Gazprom pierde piete in favoarea Statelor Unite, pe fondul noilor tehnici de extractie dezvoltate de americani
Intr-un comunicat care va fi prezentat in consiliul de administratie de marti, grupul afirma ca se confrunta cu scaderi ale vanzarilor, in special in Europa.
"Situatia este agravata de ceea ce numim revolutia in domeniul extractiei de gaze din surse netraditionale, in Statele Unite", potrivit sursei citate.
"Daca in urma cu cativa ani nicio organizatie (...) nu ar fi pariat pe cresterea rapida a productiei Statelor Unite, astazi, toate companiile vorbesc despre perspectivele productiei de gaze de sist, care poate modifica fundamental piata mondiala a gazelor naturale", precizeaza documentul.
Gazul de sist, continut de anumite tipuri de roca, era considerat dificil de extras, dar potentialul sau este enorm. Progresele in domeniul tehnologiei au determinat companiile energetice sa ceara drepturi de extractie in locatii neobisnuite, cum este cazul statului New York.
"Surplusul de gaze in Statele Unite a generat deja o reorientare a gazului natural lichefiat catre pietele europene", afirma Gazprom.
Productia de gaze din Rusia a scazut cu circa 13%, la 575 miliarde metri cubi in 2009, in comparatie cu anul precedent, pe fondul scaderii cererii europene, al crizei mondiale si a conflictului cu Ucraina.
Potrivit estimarilor Departamentului american al Energiei, productia de gaze a crescut, in Statele Unite, cu 3,7%.
Gazprom a renuntat sa penalizeze clientii europeni
Pe de alta parte, oprirea livrarilor de gaze in Europa din cauza conflictului din ianuarie 2009 cu Ucraina a fost calificata de Gazprom drept o situatie de forta majora, ceea ce exclude orice pretentii din partea europenilor pentru volumul de gaze nelivrat.
Ulterior s-a dovedit ca acest volum – 4,5 mld. mc de gaze – a fost sters din obligatiunile clientilor europeni fata de Gazprom (in contracte figureaza principiul take or pay).
Cu alte cuvinte, explica Vedomosti, Gazprom a renuntat sa-i penalizeze pe partenerii sai europeni.
Cum s-a ajuns la aceasta decizie, compania rusa refuza sa precizeze. De altfel, reprezentantii intreprinderii refuza sa indice inclusiv volumul de gaze pe care europenii urmau sa-l preia dupa principiul take or pay. Totusi, surse apropiate Gazprom spun ca este vorba de 7 – 8 mld. mc, fara a pune la socoteala cele 4,5 mld. mc iertate de compania rusa. Vedomosti a calculat, prin urmare, ca, daca nu ar fi fost conflictul cu Ucraina, Gazprom putea sa incaseze pentru carburantul nepreluat de clienti un avans de 3 mld. dolari.

Sondaj printre români despre vaccinul antiCOVID: 30% din respondenți spun că nu se vaccinează și 40% nu cred în eficacitatea vaccinurilor / 77% vor redeschiderea școlilor pe 8 februarie
O treime dintre pacienții cu Covid-19 se întorc în spital în următoarele 5 luni cu boli de inimă, de ficat sau cu diabet, iar unul din opt moare - amplu studiu britanic
Axionul ar putea să existe - Apar noi dovezi despre o particulă misterioasă a cărei poveste a început acum peste 40 de ani
Tiger, HBO Go: Un documentar despre mărirea și decăderea celui mai bun jucător de golf din toate timpurile. Dar nu numai
Experiențe personale: 5 tineri din România povestesc cum au folosit pandemia pentru a se reinventa
Adica vrea sa zica ca US exporta gaze naturale... catre Europa????? (asa se intelege) Cum? Pe unde? Doar nu o tras conducta prin Oceanul Atlantic intre America si Europa... pt. ca eu stiu ca nu e posibil acest lucru, din cauza activiatii vulcanice existente pe fundul Atlanticului...
So, wtf... ?! Care-i legatura gazului din US cu Europa? Nu vad unde e influenta...!
Gazprom-ul nu e nici pe departe un monopol absolut, cum le place unora sa creada. Si oricum orice monopol poate stabili pretul nu insa si cererea. La un anumit nivel al pretului cererea se prabuseste, la fel si profitul. E o lectie pe care rusii trebuiau sa o invete.
asa ca gazul vine cu vaporul ...
2. prin satelit
:)))
;-)
Amaratii de mujici de rand cred in continuare ca mama-Rusie este cea mai avansata.
Poate sa scrie Kommersantul un articol marginal nebagat in seama de nimeni in spatiul sovietic. Cate televiziuni au dat stirea asta?
Ai discutat vreodata cu oameni din Rep.Moldova, Ucraina, etc.despre tehnologie? Iti vor spune ultimele basme despre descoperirile rusesti, minunile tehnologice rusesti, dar habar n-au ce este in afara Rusiei.
In urma cu doi ani imi spunea un tip ce lucreaza in dezvoltare pe RuNet (deci ai zice ca-i in domeniu!) ca urmatoarea generatie de calculatoare va avea firmware-ul scris cu caractere chirilice, ca cica cele latine ocupa prea putini biti si cica nu mai fac fata nevoii de a acoperi cat mai multi biti bagsama!
N-ai idee despre Mama Rusie, numa' daca-i vizitezi pruncii...
americanii e pe duca !
daca scapa de obama si de criza asta, de urmatoarea nu mai scapa !:-))
nu'i corect. am vrut sa zic ca voi. ca ziceatzi, acilea pe alte articole, cum ca noi i'am facut praf pe americani, ca e terminatzi, ca, asa si pe dincolo.
acum, cu ce mai gresii si io ?
ca's un biet imigrant cu ochisorii mici si zic cum zicetzi voi...
zau!
UE nu uita ....
- chiar de ar putea sa se intample asa, nu vom fi lasati
gluma asta cu capitalismul a devenit deja rasuflata, dar acum este prea tarziu, lumea a pus botul la binefacerile capitalismului
inca o revolutie..., deja este cam mult...
desigur, e mai ieftin prin conducta insa probabil curand americani le vor vinde cu mare placere europenilor respectiva tehnologie, daca ea exista si e asa performanta.
n-am inteles nimic din articol, poate sunt mai greu de cap, pe unde aduce america gazul, sau va fi o concurenta viitoare, atunci cand vom zbura in cosmos cu jeoana?
tot din articol am inteles ca rusia a sters unele datorii, ca puteau incasa mai mult, etc...
greu, dom'le, greu, cu baietii destepti...
bine ca nu sunt la noi, lasa ca la altii nu conteaza, noi avem cele mai mici preturi la energie...