Cele doua ramificatii ale South Stream
Analistul mentioneaza, printre altele, ca presedintele asociatiei producatorilor de gaze naturale, Valeri Iazev, cunoscut ca un influent sustinator al Gazpromului, a catalogat ideea diplomatului american, evocata in primavara anului trecut inclusiv de seful companiei ENI, Paolo Scaroni, drept "rationala".
Impotriva proiectului South Stream apare ideea presedintelui Ucrainei, Viktor Ianukovici, privind crearea unui consortiu international de modernizare a sistemului de gazoducte, in schimbul caruia Kiev cere renuntarea la South Stream.
De aceea, estimeaza Stanova, este posibil ca, pe fondul divergentelor de opinii din interiorul elitei rusesti, ideea italienilor sa prinda teren. Si in al doilea rand, nu trebuie exclusa eventualitatea ca dezvoltarea relatiilor cu Ucraina si detensionarea din dialogul cu SUA sa joace un rol, macar in ceea ce priveste o schimbare de atitudine a Moscovei in aceasta chestiune.

Scandalurile care au marcat la tot pasul scurtul mandat al lui Vlad Voiculescu
VIDEO Demonstrație cu un elicopter de atac la București. Elicopterul multirol pe care Airbus îl propune Armatei române: „E ca un briceag elvețian, bun la toate”
Scurt ghid de făcut Bugetul franjuri: 10 excepții fiscale care au sărăcit Educația și Sănătatea, tolerate de toți- de la PSD la PNL și USR-PLUS
Ce metode au folosit Franța și Germania pentru a vaccina cât mai multe persoane vulnerabile și cum s-ar aplica și în România
Nici viața de vegetarian nu e ușoară...fasolea, uleiul, pâinea și brânzeturile sunt în topul scumpirilor comunicate de INS
Ca vor avea traseu comun prin M Neagra e altceva, dar scopul Nabucco e REDUCEREA DEPENDENTEI FATA DE RUSIA, deci daca ar fuziona cu SS isi va pierde utilitatea.
Desi scolarizarea costa, am sa-ti spun cateva vorbe, tie si altor despteti ca tine.
Despre NABUCCO se vorbeste de cel putin 10 ani (poare 12 ...) si nu s-a facut nimic. (Normal, foarte multe parti implicate, si mai multe interese!) Despre South-Stream se vorbeste de vreo 2 ani (poate 3) si lucrarile au demarat deja.
Faptul ca South-Stream ar trece pe la noi nu ne face pe noi dependenti de rusi ci exact invers: ei vor depinde de noi daca ar mai vrea sa permitem trecerea gazului ... In plus Romania ar incasa un sac de bani daca ...
Din pacate, in numele "aliantelor anti-rusesti" (nu-i exagerat ce spun!) "bravii" conducatori post-decembristi (cred ca in perioada lui Tariceanu) au refuzat (culmea idioteniei!!!) tratatul cu Gazprom pentru South-Stream! Puteau semna macar o scrisoare de intentie (fortam mana vesticilor sa ne ia in seama pentru Nabucco), sau chiar puteam juca la 2 capete: faptul ca reuseam sa faca sa treaca si South-Stream si Nabucco prin Romania nu era deloc o miscare rea.
Ce-i drept ca actuala guvernare a creat posibilitatea recuperarii acestor pierderi prin semnarea anul trecut, cu Georgia si Azerbaidjan, a acordului AGRI - gazoductul ce ar trebui sa treaca din Azerbaidjan prin Giorgia, Marea Neagra si Romania ca o complementare a Nabucco. Partea cea mai dificila este ... punerea in practica a acestei idei geniale d.p.d.v. politic si economic (Romania se misca cel mai rapid dintre toate acestea trei si noi stim cum ne miscam ...) Dar daca se pune in practica, ne-am scos!
Ti-am spus cam multe, cand ne intalnim imi platesti o pizza (mica) si o bere (tot mica)! Hai, Domane-ajuta!
Daca vrem sa iesim din criza Europa are nevoie de Rusia. Istoria nu se uita, se judeca cu toate cunostintele pe care le avem astazi si desigur americanii nu se salveaza cand vine vorba sa dam vina pe altii.
Nabucco nu exista. 200-300 de milioane sunt mizilic. Si nu cred ca berlusconi il va convince pe putin (Thorne, ambasciator in Itala ... WikiLeaks)