- Potrivit unui ordin al ANRE, contributia pentru cogenerarea de inalta eficienta va fi de 0,0185 lei/kwh, fara TVA. Potrivit presedintelui ANRE, consumul mediu intr-o gospodarie este de 100 kWh pe luna.
- HotNews.ro a aratat inca din luna ianuarie ca producatorii de energie in cogenerare de inalta eficienta vor primi ajutoare lunare incepand cu 1 aprilie, iar contributia consumatorilor ar putea fi de 20 lei/MWh
Ajutoare de 4,1 miliarde de euro in perioada 2011-2023
Uniunea Europeana a promovat prin adoptarea directivei CE 8/ 2004 producerea simultana de energie termica si energie electrica, cu eficienta ridicata si, prin urmare, cu un impact redus asupra mediului. Romania a transpus directiva prin Hotararea Guvernului 219/2007, care a stabilit un mecanism de tip bonus. In noiembrie 2009, prin HG 1215 au fost aprobate criteriile si conditiile necesare pentru punerea in aplicare a schemei de sprijin pentru energia electrica produsa prin cogenerare, pe baza cererii utile de energie termica.
Schema prevede acordarea unui sprijin financiar producatorilor de energie electrica si termica ce detin sau exploateaza comercial centrale de cogenerare de inalta eficienta si instituie un mecanism de sprijin prin care se urmareste acoperirea diferentei dintre costul producerii energiei in cogenerare de inalta eficienta si pretul de vanzare al acesteia.
Ajutorul este acordat lunar beneficiarului, sub forma unei sume de bani denumita "bonus", pentru fiecare unitate de energie electrica (MWh) produsa in cogenerare de inalta eficienta livrata in retelele electrice ale Sistemul Electroenergetic National si vanduta pe piata concurentiala si prin contracte reglementate. Schema a fost autorizata de Comisia Europeana la sfarsitul lunii septembrie.
Bugetul schemei este de 17,23 miliarde de lei (4,1 miliarde de euro) pentru perioada 2011-2023, numarul maxim de beneficiari fiind estimat la 500 agenti economici.
* Prin modernizarea sistemului se poate reduce factura pentru consumatorul final si consumul de energie, sustin specialistii din piata.
* Definitie: Cogenerarea este un sistem de producere simultana, in acelasi proces, de energie termica si energie electrica, care utilizeaza mai multe surse de combustibil pentru a genera energie, randamentul fiind mai mare cu 20% fata de productia dintr-o singura sursa. Permite de asemenea scaderea consumului de gaz prin inlocuirea cu alte resurse.
Romania are deja un sistem de cogenerare vechi, care nu mai da randament. Potrivit estimarilor, 96% din retele sunt in aceasta situatie. Pentru multe autoritati locale, centralele vechi sunt o povara mai ales ca sunt cazuri in care subventiile pentru incalzire, din fonduri locale, depasesc 50%. Sistemele centralizate de incalzire deservesc, in prezent, peste 1.600.000 de apartamente, din care 571.000 se afla in Bucuresti. Cele mai multe sunt construite prin anii '60-'70. Cu toate acestea, statul a considerat ca inca pot fi mentinute in functiune, chiar daca este nevoit sa pompeze sume mari de bani in ele. Sistemele sunt realizate dupa tehnologii anterioare crizei energetice din 1972, au randamente scazute, pierderi intre 25% si 35% si costuri ridicate de productie.
Pentru modernizarea centralelor de cogenerare, pot fi cheltuite pana in 2013, circa 360 de milioane de euro din fonduri europene alocate pentru eficienta energetica si cogenerare. De asemenea, in acest an, Comisia Europeana va adopta o serie de masuri pentru incurajarea firmelor private sa dezvolte proiecte in acest domeniu.
O alta sursa de finantare pentru investitii ar putea proveni din vanzarea surplusului de certificate de emisii de dioxid de carbon. In acest moment, Romania detine un surplus de 300 de milioane de astfel de certificate, iar din vanzarea acestora se pot obtine circa doua miliarde de euro. Guvernul roman poarta negocieri cu firme din Japonia si Spania pentru valorificarea surplusului de certificate.
A mers bine economia şi consumul a fost mare s-au mărit preţurile; a mers prost economia şi consumul a fost mic s-au mărit preţurile.
