Bulgaria continua sa-si afiseze opozitia fata de South Stream
Expertii cred ca Rusia va trebui sa accepte serioase compromisuri in tentativa de a-i determina pe bulgari chiar si la un minim de colaborare in domeniul gazelor naturale, scrie Nezavisimaia gazeta. “Nu prea cred in declaratiile optimiste ale responsabililor rusi in privinta South Stream, pentru ca problemele nu au fost inca rezolvate”, spune, in acest sens, Mihail Krutihin, partenerul firmei de consultanta RusEnergy.
Moratoriul impus de guvernul bulgar asupra negocierilor cu Rusia pe proiecte energetice nu a fost anulat, iar Turcia si-a dat acceptul numai in privinta lucrarilor de prospectare geologica a apelor sale teritoriale din Marea Neagra, dar nu si pentru amplasarea South Stream”, a subliniat expertul.
Pe de alta parte, adauga analistul, bulgarii nu vor sa abordeze cele doua proiecte South Stream si Burgas-Alexandropolis separat, ca doua programe de sine statatoare. Ca atare, estimeaza Krutihin, este de asteptat ca partea rusa sa inceapa sa-i curteze in fel si chip pe bulgari, venind cu numeroase propuneri ademenitoare pentru a porni South Stream.
„Poate vom renunta la unele pretentii, precum revendicarea pachetului de control pentru Gazprom la viitorul gazoduct pe teritoriul bulgar, etc. Dar nu m-as incumeta sa dau un pronostic privind rezultatul tratativelor”, a precizat el.
Vedomosti noteaza, la randul sau, ca vizita presedintelui Dmitri Medvedev la Roma nu a reusit, in pofida numeroaselor rezultate pozitive, sa rezolve principalul scop al deplasarii: compania ENI nu a fost de acord sa cedeze o parte a participatiei sale la South Stream in favoarea grupului francez Electricite de France. In schimb, premierul Silvio Berlusconi a promis ca intreaga Europa va continua sa cumpere gaze din Siberia. La finalul convorbirilor de la Roma, presedintele Gazprom, Aleksei Miller, a declarat ca EdF ar putea obtine o cota de peste 10% din proiect. Oricum, s-a grabit el sa adauge, negocierile continua.

Paradoxul pandemiei: internările s-au prăbușit în 2020, dar numărul infecțiilor nosocomiale a crescut față de 2019 - date oficiale la nouă luni
De ce căutăm urme de viață pe Marte și ce ar însemna pentru omenire dacă le-am găsi
Găurile negre supermasive, formate din materie întunecată? / Internauții au decodat mesajul secret al roverului Perseverance / GTA ar putea fi interzis în SUA /
S-au apucat mai mulți români de yoga în pandemie? „De acasă se muncește mai mult decât de la birou. Faptul că urmează ora de yoga, mă forțează să-mi închid laptopul”
INTERVIU Un an de la primul caz de COVID-19 în România / De ce a scăzut drastic numărul îmbolnăvirilor în ultimele 2-3 luni și ce ne așteaptă: Al treilea val nu va fi de intensitatea celui de-al doilea / Testele rapide ar trebui distribuite gratuit medicilor de familie, am ști clar numărul real de cazuri
Chiar nu se gaseste nimeni sa il puna la punct? Sa ne trezim santajati de cite ori Maica Rusia are chef sa amestece politica cu furnizarea de gaze?
Eu cred ca cineva trebuie sa se trezeasca macar in al 24-lea ceas si sa faca lobby si pentru energia nucleara?