Gazprom prognozeaza majorari masive de preturi pentru gazele naturale: 500 dolari/mia de metri cubi
Intre timp, cel mai mare importator de gaze din Cehia, RWE Transgas, a anuntat ca va mari preturile la gazul furnizat pentru consum intern din cauza majorarilor operate deja de Gazprom.
Ultima oara cand Gazprom a practicat astfel de preturi a fost la sfarsitul anului 2008, dupa saltul cotatiilor la petrol: in contractele pe termen lung ale concernului, preturile evolueaza, de regula, in functie de piata produselor petroliere cu o intarziere de 6-9 luni.
In vara anului 2008, cand petrolul a marcat recordul sau absolut, Miller a prognozat un pret de 500 de dolari spre sfarsitul anului. Previziune care s-a adeverit, spre deosebire de alte cateva lansate cam in acelasi interval de timp.
Cotatiile la petrol nu au atins inca nivelul din 2008: luni barilul Brent a valorat 125,5 dolari, in timp ce maximul istoric este de 147. In schimb, de la inceputul anului, pretul mediu este mai ridicat decat acum trei ani: 110$ fata de 97$, scrie Vedomosti. Problema este ca - noteaza ziarul - spre deosebire de anul 2008, clientii europeni depun eforturi pentru revizuirea contractelor: reducerea preturilor sau calcularea lor in functie de piata spot.
UPDATE Nu este pentru prima oara cand se atinge acest nivel de 500 de dolari/1.000 de metri cubi. "S-a intamplat si in 2008 si Romania a trecut cu bine peste aceasta situatie", a declarat pentru HotNews.ro, Corneliu Condrea, director in cadrul Ministerului Economiei. In 2008, Romania a fost nevoita sa importe gaze din Rusia si cu 500 de dolari. Insa pe masura ce preturile la titei au scazut, s-au ieftinit si gazele rusesti, ajungand in 2009 la nivelul de 290 dolari/1.000 metri cubi. Insa, cresterea masiva din 2008 s-a resimtit destul de puternic si asupra preturilor la consumator, crescand cu circa 20%.
Acum situatia este putin diferita de 2008 avand in vedere perioada de criza si de aceea majorari puternice ale preturilor ar putea fi mult mai greu sportate de consumatori. "In perioada de criza, Guvernul poate sa inghete preturile la producatorii interni", a precizat oficialul din Ministerul Economiei. In prezent, Romgaz si Petrom vand gazele produse cu 165 dolari/1.000 mc, pret care a ramas la acelasi nivel inca din 2009.
Potrivit reprezentantului Ministerului Economiei, dupa aceasta crestere masiva a preturilor la gazele furnizate de Gazprom, este posibil sa urmeze o scadere. Totul depinde de evolutia pretului la titei.

Când marketingul ne păcălește să cădem în capcana consumului irațional/ Sunt diamantele valoroase sau nu?
Medicii de familie admit că unii dintre ei au refuzat să își programeze pacienții la vaccinarea împotriva COVID-19 și recomandă "utilizarea celorlalte 6 modalități de programare"
VIDEO Autostrada A1 Sibiu - Pitești: Cum arată acum lucrările avansate de pe prima secțiune
VIDEO. A lăsat jobul din City-ul londonez pentru a cumpăra o clădire monumentală părăsită de pe o insulă grecească, pe care a transformat-o în hotel de lux
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?
Bunadimineata unei noi realitati.Iti convine sau nu, trebuie sa te adaptezi sau inchizi afacerea.
gazul, ca si benzina, e indispensabil, economia Romaniei s-ar opri fara el....
dar propun sa-ti dam dreptate si sa nu mai cumparam pana il ieftinesc...