Domnilor, nu vorbesc numai de electricitate: vorbesc de carburanţi, vorbesc de medicamente, vorbesc de alimente, vorbesc de îmbrăcăminte, vorbesc de încălţăminte. Vorbesc de tot ceea ce se cumpără cu bani, de orice marfă. Doar o singură marfă nu se scumpeşte deloc "valoarea muncii". Ea se scumpeşte doar pentru o infimă parte a populaţiei!
In ceea ce priveste taxa pentru "energia produsa in cogenerare de inalta eficienta" sunt tare curios cum poate fi verificat faptul ca banii se folosesc acolo unde este necesar.
Ar fi de spus inca doua lucruri:
1. Sunt 100% sigur ca pretul la consumatorul final nu va scadea atata vreme cat energia este constituita ca monopol.
2. Sumele puteau fi acoperite cu un procent infim din profitul intermediarilir (baietii destepti).
Problema fundamentala e insa alta: scopul acestui cost e o tampenie! O tampenie europeana, dar tot tampenie! De aceea, nici n-ar trebui sa existe, de la bun inceput! (vezi comentariul meu de mai jos)
hai ca mai facem cadou niste lei ... eu zic sa le platin cate 10 lei in plus
peste o saptamana imi vine o echipa de interventie :D ce minunaaaaaaat
in alta ordine,oricum i-ar zice,e tot o abureala ca cea a 'e.on gaz' ! au schimbat plata de la mc la kw -rezultatul=la acelasi consum,platesti mai mult !
Chiar daca nu exista cuvantul, notiunea exista. E ceea ce fac CET-urile din Bucuresti: curent electric SI caldura cu o singura flacara. Ideea e foarte buna: intrucat nu poti transforma toata caldura in electricitate, iti ramane un rest de caldura reziduala, pe care il poti livra in calorifere. Asta iti permite sa scazi pretul de vanzare atat al energiei electrice, cat si al caldurii, fata de centralele care produc ori doar energie electrica (de pilda Turceni, cred, ca e departe de Craiova), ori doar caldura (centralele de apartament).
De unde ajungem la urmatoarea concluzie: CONCURENTA trebuie sa stimuleze constructia de centrale in cogenerare, NU SUBVENTIILE! Chiar daca sunt dictate de la Bruxelles!
ce nu inteleg e ca de ce trebuie sa suport eu cheltuielile lui !
mie la firma nu-mi da nimeni bani pentru retehnologizare,modernizare !
o sa-mi returneze vreodata ce-i dau acuma ?
nu-mi vine sa cred ca o sa se ieftineasca vreodata pretul kw !
o alta hotie de la populatie !
guvernantii astia ai nostri,parlamentarii,alesii nostri,in loc sa ne ajute,mai tare ne belesc !
Agentia fantoma care e aceasta ANRE cu tot felul de indivizi pusi pe criterii politice, niciodata pe competenta vine si ne spune ca tre sa platim nu stiu ce inalte eficiente care normal are trebui suportate de catre producator ca si cum din vina noastra ar fi ei obligati sa faca investitiile, nicidecum din considerente economice sau de eficienta.
O firma care are monopol vrea sa fie ajutata de catre cei la care le vinde energie electrica. Interesant mod de a face afaceri: cumparatorul TREBUIE sa te ajute la retehnologizare, ori acesta ar trebui sa fie obiectivul actionarilor. Pe mine nu ma intereseaza cum se produce energia electrica, chiar nu imi pasa ce tehnologie au si NU VREAU sa platesc taxa aia de 2 lei.
Cand se ia curentul sau se defecteaza aparatele ridica din umeri si nu platesc despagubiri, dar daca noi intarziem la plata imediat ne taxeaza.
Pana cand nu vom pune piciorul in prag (vezi Grecia, Anglia) astia ne batjocoresc cum vreau ei !!!
Intrebarea e urmatoarea: daca aceste investii nu se realizeaza ne dau banii inapoi ? Sunt exemple nenumarate la CEZ, Termo, etc, in care s-au crescut tarifele pe motiv de investitii. S-a constatat ca nu s-au realizat. Banii nu au fost returnati si tarifele scazute. ANRE, AN etc, toaca decat banii, dar sa-si faca treaba nu stiu.
E prosteala pe fata