Compania Gazprom nu exclude posibilitatea extinderii sistemului ucrainean de transport al gazelor naturale dupa modernizarea ei, a decarat vicepresedintele holdingului, Valeri Golubev, scrie Vzgliad. In acelasi timp, Gazprom nu este de parere ca acest lucru va influenta realizarea proiectelor Nord Stream si South Stream. „Una nu exclude pe cealalta”, a precizat Golubev.

Vladimir Putin a anuntat, deja, ca lucrarile de constructie la Nord Stream se vor incheia in mai 2011, atat pe mare, cat si pe uscat. In aprilie, a detaliat Putin, „vor demara operatiunile de amenajare a conductei pe segmentul maritim. Iar un an mai tarziu, in mai 2011, gazoductul va fi terminat, pentru ca in septembrie sa fie dat in exploatare”, l-a citat agentia RIA Novosti pe premierul Putin.

Vzgliad mentinoneaza in acest context ca Finlanda si-a dat, joi, acordul definitiv pentru constructia gazoductului prin Baltica.

Merita amintit, de asemenea, ca la 9 februarie, invingatorul in alegerile prezidentiale din Ucraina, Viktor Ianukovici, a declarat ca, odata ajuns in fruntea statului, el intentioneaza sa recreeze consortiul pentru gestionarea sistemului ucrainean de gazoducte, unde Gazprom, Naftogaz si consumatorii europeni vor detine cate 33% din actiuni. Ianukovici crede ca, astfel, Kiev va reusi sa reduca pretul de achizitie pentru gazele de import, iar Moscova va renunta la planurile sale Nord Stream si South Stream.

Aleksandr Medvedev, vicepresedintele Gazprom, a subliniat insa ca eventualele investitii in gazoductele ucrainene nu presupune renuntarea la dezvoltarea conductelor care ocolesc Ucraina.