Controversele din spatele infiintarii companiilor energetice, Electra si Hidroenergetica

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Miercuri, 6 octombrie 2010, 17:48 Economie | Energie


Reorganizarea sistemului energetic prin infiintarea celor doua mari companii, Electra si Hidroenergetica, starneste in continuare o serie de controverse. Procesul de constituire a celor doi giganti energetici este blocat de cateva luni din cauza contestatiilor depuse de catre creditori, sindicate si persoane fizice care sunt actionari la Fondul Proprietatea. Guvernul a gasit solutia deblocarii, si anume modificarea Legii 31/1990 privind societatile comerciale. Sindicatele de la Hidroelectrica nu se lasa si vor sa atace la Curtea Constitutionala actul normativ privind modificarea Legii 31/1990. Totodata incearca sa convinga Comisia Europeana ca Executivul vrea sa acorde, prin reorganizarea energetica, un ajutor de stat mascat. Guvernul neaga faptul ca in spatele reorganizarii companiilor energetice s-ar ascunde un ajutor de stat.

 • Chiar daca pana acum nu au fost clarificate o serie de aspecte, Consiliul de Administratie de la Hidroelectrica se va intruni maine, 7 octombrie, pentru a decide divizarea societatii.  

In acest moment, exista 18 contestatii depuse in justitie din partea creditorilor, sindicatelor si actionarilor de la Fondul Proprietatea, acestia opunandu-se reorganizarii sistemului energetic. Din acest motiv, Consiliul Concurentei a decis sa amane emiterea deciziilor privind constituirea celor doi giganti energetici. "Vom lua o decizie atunci cand vor fi eliminate toate obstacolele. Totul depinde de Ministerul Economiei si de cat de repede vor fi rezolvate problemele de la Registrul Comertului", a declarat pentru HotNews.ro, Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

Ministerul Economiei a gasit rapid solutia: adoptarea unei ordonante de urgenta privind modificarea Legii 31/1990 astfel incat fuziunea unor companii sa poata avea loc chiar daca exista contestatii in justitie. Federatia sindicala Hidrosind considera ca este un abuz, fapt pentru care va ataca ordonanta la Curtea Constitutionala. Hidrosind considera ca in cazul divizarii si fuziunii unor societati cu datorii, creditorii nu vor mai avea sansa recuperarii unor drepturi.

"In baza acestei Ordonante de Urgenta prin care se modifica Legea 31 ei pot sa declanseze procesul de adunari generale si Consilii de administratie care sa dea girul mai departe pentru inscrierea la Registrul Comertului", a afirmat, recent, Dan Gheorghiu, presedintele-director general al Institutului de Studii si Proiectari Energetice (ISPE). Consiliul de Administratie de la Hidroelectrica se va intruni chiar pe 7 octombrie in vederea aprobarii divizarii societatii.

Comisia Europeana trebuie sa decida daca in spatele reorganizarii companiilor energetice se ascunde un ajutor de stat


Reprezentantii Hidrosind considera ca reorganizarea sistemului energetic este o forma de ajutor de stat acordat de Guvern unor companii energetice. Reorganizarea poate fi o modalitate de a salva termocentralele de la inchidere, insa ar putea fi in dezavantajul Hidroelectrica, societate rentabila in acest moment. Si Consiliul Concurentei s-a aratat destul de sceptic in privinta acestei reorganizari. Cititi aici cum incearca persoanele implicate in infiintarea companiilor sa convinga Consiliul Concurentei ca functionarea celor doi colosi energetici nu va afecta in niciun fel piata. Hidroelectrica va fi impartita in doua, urmand sa functioneze alaturi de unitati in pierdere precum cele din sectorul termo. In aceste conditii, Hidrosind a sesizat Directia de Concurenta a Comisiei Europene privind un posibil ajutor de stat mascat. Pentru a putea decide daca deschide sau nu o investigatie, Comisia Europeana a cerut informatii suplimentare, urmand ca acestea sa fie trimise de Hidrosind pana la sfarsitul acestei saptamani.

