Factura la energie ar putea creste in 2011 cu 2 lei, in urma contributiei pentru cogenerare

de V.M.     HotNews.ro
Duminică, 19 decembrie 2010, 12:56 Economie | Energie


Factura lunara la energie ar putea creste in 2011 in medie cu 2 lei, ca urmare a introducerii unei contributii pentru sprijinirea productiei de energie in unitati de cogenerare de inalta eficienta.

"Orice consumator va plati 20 lei/MWh (0,02 lei/kWh - n.r.) pentru energia produsa in cogenerare", a declarat pentru Mediafax presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Iuliu Plaveti.

El a adaugat ca deocamdata ANRE nu are date care sa indice o crestere a pretului electricitatii sau a gazelor naturale in anul urmator.

Consumul mediu anual in Romania pe gospodarie este de 1.200 kWh (100 kWh pe luna), asfel ca un consumator ar urma sa plateasca anual in plus la factura o suma de 24 lei.

Valoarea contributiei va fi inclusa in factura lunara la electricitate transmisa consumatorilor, potrivit unui proiect de ordin al presedintelui ANRE.

Contributia va fi acordata lunar producatorilor de energie electrica si termica in cogenerare in intervalul 2010-2023, pe o perioada de maximum 11 ani consecutivi, ca o forma de bonus pentru sprijinirea acestui sector.

Schema de sprijin, prin care autoritatile estimeaza ca vor aloca 17,2 miliarde lei pentru aproximativ 500 de companii, a fost autorizata de Comisia Europeana la sfarsitul lunii septembrie.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1804 vizualizari

 • +7 (7 voturi)    
  Si care este logica masurii? (Duminică, 19 decembrie 2010, 13:50)

  minus [anonim]

  Daca eu platesc mai mult pentru ca o entitate economica sa produca ceva intr-un mod mai eficient, ce ar fi sa cer si eu (si statul ma stept sa-mi aprobe?!) ca fiecare cetatean sa contribuie ca SRL-ul meu sa lucreze mai eficient.
  Probabil ca ar exista justificarea ca producatorul de energie foloseste resursele tarii pentru a genera energia. Si SRL-ul meu poate foloseste lemnul, care este tot o resursa nationala, ca si carbunele sau gazele naturale.
  • +4 (4 voturi)    
   Alt mod de a fura cetateanul (Duminică, 19 decembrie 2010, 14:13)

   HESS [anonim] i-a raspuns lui minus

   Privatii din sistemul energetic in loc sa-si modernizeze reteaua din profit isi fac sedii,cumpara masini de lux,salarii astronomice,secretare peste secretare,directori fara numar fara numar si alte moduri de a imprastia profitulIar la ora de modernizar ori statul din buget sau cetateanul sa-i modernizeze reteauade distributie fie de productie.Tara jafului pa spinarea tot mai incovoiata a consumatorului sau platitorului de taxe.
  • +6 (6 voturi)    
   taxa. (Duminică, 19 decembrie 2010, 14:16)

   yoko ono [utilizator] i-a raspuns lui minus

   imi pare corect ce zici..

   in ultimii 3-4 ani s-a platit o taxa suplimentara la EON.Gaz ( sau la Electrica ?? ) pt .. "dezvoltarea retelei"..

   Ia ghici ce au facut cu banii ?

   La inceputul anului stiu ca a fost ceva scandal pe tema asta, ca banii ncasati pt dezvoltare .. i-au papat in alte scopuri.

   Hop si asa. Si v-am spus povestea..
 • 0 (2 voturi)    
  Comentariu ar trebui sa fie cunoastere (Duminică, 19 decembrie 2010, 16:34)

  Chianti [anonim]

  Daca nu stiti, nu comentati, simplu.

  1. Uzinele de cognerare sunt aproape 99% in patrimoniul municipalitatilor + Elcen in patrimoniul Min. Economiei.

  2. Cogenerarea e sprijinita la nivelul UE pt ca e modalitatea de a produce electricitate si caldura cel mai eficient.

  3. Fara unitati de cogenerare eficiente si moderne, consumul de gaz natural va creste in mod ineficient si dependenta de import de gaze se va accentua, pe termen mediu si lung.

  4 Caldura este vinduta in principal la pret reglementat, marjele de profit sunt mici, uneori ANRE nu recunoste costuri rezonabile, etc.

