Societatea Electrocentrale Bucuresti va renunta la 500 de angajati, iar Societatea Nationala a Lignitului Oltenia, Termoelectrica si Electrocentrale Deva vor concedia fiecare cate 300 de persoane. De asemenea, complexul energetic Turceni va da afara 250 de oameni, iar complexul energetic Rovinari va disponibiliza 200 de persoane. Inca 95 de angajati vor fi nevoiti sa plece de la Regia Autonoma pentru Activitati Nucleare Drobeta-Turnu Severin.
"Scopul prezentei Hotarari a Guvernului consta in reorganizarea activitatii operatorilor economici si obtinerea unui pret competitiv al carbunelui energetic si implicit un pret competitiv al energiei electrice si termice", se arata in proiectul de Hotarare in forma sa initiala.
Personalul disponibilizat va beneficia de compensatii financiare potrivit legislatiei in vigoare.
Societatile restructurate vor fi integrate in cele doua companii gigant, Electra si Hidroenergetica, formate in urma reorganizarii sistemului energetic. Guvernul a aprobat, recent, infiintarea celo doua companii gigant. Electra va fi condusa de Constantin Balasoiu, actualul director de la Compexul Energetic Craiova, iar Hidroenergetica va fi coordonata de Mihai David, in prezent director la Hidroelectrica. Electra va porni cu o cota de piata de 48%, iar Hidroenergetica va avea 44%.
- Electra va fi infiintata prin fuziunea complexurilor energetice Rovinari, Turceni si Craiova, SNLO, Nuclearelectrica, Hidroserv Ramnicu Valcea si sucursalele Hidroelectrica din Ramnicu Valcea, Sibiu si Targu Jiu
- Compania Hidroenergetica va fi formata din SH Bistrita, SH Buzau, SH Curtea de Arges, SH Hateg, SH Portile de Fier, SH Cluj, SH Oradea, SH Sebes, SH Slatina si SH Caransebes, Filiale pentru Reparatii si Servicii “Hidroserv” (Bistrita, Curtea de Arges, Sebes, Hateg, Cluj, Portile de Fier si Slatina), SC Electrocentrale Deva SA, SC Electrocentrale Bucuresti SA, Compania Nationala a Huilei SA si SE Paroseni si Sucursala Termoserv Paroseni din cadrul SC Termoelectrica SA.
Nici 3501 sau 3550, nici 3499 sau mai putin.
Nici nu s-au creat bine noile companii, dar unii deja stiu citi trebuie sa dea afara. SI evident, citi trebuie angajati (asta nu se publica, e ca in sah mutarea in plic).
O sa fie o noua ocazie pentru unii de luat spaga (cu ocazia listelor de disponibilizari).
Subiect de ancheta: numarul de angajati acum in fiecare entitate si numarul de angajati total peste 1 an, dupa disponibilizari. Umila mea parere este ca va fi mai mare peste 1 an.
Iar 3500 de angajati disponibilizati poate sugera marimea noului aparat de conducere la cele 2 noi entitati create?
Ca de eficienta economica nu poate fi vorba.
Ar fi normal si firesc ca rezultatele financiare sa fie publice.
- Care este numărul de angajați la companiile energetice?
- Care este structura lor? Câți sunt personal de producție, personal administrativ, middle și top management?
- Care este structura concedierilor (tot pe producție, administrativ și management)
- Care este productivitatea unui angajat, atât drept kwh/om cât și drept încasări/om? Care este media în Europa și în lume pentru acest KPI?
- care este salariu mediu al unui angajat? Care sunt economiile realizate prin aceste concedieri? Care sunt pierderile cauzate de scăderea productivității? Care este perioada de amortizare a salariilor compensatorii oferite?
- Care sunt criteriile pe baza cărora se vor face disponibilizările? Cum a fost calculată eficiența individuală a angajaților?
- care sunt motivele pentru care se fac aceste concedieri?
- vor fi desființate posturi sau vor fi concediați oameni? Este o diferență majoră între economii pe hârtie și realitate
Cel mai probabil vom observa că:
- productivitatea în sistemul energetic este extrem de scăzută
- salariile sunt mari pentru nivelul scăzut al productivității
- există prea mulți angajați în middle și top-management
- toate concedierile se fac dintre cei cu salariile cele mai mici, dar cu productivitatea directă cea mai mare
... și așa mai departe....
Daca ai sti cu ce "scoala" s-au intors hoardele de energozauri in tara ai fi uimit.Sistemul corupt e sustinut de de la nivel de ministrii si secret. de stat.Avem institutie in tara asta care sa faca un calcul al costurilor si al investitiilor in statii si retele?Nu cred. Vorbim degeaba.Acum Transelectrica se imprumuta la banci dar nu a fost capabila sa construiasca o singura statie care sa functioneze fara personal,comandata de la 100m de poarta.dapoi de la dispecerul energetic national.Platm energie scumpa pentru un sistem energetic neperformantin catr s-a investit fara noima ,cu rezultate minime