Ministerul Economiei neaga aceste acuzatii considerandu-le nefondate. Potrivit unei scrisori transmise la solicitarea Comisiei Europene de o comisie guvernamentala condusa de Ministerul Economiei, "reorganizarea a fost conceputa exclusiv pe baze economice, avandu-se in vedere principiul investitorului privat". Argumentele prezentate de Guvern:

 • "Principala ratiune pentru care autorul Plangerii considera ca prin reorganizarea sistemului energetic romanesc s-ar acorda ajutor de stat este legata de presupusa situatie financiara precara a unor societati participante. Astfel, se considera ca prin fuziunea acestora cu societati profitabile se realizeaza un transfer ilegal de resurse menite a inlatura starea lor de dificultate. Aceasta imagine este incorecta, avand in vedere faptul ca niciuna dintre societatile ce vor forma Electra si Hidroenergetica nu se afla in dificultate. Acestea detin capitaluri proprii pozitive, desfasoara o activitate economica normala, au in derulare contracte comerciale corespunzatoare obiectului de activitate, credite necesare realizarii de investitii si se comporta in parametrii normali pentru tipul de activitate desfasurat".
 • "Procesul de reorganizare initiat nu vizeaza o atenuare a sarcinilor si a datoriilor existente in patrimoniul societatlor participante la procesul de fuziune. Astfel, avand in vedere faptul ca fiecare dintre societatile comerciale ce vor fi supuse acestui proces isi va transfera atat activul, cat si pasivul catre noile companii nationale rezultate, in conformitate cu prevederile Legii nr. 31/ 1990, datoriile existente in patrimoniul societatilor participante la procesul de reorganizare vor fi integral preluate de catre cele doua companii nationale constituite in urma procesului de reorganizare. Dovada acestui fapt este reprezentata, in primul rand, de Proiectele de fuziune depuse la Registrul Comertului in conformitate cu prevederile Legii 31/1990"
 • "Ingrijorarile din perspectiva faptului ca resursele celor doua companii create vor fi folosite in scopul sustinerii activitatilor nerentabile sunt nejustificate. Aceasta deoarece, si dupa fuziune, fiecare entitate productiva (anterior, societate comerciala de sine-statatoare) va fi tratata ca centru de cost. Astfel, activitatea societatilor care formeaza cele doua companii va fi organizata la nivel de sucursala si urmarita sub forma unor centre de cost, ceea ce presupune ca fiecare din acestea sa aiba un buget de cheltuieli propriu, aprobat la nivel central de catre Electra, respectiv Hidroenergetica"

Hidrosind: Pretul real care va fi practicat de viitoarele doua companii energetice va fi de 63-65 euro/MWh, nu de 44-45 de euro

Federatia Hidrosind considera ca aceste argumente nu pot fi justificate si de aceea in scrisoarea catre Comisia Europeana va incerca sa "demonteze" toate aceste elemente. Guvernul spune ca societatile participante nu au situatie financiara precara. Sindicatele spun ca au. Afirmatia sindicatelor este intarita de scrisoarea de intentie suplimentara catre Fondul Monetar International. Printre cele 10 companii monitorizate de FMI pentru reducerea pierderilor se afla Electrocentrale Bucuresti, Termoelectrica si Compania Nationala a Huilei. Primele doua participa la formarea companiilor energetice, CNH urmand sa fie integrata dupa infiintare. In ceea ce priveste respectarea prevederilor Legii 31, Hidrosind sustine ca "principiul de baza a fost incalcat" in urma modificarii actului normativ. "Degeaba facem opozitie, daca divizarea merge in continuare", sustine Hidrosind. Potrivit reprezentantilor acesteia, nici argumentul potrivit caruia fiecare entitate productiva va fi tratata ca centru de cost nu se sustine. "Pentru a fi concludente, vor trebui sa functioneze ca centre de cost, dar si ca centre de profit".

Potrivit Hidrosind, cele doua companii nu vor avea un pret mediu unitar de 44, respectiv 45 euro/Mwh, in conditiile in care nu au fost luate in calcul, pe termen lung, costurile de amortizare a unor investitii de mediu estimate la peste doua miliarde de euro. Pretul real care va fi practicat de viitoarele doua companii energetice va fi de 63-65 euro/MWh, sustin sindicatele.