  5. Cogenerarea e sectorul unde nu s-au mai facut investitii serioase de aproape 20-30 de ani. Pierderile sunt mari si investitiile necesita BANI.

  6. Viitorul termoficarii este legat de cogenerare. Nu se poate intr-un oras mare sa ai sobe sau centrale de apartament. Pierzi resurse inutil si asta inseamna gaz natural in principal.
  • +1 (1 vot)    
   Pai da tu un raspuns pentru cunoastere! (Duminică, 19 decembrie 2010, 18:03)

   minus [anonim] i-a raspuns lui Chianti

   1. Prin ce lege conduce acest fapt la obligarea fiecarui consumator sa plateasca 20 lei/MWh pentru energia produsa prin cogenerare?

   2. Prin ce lege conduce acest fapt la obligarea fiecarui consumator sa plateasca 20 lei/MWh pentru energia produsa prin cogenerare?

   3. Prin ce lege conduce acest fapt la obligarea fiecarui consumator sa plateasca 20 lei/MWh pentru energia produsa prin cogenerare?

   4. Prin ce lege conduce acest fapt la obligarea fiecarui consumator sa plateasca 20 lei/MWh pentru energia produsa prin cogenerare?

   5. Prin ce lege conduce acest fapt la obligarea fiecarui consumator sa plateasca 20 lei/MWh pentru energia produsa prin cogenerare?

   6. Prin ce lege conduce acest fapt la obligarea fiecarui consumator sa plateasca 20 lei/MWh pentru energia produsa prin cogenerare?
 • +4 (4 voturi)    
  Era de aşteptat (Duminică, 19 decembrie 2010, 17:07)

  Gigi Maybachistu' Energetic [anonim]

  Reţea electrică de 2 lei, calitatea serviciilor de 2 lei, personal de 2 lei... taxează şi ei cu 2 lei.
 • 0 (4 voturi)    
  O noua hotie (Duminică, 19 decembrie 2010, 17:27)

  Cain [utilizator]

  O noua hotie se pune la cale cu sprijinul statului, la fel ca si in cazul taxei de drumuri si a viitoarei taxe de autostrada !
 • +1 (1 vot)    
  Nu inteleg ce inseamna. (Duminică, 19 decembrie 2010, 19:42)

  AlinN [anonim]

  De ce sa dau 2 lei in plus pe luna? Ce este aia cogenerare? Asa poate cer si eu guvenului sa-mi dea 10 lei pe luna pentru teoria batului de chibrit!
  • +2 (2 voturi)    
   Degeaba (Duminică, 19 decembrie 2010, 20:14)

   Gigi Maybachistu' Energetic [anonim] i-a raspuns lui AlinN

   Tu nu eşti băiat deştept din energetică (chiar dacă ai fi băiat deştept, nu faci oficial parte din rândul băieţilor deştepţi :D ) şi din acest motiv nu îţi permiţi să taxezi servicii de 2 lei cu mai mulţi lei. Nici să ţii căpuşele de directori cu 16 000 RON/lună, nici să arunci câteva sute de mii de RON pe zi pe contracte cu alţi băieţi deştepţi.

   SIngura soluţie e să fii mai deştept decât ei: cum auzi de cea mai mică scumpire a energiei, hop cu un nou bec economic, sau bec cu leduri, dai frigiderul la REMAT şi iei unul cu consum A+, izolezi casa până când nu mai ţii niciun aparat de încălzire electric... în aşa zisa epocă de prosperitate 2006-2008 toată lumea făcea scandal precum "o anume etnie bronzată sub soarele Indiei", să cadă Chelul, să cadă Măgăriceanu, să iasă Prostănacul, nimeni nu punea mâna (sau cardul) să facă ceva pentru el însuşi şi pentru casa şi familia lui.

   Ăsta e avantajul crizelor, compensaţia pentru toate mizeriile pe care le produc: ne mai trezesc niţel la realitate.
  • 0 (0 voturi)    
   Raspuns la AliN (Miercuri, 30 martie 2011, 23:48)

   Gica Contre [anonim] i-a raspuns lui AlinN

   Ma AliN

   poti tu sa ceri ce oi vrea dar o sa platesti si 10 lei in plus tocmai pentru ca esti incult si ne dus la scoala
   invata ce e aia cogenerare ca e departe rau de teoria batulu de chibrit

   intre timp o sa platim cu totii ca de suntem prea fraieri sa ne trezim si sa strigam ce trebuie

   asa ca vb unui clasic in viata " sa traiti bine - sa platiti si mai bine"
 • +1 (1 vot)    
  Chiar ne credeti prosti?.. (Duminică, 19 decembrie 2010, 21:06)

  marcel [anonim]

