Australia semneaza cel mai mare contract comercial din istoria sa: 60 mld. dolari pentru exportul de carbune in China
Clive Palmer, presedintele companiei, afirma ca acesta este cel mai mare contract de export incheiat vreodata de Australia.
Potrivit termenilor contractului, societatea va construi un nou complex minier care va livra anual catre China Power International Development (CPI) 30 de milioane de tone de carbune, timp de 20 de ani.
Analistii afirma ca acest contract este o noua dovada ca cererea foarte mare de resurse a Chinei contribuie puternic la dezvoltarea economiei Australiei.
Majoritatea centralelor energetice din China functioneaza pe baza de carbune, iar cererea a crescut in ultimele luni, pe fondul unui program guvernamental de stimulare a productiei de energie.
Zecii de mii de locuri de munca
Contractul presupune constructia unui imens complex minier in statul Queensland, dar si 500 de km de cai ferate, pentru a transporta carbunele la ocean.
Directorul executiv al Resourcehouse, Phil McNamara, afirma ca este vorba de "un contract la un secol" care implica mine de suprafata si subterane. Proiectul ar putea demara la sfarsitul acestui an.
Productia la complexul din bazinul Galilee, care va purta numele China First, ar putea incepe in 2013 si va atinge un nivel de 40 de milioane de tone anual.
Premierul statului Queensland, Anna Bligh, crede ca proiectul va crea zeci de mii de locuri de munca.
Dar proiectul a atras deja critici din partea miscarilor ecologiste, care sustin ca Australia ar trebui sa-si reduca dependenta de rezervele uriase de carbuni, pentru a dezvolta surse regenerabile de energie.

FOTOGALERIE O frumoasă casă de lângă biserica Sfântul Iosif din București a fost pusă la pământ / Autorizația a fost dată în 2019 de Primăria Capitalei
Coronavirus în România: Aproape 4.000 de cazuri noi în ultima zi / 81 decese, 985 persoane în stare gravă
Primăria Capitalei a plătit circa 40 milioane lei pentru Asociațiile de Dezvoltare Intercomunitară înființate de administrația Firea pentru ”îmbunătățirea” serviciilor publice în București-Ilfov și delegarea lor către companiile municipale
În ce situații ar trebui ministrul să-și delege atribuțiile / Cîțu: Când nu poți să ajungi la ședința de Guvern / Orban: Nu e corect ca un ministru chiar să nu mai semneze
ANALIZĂ Cât de pline sunt parcările Primăriei Capitalei după creșterea tarifului la 10 lei/oră și ce cheltuieli cu salariile vs încasări a însemnat transferul serviciului la compania municipală
Noi reglementari ale ANRE pentru schimbarea furnizorului de energie: Consumatorii casnici vor trebui să comunice indexul / Ofertele trebuie să arate din ce este compus prețul
Pai atata carbune nici macar nu exista la australieni, e tzeapa frate, o sa puna bolovani, asta e. Nu stiam chinejiii asa prosti.
Sa puna turbine eoliene cu panou solar in varf si centrala pa biogaz de la porci la parter. Cu maxim 2 milioane din astea are si China curent si nici nu tragem noi pe nas ca aurolacii. Ce mare chestie, oricine poate fi ecologist daca se vrea.
Un contract d-asta iti cam scoate tara din rahat.
daca datele tale sunt corecte, gandestete asa: china are 12% din resurse la 1 miliard si ccateva sute de miliaone de locuitori. australia are 7% din resurse la 20 de milioane de locuitori.
Pettrusu
Melbourne