 • Termenul initial anuntat de fostul ministrul al Economiei, Adriean Videanu, pentru infiintarea celor doua companii a fost 1 iulie. Acest termen a fost depasit din cauza unei investigatii declansate de Consiliul Concurentei la sfarsitul lunii aprilie. Fara avizul Consiliului nu poate avea loc niciun fel de concentrare economica. Analiza era asteptata sa se finalizeze la sfarsitul lunii august, insa sindicatele din sectorul energetic s-au opus infiintarii companiilor si astfel contestatiile depuse la Registrul Comertului au blocat investigatiile. Pe langa faptul ca trebuie sa rezolve problemele de la Registrul Comertului, Ministerul Economiei trebuie sa vina cu noi notificari la Consiliul Concurentei.Acestea vor face obiectul unei noi analize din partea Consiliului Concurentei.
 • Din Electra vor face parte Complexurile energetice Turceni, Craiova si Rovinari, Nuclearelectrica, Societatea Nationala a Lignitului Oltenia, sucursalele Hidroelectrica de la Ramnicu Valcea, Sibiu, Targu Jiu si Hidroserv Ramnicu Valcea.
 • Hidroenergetica va cuprinde Electrocentrale Deva, Electrocentrale Bucuresti, sucursalele Termoelectrica Paroseni si Termoserv Paroseni, sucursalele Hidroelectrica de la Bistrita, Buzau, Cluj, Curtea de Arges, Hateg, Portile de Fier, Oradea, Sebes si Slatina, filialele Hidroelectrica Hidroserv Bistrita, Hidroserv Slatina, Hidroserv Portile de Fier, Hidroserv Curtea de Arges, Hidroserv Sebes.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3004 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  www.romaniacurata.ro (Miercuri, 6 octombrie 2010, 21:29)

  eu [anonim]

  Un "baiat destept" numit sef la Hidroelectrica
  02 Iulie 2009

  Mihai Ciprian David, fost partener de afaceri cu fratii Paunescu si Corneliu Iacobov, implicat in afacerea "Aerotravel" si cercetat, alaturi de Radu Sarbu, in dosarul privatizarii hotelului Bucuresti, a fost numit, la cererea lui Mircea Geoana, la sefia Hidroelectrica, raiul "baietilor destepti" din energie.


  Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a emis miercuri un ordin prin care l-a numit în funcţia de director general al celui mai mare producător de energie electrică din ţară, Hidroelectrica, pe Mihai Ciprian David. Prin această decizie se pune capăt unei îndelungate şefii în fruntea celei mai râvnite companii energetice din ţară a lui Traian Oprea, doar că noua numire nu este nici pe departe de natură să-i liniştească pe cei care speră ca astfel să se rezolve problema scurgerilor de contracte cu energie ieftină către băieţii deştepţi. Asta pentru că pesedistul Mihai Ciprian David are un trecut extrem de controversat.


  A făcut afaceri cu Corneliu Iacobov, a fost partener de business cu fraţii Păunescu şi a fost cercetat alături de Radu Sârbu într-un dosar ce viza privatizarea hotelului Bucureşti. De numele său este legată şi „Afacerea Aerotravel”: la sfârşitul guvernării Isărescu, firma unde David era acţionar ar fi primit opt miliarde de lei vechi pentru a-i plimba prin lume pe câţiva parlamentari alături de copiii lor, în locul unor premianţi la olimpiadă.


  Întrebat cine l-a propus pentru această funcţie, Mihai David a declarat pentru Cotidianul fără să clipească: „Preşedintele PSD, Mircea Geoană”. Despre problema băieţilor deştepţi spune că îl preocupă, dar că nu se poate pronunţa până nu vede contractele. „Intenţionez să realizez o conferinţă de presă pe această temă în momentul în care voi vedea cum stă treaba. Este o problemă extrem de importantă”, declară David, care spune că până nu vede contractele cu Energy Holding sau cel cu ALRO nu ştie dacă se poate gândi la anularea acestora. Mai mul
  • 0 (0 voturi)    
   pt eu (Joi, 7 octombrie 2010, 13:44)