De fapt esenta e alta: baietii dashtepti vor fi cei mai fripti! De ce? Pentru ca de fapt consumul de gaze la populatie e de maxim 15% din total si populatia NU ARE ACCESS la gaz ieftin, ci numai baietii dashtepti! Populatia e cea care subventioneza in fapt ptofiturile uriase ale unora, la fel ca si la productia de electricitate! In timp ce noi platim cela mai scum gaz (e de fapt 400$/1000 MC la consumatorul privat) si cel mai scump curent, tampitii emanati in mari businessmeani, adica mafia politico-economica, face profituri colosale din preturile extrem de mici, preferentiale pe care le obtine prin incredintare directa - mafiota! Aici e buba: daca romanul ar avea acces la gazul si curentul ieftin produse in tara, ar scadea profitul la parazitii pe care nu-i mai satura de locomia grobiana dacat 4 scanduri in 2 metri de huma.
2. Populatia consuma sub 15% din total, dar in cosul de consum i se aloca cel mai putin gaz ieftin (sub 40%), in loc sa se aloce proportional cu productia interna versus import;
In realitate, populatia plateste gazul in totalitate la nivel de import = 400$/1000 mc. Deci unde se duce gazul cu 170$/1000 mc? La mafie!!!
Mafia ar fi cea mai afectata daca impartirea s-ar face corect, daca populatia ar primi proportional din productia interna, adica minim 75%!
Deci e vorba de doar 15% din consumul total, in care s-ar produce o redirectionare de la 40% la 75% a procentului de gaz intern - ceeace n-ar afecta pretul platit de baietii dashtepti decat cu maxim 5%!!! Dar asta i-ar atinge pe oligofrenii nesatui erijati in mari afaceristi unde-i doare mai rau, la pozonar, ori asta i-ar face sa inebuneasca, sa-si arate adevarata fata de sifilitici congenitali, asa cum au fost neam-de-neamul lor de cand se stiu! Deci impostorii nu vor sa dea mai mult cu 5%, dar noi trebuie sa scoatem mai mult cu 18% din buzunar, pentru ca suntem fraieri sa toleram ca niste canalii avortate sa tina painea si cutitul in mana!
La ritmul in care merge exploatarea, in vreo 10 ani o sa ramanem fara gaze naturale.
Trebuie sa marim importurile de gaze, nu sa le micsoram (pentru ca e bine sa ramanem cu niste rezerve, pentru orice eventualitate).
Cat despre pretul fix mic al gazelor din productie interna - asta e o mostenire comunista. Intr-o piata libera preturile sunt fixate de producator.
In primul rand, AGRI costa aprox 4,5 mld de euro la o capacitate de 8 mld de m3 pe an, fara sa luam in calcul costurile ulterioare de operare si, mai ales, contravaloarea gazului care va fi comercializat astfel! Si, nu-i asa?, tocmai se discuta de cresterea continua a pretului gazelor!
Pe de alta parte, 4,5 mld de euro (e-adevarat, impartiti intre 3-4 tari) ar putea fi mult mai eficient folositi pentru investitii in domeniul bioenergiei, a biogazului in acest caz. Un program serios de stimulare a acestui domeniu ne-ar putea duce la independenta energetica mult mai repede si mai rentabil decat orice AGRI care, pe langa alte inconveniente, se bazeaza pe o resursa epuizabila in 30-40 de ani, comparativ cu biomasa care reprezinta o resursa practic inepuizabila!
Exemplu: consumi gaz sau carbune ca sa produci electricitate.
In sprijinul argumentatiei de mai sus pretul pe Mwh electric e de 3 ori mai mare decit cel pe gaz.
Alternativa e hidro, eoliana, solara dar nu prea e suficienta sau atomica dar vezi Fukushima...
de aceea renuntarea la centralele nucleare e o prostie. pana nu fac astia fuziunea la rece nu o sa reusim sa captam suficienta energie chiar daca acoperim oceanu pacific cu panouri solare!
viitorul e clar cel electric, dar din pacate nu stam foarte bine acolo, suntem mult prea in urma!, randamentul e prea mic etc... si timp pana ramanem fara combustibil nu mai e mult 30-50 de ani (Depinde cine face estimarile), dar oricum deja incepe sa se simta, deja preturile la petrol si gaz incep sa creasca destul de accelerat!
Cat timp , eu contribuabil, trebuie sa ma rog de cei pe care ii aleg, sa ia masuri logice ?
daca nu gasim repede solutii alternative o sa imbogatim rusii si arabii si tot fara combustibil o sa fim!