  De ce o chestie care va aduce niste castiguri furnizorului duce la facturi mai scumpe!
  Cogenerarea inseamna producerea simultana de energie electrica si termica, in centrale mici, raspandite in teritoriu, cat mai aproape de consumatorul final. Eficienta vine din valorificarea energiei termice recuperate dupa producerea curentului electric si din faptul ca apropierea de consumatori reduce pierderile cu transportul energiei electrice, care, ating, in medie, in UE cca 6-7%.
  • +2 (2 voturi)    
   Asa este (Duminică, 19 decembrie 2010, 21:56)

   minus [anonim] i-a raspuns lui marcel

   Cogenerarea nu este un concept nou, iar cei ce se ocupa cu asa ceva stiu foarte bine la ce se pot astepta ca investitie/profit.
   Foarte interesant cum ANRE a gasit repede o solutie: sa plateasca consumatorul ceva in plus pentru a beneficia de ceva modern si mai economic.
   Adica eu trebuie sa particip la investitia producatorului de energie, dar nu la profitul lui.
   Acum ma intreb doar de ce sa nu platim 2000 lei/MW? Poate la prosti tine!
 • +1 (1 vot)    
  Taxa pentru mafioti (Duminică, 19 decembrie 2010, 22:00)

  Gogu [anonim]

  Ce va mai place sa bagati taxe din condei. Cum adica sa platim direct unei firme private bani pentru ca ea sa faca profit pe spatele prostilor? Baaai nu va mai sturati. Ia sa venim noi sa va scoatem niste dinti!!!
 • +1 (1 vot)    
  energie eoliana (Duminică, 19 decembrie 2010, 22:21)

  prlpalmdf [anonim]

  Aceste investitii sunt finantate minim 50%-70% de catre EU.Unele persoane (baietii desteptii)incearca sa profite de situatia creata de niste directive UE care sunt idealiste ca si multe alte directive.
  Numai in luna octombrie a fost avizate in Romania instalatii noi eoliene care insumeaza o putere de peste2 GW instalat(enorm de mare) si cu un cost de cateva miliarde care nu va fii recuperat in curand si va fi platit de catre populatie si de firme din RO Nu ajunge criza pe care avem din cauza INCOMPTETEI dar ne facem '' domni'' fata de UE numai sa aratam ce destepti suntem aplicand o tehnologie care pana acum nu da randament( stiu cei care au incercat .
  Industria care produce valoare adaugata este pe prag de moarte nu cere energie ptr ca este in criza si noi facem sateliti ?????????????

  tara.Aceste tehnologii sunt experimentale si
 • 0 (0 voturi)    
  Cogenerare (Marţi, 19 aprilie 2011, 22:44)

  IULIUS CEZAR [anonim]

  In tarisoara noastra draga , ar trebui o cogenerare de inalta eficienta a jigodismului politico-economic. Probabil pe asa ceva , nu ne-ar mai lua taxa . De unde si de catre cine voi fi eu convins , ca banii pe care-i vom da pentru taxa de cogenerare vor avea destinatia corecta ?. Sunt destui ,, baieti destepti " in producerea energiei , care prin tot felul de tertipuri stiu sa-si umple conturile personale cu banii din cogenerare . Imi garanteaza mie A.N.R.E-ul sau guvernul sau chiar Presedintele Romaniei , ca noi talpa tarii , nu vom finanta alte escrocherii , in domeniul energetic ?.
 • 0 (0 voturi)    
  contributie (Vineri, 19 august 2011, 13:04)

  R. [anonim]

  pai, eu sau tu, contribuim la dezvoltarea energiei prin cogenerare, "PROFITUL" cine il ia, nu noi, noi suntem fraierii care sprijinim prin cateva miliarde de lei productia, "PROFITUL" ca de obicei il iau smecherii cu sprijinul statului, care stat roman, nu mai este al nostru de mult, a- ha -haaaa, doar ca noi ne incapatanam sa credem prostia asta ca fraierii, si deci, intrebarea ramane : daca noi contribuim la sprijinirea productiei de energie obtinuta prin cogenerare, "PROFITUL" cine il baga in buzunar si.... de ce ???.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by