   anton [anonim] i-a raspuns lui eu

   este un om valoros, nu mai fii carcotas
   scrie si continuarea daca o stii...
   dupa conferinta, le-a mai prelungit "cu o runda"
 • 0 (0 voturi)    
  Maria si Ursula (Miercuri, 6 octombrie 2010, 22:53)

  john [anonim]

  cine lucreaza in sistem, poate-si aminteste, nu cu mare placere despre divizarea hidroelectrica, prin infiintarea hidroservurilor.a fost manevra PSD-ului si a fost facuta pentru a raporta la UE ca s-au creat noi locuri de munca. asa s-a si intamplat, numai ca angajatii majoritari au fost indirect productivii. a trecut timpul si deja au inceput sa curga balele investitorilor, care si-ar dori cate o felie din tortul asta energetic.sa fii sindicalist si sa lupti contra fuziunii, ori primesti bani multi de undeva, ori esti santajabil, ori nu esti sanatos.daca va doare-n fesieri de tara asta, ajutati la formarea celor doua entitati.cez, care a cumparat o parte din avutia nationala a noastra, sta cu ochii pe oltenia si pe salba ei de centrale hidro.de ce credeti ca au anuntat ca renunta la proiectele de la cernavoda, din polonia, etc?investitiile alea se amortizeaza greu. cat priveste elita psd, am avut bafta sa cunosc personal cativa elitisti de-ai lor. pena a fost sluga lui DIP. geoana e unul dintre putinii tipi umani, dar e depasit de fluxurile magnetice. david are prestanta.si nu mi-a facut impresia ca ar fi un tip docil.apropos, daca nu aveti ceva mai bun de facut, verificati modul de calcul al facturilor cez. de zecimale vorbesc. si educati natiunea.s-aveti spor si numai bine din inima MW-tilor!
 • +1 (1 vot)    
  Reforma se lipeste greu de unii (Joi, 7 octombrie 2010, 9:41)

  Maria Purcel [anonim]

  Ce urit trebuie sa fie pentru unele persoane sa fii parazitat cu succes pe megasalarii avutia statului si cum bate un vint de reforma, HUOOOO! E greu sa introduci reforma in capul unor angajati de la stat, mai ales unor paraziti ca cei de la sindicate care de fapt nu fac nimic. Ce misto e la privat. Nu ai sindicat. Daca folosesti la ceva, compania iti da salariul. Daca nu, preaviz de 15 zile si un sut in fund. Esti liber sa muncesti in alta parte. Am zis sa MUNCESTI, nu sa stai ca un parazit pe spinarea Hidroelectrica si sa te intereseze cit de bine sug banii Energy Holding, Electromagnetica s.a. din companie. Chiar nu inteleg pina la urma cine ii plateste pe tovarasii de la sindicat? Si de cind este startegia energetica a Romaniei treaba sindicatelor sau a nu striu caror actionari de la nu stiu ce fond?
 • 0 (0 voturi)    
  precizari (Joi, 7 octombrie 2010, 10:06)

  eu [anonim]

  Hidroelectrica este companie cu capital de stat, nu este bugetara. Salariile provin din profit, nu de la buget. Sistemul hidroenergetic este resursa strategica nationala iar spargerea lui inseamna paguba neta pentru toti platitorii de energie electrica precum si riscuri majore din punct de vedere al sigurantei in caz de calamitate. Inundarea unui cimp arat sau a unui sat nu poate fi compensata de pedepsirea unor salariati care gresesc pt ca sistemul de comunicare Electra & Hidroenergetica & Apele Romane e prost - si fiti convinsi ca va fi cu atit mai prost cu cit cresc numarul sefilor numiti politic sau pe interese de gasca. Deocamdata sindicatul este unica organizatie care are resurse sa se opuna unei actiuni care, finalizata , va insemna : pret mai mare la energia electrica pt. toata lumea, jaf generalizat din resursele Hidroelectrica (directorii mari dirijeaza contracte grase si deseori supraevaluate). Actiunea infiintarii Electra si Hidroenergetica NU ESTE reforma ci o masca pentru "gunoiul de sub pres". Ginditiva la toate marile intreprinderi ramase dupa Ceausescu si evaluati ce foloase am avut cu toitii din reformarea lo.. Ginditiva ca ceea ce se intimpla acum va fi platit de copiii nostri (daca mai ramin in tzara, evident)
  • +1 (1 vot)    
   un punct de vedere alternativ (Joi, 7 octombrie 2010, 12:01)

