"Am remarcat un efort important la Guvern sa ridice rata de absorbtie, dar evident ca aceasta nu este suficienta astazi si consider ca este prioritatea zero pentru Guvernul Romaniei sa faca fata acestei provocari. Este necesar sa fie luate masuri suplimentare pentru a ridica rata de absorbtie si cred ca este o experienta buna in Europa de Est, cea a Poloniei, iar Romania ar putea urma acest exemplu", a declarat ambasadorul britanic.
Martin Harris a aratat ca fondurile europene reprezinta pentru Romania si un avantaj in privinta cresterii competitivitatii, prin care ar putea fi rezolvata si problema lipsei unei infrastructuri performante.
"Romania are un avantaj specific, o alocatie mare de fonduri europene. Noi nu avem asa ceva in Marea Britanie, dar aceasta alocatie dau un avantaj mare pentru Romania si in privinta competitivitatii. Lipsa de infrastructura este unul dintre dezavantajele Romaniei privind competitivitatea. Un program de infrastructura finantat de UE este si o sursa de locuri de munca, dar si de competivitate si o baza pentru cresterea economiei in viitor", a declarat ambasadorul Harris.
Alte declaratii ale ambasadorului britanic:
- Despre faptul ca Marea Britanie deţine locul 10 în privinţa investiţiilor străine în România: Eu nu sunt multumit de acest rezultat. Eu cred ca in general Marea Britanie este o economie bazata pe comert si avem o pozitie mai ridicata pe pietele din America si Asia, dar din pacate aici in Europa Centrala si de Est prezenta Marii Britanii nu este suficienta. Pentru mine este o provocare importanta, o prioritate zero sa incurajam relatiile comerciale intre Marea Britaniei si Romania. Eu sunt optimist, am remarcat ca nivelul de exporturi britanice in Romania a crescut cu 22% in anul trecut [...] 22% este o rata mai accelerata decat pentru alte tari din UE, e un trend pozitiv, dar trebuie imbunatatit.
- Am remarcat ca in Europa de est proiectele sunt mult mai dependente de imprumuturile din banci decat in Vest, unde folosim mai mult bursele. Sunt 20% luate din bursa si 80% din banci pentru finantare, in Vest este invers. O provocare pentru Romania este cum poate sa foloseasca bursele si mijloacele alternative de finantare.
- Eu cred ca datorita eforturilor care s-au facut Romania este intr-o pozitie mai buna acum decat o tara care nu a urmat un program cu FMI. Pozitia macroeconomica a Romaniei este printre cele mai bune din Europa. Cresterea economica este necesar pentru Europa de astazi si o politica macroeconica mai activa, dar si reforme structurale pentru a da drumul intreprinderilor si locurilor de munca [...] Intr-o situatie de incertitudine in Europa, este foarte important pentru investitorii britanici si straini sa aiba acest semn de continuitate si aceasta afirmare ca Romania va continua impreuna cu FMI.
Oricui discuta despre absorbtie de fonduri i-as recomanda sa faca un proiect si sa se duca sa ceara fonduri europene- fara "spate" politic nu se misca aproape nimic, iti trebuie un noroc chior sa nu intri pe radarul "sacalilor".
Politicienii sacrifica interesul national pentru niste lupte mizere... vor doar sa castige ei, sa cumpere terenuri, sa traga sfori, sa faca autostrazile pe unde au ei terenurile (de-aia schimba mereu proiectele, zici ca suntem in Kafka), si multe altele...
E pacat sa nu folosim banii aia.
POSDRU - singurul domeniu in care s-a miscat ceva in materie de fonduri structurale - nu se simte nici el prea bine din cauza birocratiei dementiale.
Si - culmea! - nimeni nu e vinovat pentru situatia asta.
Polonia este un exemplu de tara care a fost la acelasi nivel sau chiar usor in urma Romaniei (aveau datorii), dar care a avut o conducere responsabila care a facut diferenta.
Nu si-au batut joc de propria industrie si au stiut sa se foloseasca de programele de offset militare pentru a accede la tehnologie si contracte straine. Noi le jefuim si le distrugem si ii votam pe aceiasi hoti de 22 de ani...
Se mai poate schimba si la noi ceva. Votati independenti sau alti oameni care nu au facut parte din vechea "garda" comunista.
Dupa mine: lipsa unui MINIM patriotism. Adica fur, dar nu-l omor pe cel de linga mine, ii las si lui ceva.
DAR NU ! Noi radem tot, de la uzine la calea ferata de sub tren. Apoi lacrimam cind palavragim despre Stefan cel Mare sau Mihai Viteazul.
SAU ADRIAN PAUNESCU !
"Prioritatea zero pentru Guvernul roman este absortia fondurilor europene."
N.R. multumim, am corectat.
pana atunci, romanii dorm pe ei si se uta la otv sau la antenele turnatorului voiculescu; revenind, in ce tara civilizata gasim la putere un fost colaborator al politiei politice? nu cred ca la englezi sau nemti, sau italieni;
capitalism inseamna profit pentru toti, inseamna munca cinstita si salariu decent; ori 150Eur/luna nu cred ca este salariu decent...
asa cum spuneam, cu oameni corecti vom accesa fonduri europene.
