In cadrul unei conferinte TED din Long Beach California, fondatorul Mircrosoft si filantropul Bill Gates a declarat ca ceea ce isi doreste cu adevarat este energia curata la jumatate de pret. Iar pentru acest lucru este necesara o noua tehnologie.

In acest sens, Gates a vorbit despre un nou tip de centrala nucleara care sa refoloseasca uraniul procesat de reactoarele nucleare deja existente. Cu alte cuvinte, Gates considera ca metoda pentru obtinerea de energie curata si ieftina o reprezinta un proces de "reciclare radioactiva", scrie CNN.

Gates a spus ca acest "miracol energetic" ar preveni foametea, saracia, si toate greutatile care vor veni odata cu schimbarile climatice. Unii cercetatori din domeniul energiei nucleare considera ca tehnologia descrisa de fondatorul Microsoft este nechibzuita, naiva si scumpa. Altii insa, precum Craig Smith, inginer nuclear la Lawrence Livermore National Laboratory, considera ca Bill Gates va duce lumea intr-o epoca a "Renasterii nucleare", care va aduce energie ieftina pentru toata lumea.

Discursul lui Bill Gates are loc la doar o zi dupa ce presedintele american, Barack Obama, a anutat ca Departamentul american pentru Energie a aprobat un imprumut destinat construirii a doua noi reactore nucleare in statul Georgia.