Gazprom a prezentat prognoza de pret la gaze pentru Europa si CSI. Surprize nu sunt: gazul se ieftineste. Anul acesta, tarile Europei vor primi gaz rusesc la un pret de 250-300 dolari mia de metri cubi, a anuntat seful Gazprom eksport, Vladimir Tschetinin, citat de Gazeta.ru.

Anul trecut se vorbea ca pretul la gazele rusesti ar putea depasi, pentru Europa, 400 dolari mia de metri cubi, dar criza economica globala, care a prabusit cotatiile la petrol, a avut un efect devastator si asupra tarifelor la gaz. Pentru tarile CSI, pretul va fi sub 200 dolari mia de metri cubi, chiar daca anterior Gazprom afirmase ca va fi de 220.

"In primul trimestru, Ucraina, principalul consumator de pe teritoriul fostei URSS, a importat un volum mult mai mic de gaze", a amintit, in context, Mihail Zanonin, expert la firma de consultanta Uralsib. Iar pentru Ucraina, Gazprom a stabilit un pret in scadere, de la 360 dolari mia de metri cubi la inceputul anului, la numai 140 la sfarsit.

Altfel spus, in perioada “gazului scump”, Gazprom nu a putut vinde o cantitate insemnata de carburanti. Prin urmare, la nivelul anului, pretul mediu va iesi undeva sub 200 dolari”.