se mai arata ca Petrom a continuat sa fie implicat in litigii initiate de actuali si fosti angajati, ca urmare a interpretarii diferite a unor clauze din Contractul Colectiv de Munca si considera a fi prudent sa inregistreze provizioane aferente acestora.

In 2007, Petrom a acordat dividende de 1,08 miliarde de lei, adica 61% din profitul net, in crestere cu 6,7% fata de 2006. Conform NewsIn, dividendele acordate de Petrom dupa privatizare au inregistrat cresteri de la an la an: pentru 2005 – 738, 4 milioane de lei, pentru 2006 – 1,01 miliarde de lei, pentru 2007 – 1,08 miliarde de lei.

Productia si vanzarile Petrom au scazut in ultimul trimestru din 2008

Tot marti, OMV, actionarul majoritar al Petrom, a anuntat ca in ultimul trimestru al anului trecut, Petrom a avut o productie de 192.000 barili echivalent petrol pe zi, in scadere fata de 195.000 bep pe zi in aceeasi perioada din 2007, conform NewsIn.

In acelasi timp, vanzarile combinate al Petrom de gaze si energie au fost de 1,32 miliarde metri cubi, cu 1,42 miliarde metri cubi mai putin decat in perioada similara din 2007. Vanzarile companiei au fost afectate de scaderea cu 21% a consumului de gaz in Romania, fata de al patrulea trimestru din 2007, pe fondul inchiderii celor mai mari combinate chimice.

Petrom are activitati in sectoarele Explorare si Productie, Rafinare si Produse Petrochimice, Marketing, Gaze Naturale si Energie si exploateaza rezerve dovedite de petrol si gaze estimate la 0,9 miliarde barili echivalent petrol, avand o capacitate maxima anuala de rafinare de opt milioane tone si circa 550 de statii de distributie carburanti in Romania. Compania detine, de asemenea, o retea internationala de 257 benzinarii in Republica Moldova, Bulgaria si Serbia.

Grupul OMV din Austria detine 51,01% din actiunile Petrom. Ministerul Economiei detine 20,64% din actiunile Petrom, Fondul Proprietatea SA detine 20,11%, iar 8,24% apartin actionarilor minoritari.


Citeste mai multe despre   Material sustinut de KRUK Romania

Datoria - un cuvânt la fel de urât precum lunea din săptămâna lucrătoare

Definiția cuvântului datorie, conform DEX-ului, este una simplă: sumă de bani sau orice alt bun datorat cuiva. Dar dincolo de o definiție seacă, datoria este un cuvânt care transmite de cele mai multe ori o stare negativă. “Am o datorie” - știi că trebuie să dai ceva înapoi, o obligație care trebuie să fie îndeplinită. Fie că ai o datorie la un prieten, la o bancă sau la furnizorul de utilități, datoria apare ca urmare a unei nevoi într-un anumit moment, iar veniturile nu îți permit să acoperi acea nevoie. Soluția cea mai la îndemână pare a fi împrumutul. Dar este oare chiar cea mai bună soluție?

191 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version