   Scippio [anonim] i-a raspuns lui eu

   Diferentierea dintre companie cu capital de stat si institutie bugetara este mai degraba de natura formala, cel putin in cazul de fata.
   Hidrolelectrica nu face decat sa exploateze un monopol de stat. Iar daca nu are profit salariile tot sunt platite din banii contribuabililor in ultima instanta. Acest monopol ar putea fi foarte bine exploatat, poate chiar mai bine si de firme private deci faptul ca Hidrolelectrica are acest drept nu inseamna ca cei de acolo sunt niste genii ai business-ului sau managementului si ar trebui privilegiati. Pe aceleasi considerente si-au alocat salarii uriase functionarii din diverse agentii care exploateaza alte monopoluri ale statului, pentru ca vezi doamne ei nu sunt bugetari.
   Despre numarul de sefi, in mod normal o fuziune implica micsoararea lui. Tocmai spargerea unor entitati ale statului in mai multe bucati a fost prilejul pentru inmultirea numarului de sefi si sefuleti numiti politic si repede primitori de spaga.
   Enel, E-on, CEZ sunt toate companii de stat si cvasi monopoluri in tarile de origine. Au in pcomponenta si unitati de productie si de distributie, au cumparat in alte tari unitati ale statului si fac legea si nu face nimeni tambalau la ei in tara ca ar trebui sparte in bucati. In schimb daca la noi daca se incearca o concentrare de genul asta,, culmea, ajung sindicatele sa se opuna
   • 0 (0 voturi)    
    pdv alternativ (Joi, 7 octombrie 2010, 17:15)

    eu [anonim] i-a raspuns lui Scippio

    Ok, ce scrii este posibil. Nu am habar de unde au provenit salariile de la acele entitati unde s-au intregistrat pierderi. In conditiile actuale (ma gindesc la legislatie si la controlul aplicarii ei) exploatarea resurselor naturale de catre entitati din alte tari pare sa fie paguboasa pt. romani - conform ceea ce se vehiculeaza in mass media si spuselor unor colegi. Fuziunea deja conduce la cresterea numarului de sefi - reorganizarile in curs de derulare de vreo 2 luni incoace, asta arata - daca 'generalul' David are cam 250000 pe luna, imagineaza-ti cit vor avea directorii care vor constitui "tichiile" conducatoare ale Electra si Hidroenergetica... Mai discutam (ca altceva se pare ca nici nu e posibil)
 • 0 (0 voturi)    
  Fondul Proprietatea va fi ingropat in cele 2 compa (Vineri, 8 octombrie 2010, 6:24)

  Asociatia actionarilor din Fondul Proprietatea [anonim]

  ASOCIATIA ACTIONARILOR SE VA IMPOTRIVI PRIN TOATE MIJLOACELE INGLOBARII FORTATE A FONDULUI , fiind in joc insasi existenta fondului! Daca FP pierde participatiile actuale valoroase prin inglobarea in cele doua megacompanii, fondul se va duce-n jos dupa listare pe bursa chiar sub pretul actual de 0.5 ron /actiune, cel de pe piata neagra. Asta deoarece niciun investitor strain nu se grabeste sa cumpere actiuni la o companie fara istoric, mai cu seama ca noua companie ascunde activitati paguboase precum cele de la Paroseni, Turceni, etc, cu datorii de miliarde.
  Cand au fost indemnati fostii proprietari sa accepte ca despagubire ptr casele nerestituite, actiunile fondului Proprietatea, statul a defilat cu participatii valoroase la cele mai profitabile companii din energie, portofoliu curatat de cele falimentare. Acum statul vrea sa le inlocuiasca cu o mare zacusca... domnilor guvernanti, Nu schimbati conditiile initiale ca altfel NE PROCESAM cu statul PINA LA CEDO !!! Cu miile !!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by