Ai uitat sa iti incarci telefonul mobil? Imagineaza-ti cum ar fi sa il poti incarca doar prin energia pe care o produci in mers. Sau chiar mai mult, ai putea sa folosesti un spray pentru a atasa o noua baterie. Cativa cercetatori in nanotehnologie incearca sa elaboreze metode mai eficiente de a produce energie electrica. Pentru a realiza acest lucru, ei se folosesc de structuri care au 100 de nanometri sau chiar mai putin, scrie CNN.

"La scara nanometrica componentele sunt mici, sensibile si foarte performante" spune Zhong Lin Wang, de la Institutul Tehnologic al Colegiului de Inginerie din Georgia.

Wang si colegii lui incearca sa valorifice energia produsa de miscarile corpului uman pentru a alimenta dispozitive de mici dimensiuni. Chiar si energia pe care o produci atunci cand tastezi este suficienta pentru a alimenta un dispozitiv mic, iar cercetatorii arata ca nanotehnologia poate face posibil acest lucru.

Pentru a transforma miscarea animalelor energie electrica, echipa lui Wang foloseste efectele energiei piezoelectrice, care se refera la abilitatea unor anumite materiale de a genera curent electric, ca raspuns la un stimul mecanic. Spre exemplu, daca un cristal este comprimat, acesta isi schimba temporar forma, determinand polarizarea ionilor din interiorul sau, ceea ce va produce o cadere de tensiune. Acest potential poate determina un flux tranzitoriu de electroni externi sa functioneze ca energie electrica.

Nanofirele din oxid de zinc, care sunt ecologice, au aceasta proprietate. Wang si colegii sai folosesc astfel de materiale in fabricarea celulelor fotovoltaice, care ar avea un impact mult mai putin nociv asupra mediului inconjurator decat siliciul, folosit in mod traditional. Totodata, echipa de cercetatori coordonata de Wang foloseste astfel de materiale pentru a realiza nanogeneratoare care ar putea capta energie din orice miscare mecanica.

Grupul de cercetatori a reusit sa valorifice energia produsa de un hamster care alearga pe o roata, punandu-i un dispozitiv nanotehnologic pe spate. De asemenea, acestia au implantat un nanogenerator in inima unui soarece, reusind sa capteze energia produsa de bataile inimii sale, desi aceasta consta doar in cativa picowatti.