Locomotiva este interesul financiar. Time is money !
Faptul că au trecut două decenii în care nu s-a mișcat mai nimic poate fi explicat astfel:
1 - cei care au preluat puterea în locul comuniștilor și și-au însușit banii din băncile fraudate în anii 90 nu au avut pregătirea economică și psihologică cerute de afacerile cu capital privat astfel încât banii furați au fost irosiți (cu unele excepții, acolo unde afacerile erau deja construite și funcționau aproape de la sine);
2 - cei care au preluat puterea în locul comuniștilor și și-au însușit banii din băncile fraudate în anii 90 nu au avut nici inteligența de a recunoaște că banii nu pot fi puși la muncă folosind sistemul sclavagist sau feudal (munca la negru, evaziunea fiscală, etc);
3 - este inutil să ceri ceva de la actuala clasă politică, mă refer la cei care au sărit cu un cinic oportunism în barca USL.
Acești indivizi vor să stopeze reformarea statului de drept în România pentru că ori sunt inconștienți și încă nu au înțeles care este șansa relansării economiei folosind fondurile europene, ori ei știu cu exactitate ce fac și tocmai de aceea au pus piedică acestui început inițiat de micul grup reformist condus de Băsescu.
Eu înclin să cred că ei vor să desprindă locomotiva capitalismului pentru a trece la locomotiva hegemonismului estic.
2. "reforma Statului" este o expresie frumoasa si o falsa promisiune; este falsa pentru ca vine dela indivizi fara viziune economica si politica; in opinia mea, reforma Statului inseamna laboratoare IT in scoli, proiecte cu aplicabilitate reala si imediata; mai inseamna si eliminare completa a statului la coada pentru un cazier sau alte chestii; exista internet si functionari publici care pot expedia prin curier sau posta romana hartiile cu rezolvarea solicitantului; intr-o era a calculatorului noi avem bugetari care nu cunosc nici macar o limba straina; reforma Statului se refera si la legea electorala care pedepseste cu inchisoarea traseismul politic; reforma Statului presupune reforma penitenciarelor: orfanii care ajung privati de libertate, din varii motive, trebuie sa beneficieze de reeducare si reintegrare sociala; pentru ceilalti, trebuie instituit un sistem punitiv atat de drastic, incat numai simpla pronuntare sa produca groaza; exemplu: ai violat? esti mort; ai furat, faci 30 ani de puscarie si confiscarea totala a bunurilor proprii si ale familiei; daca un individ este iresponsabil in ceea ce il priveste, poate se va gandi la familie inainte de a comite vreo infractiune; sau, ai condus beat la volan, puscarie 25 ani; si prin puscarie nu ma refer la tv si caldura moca; vorbesc de conditii atat vitrege incat aerul libertatii sa fie raiul pe pamant; desigur ca legile sunt la fel pt toti, indiferent ca vorbim de adrian nastase sau de voiculescu, ori de Mang sau chiar SOV.
Dacă toate acestea te vei strădui și vei reuși să le menții cel puțin trei generații atunci vei avea dreptul să pedepsești pe cei care refuză să se alăture efortului general așa cum orice organism are dreptul să elimine infecțiile care-i pun în pericol existența.
Doar în epoca stalinistă luai 25 de ani pentru nimic.
2. Legea inseamna o reglementare a unei situatii, si apare in momentul in care principiul respectului reciproc dispare; deci, hais a folosim cuvinte ce au si continut;
3. Drepturile omului au aparut ca urmare a abuzului fie patronatului, fie altor institutii ale smecherilor care se cocoata la Putere; deci, hai sa nu confundam lucrurile;
4. chestia cu pedepsitul drastic al evazionistilor am spus-o si eu, deci nu inteleg de ce repetam subiectul; ca furi "inteligent", precum patriciu care a impartit apoi profitul cu pnl si psd, sau ca esti un gainar nu conteaza; furtul tot furt ramane si prejudiciul trebuie recuperat integral prin orice mijloace;
5. mentalitatea se defineste in fiecare generatie, si trebuie sa aibe realitati si aplicatii pragmatice; invatamantul romanesc este de pe alta lume, una neagra si fara orizont; faptul ca avem olimpici nu ne incalzeste pentru ca cei inculti sunt in numar infiorator de mare si multi din acestia ajung la putere sau in sistemul bugetar; cel mai bun exemplu este Romania contemporana: tara este condusa de oportunisti pentru ca mare parte din populatie este inculta; imi vine in minte un interviu al eugeniei voda cu medeea marinescu; medeea a facut un film cu francezi si a adunat un numar nesemnificativ de spectatori in Romania; si era foarte suparat pe romani; tupeu mai mare si nesimtire mai crasa nu am vazut pana acum; e vina mea ca filmul acela nu a transmis corect mesajul? e vina mea ca actorii au fost prastie? de niro si cand are o zi proasta joaca excelent; deci, vorbim de calitate si de un standard moral;
6. cat despre cei "25 ani pt nimic" hai sa vorbim de Pavlov vreo 3 generatii.
Cauza pierduta, cel putin in exercitiul financiar 2007-2013...