Reprezentantii a 15 state UE si Croatia - printre care 9 premieri - si presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, s-au reunit vineri la Bucuresti pentru adoptarea unei pozitii comune de sustinere a unei finantari corespunzatoare a politicii de coeziune. Grupul "Prietenii coeziunii" reuneste statele mari beneficiare de fonduri europene.

Premierii Bulgariei, Cehiei, Estoniei, Lituaniei,Ungariei, Poloniei, Slovaciei, Romaniei si Croatiei, impreuna cu reprezentanti ai Maltei, Ciprului, Greciei, Letoniei, Portugaliei, Spaniei si Sloveniei, vor adopta vineri la Bucuresti o declaratie in care se va arata ca politica de coeziune este instrumentul necesar sprijinirii cresterii economice si crearii de locuri de munca in UE si, ca atare, are nevoie de o finantare "corespunzatoare".

Este cunoscut faptul ca marii contributori la bugetul UE vor o reducere a fondurilor alocate politicii de coeziune dupa 2013. Tocmai pentru a crea o pozitie unitara si o putere de negociere mai buna s-a constituit, inca de la inceputul negocierilor privind cadrul bugetar 2014-2020, "Grupul Prietenilor Coeziunii".

O intalnire tehnica la nivel de ministri ai afacerilor europene a avut deja loc, iar in cadrul ei s-au schitat punctele pe care vor merge statele beneficiare ale politicii de coeziune. Cele mai importante sunt:

  • In propunerea Comisiei privind viitoarea perspectiva financiara (MFF), bugetul acordat politicii de coeziune este deja inghetat in termeni nominali la nivelul anului 2013. Bugetul politicii de coeziune a fost redus de la 354 miliarde de euro in cadrul financiar actual la 336 miliarde de euro pentru perioada 2014-2020. Avand in vedere provocarile in materie de coeziune economica, socialasi teritoriala, precum si disparitatile existente, agravate in continuare de criza economica, consideram propunerea Comisiei ca reprezentand un minim acceptabil.
  • Politica de coeziune trebuie sa-si concentreze resursele pe regiunile si statele membre mai putin dezvoltate. Ne opunem oricaror mecanisme care ar conduce in fapt la transferul de fonduri de la statele membre cele mai putin dezvoltate catre cele mai bogate, sub forma unor mecanisme de tipul: unor "plase de siguranta inverse" (reverse safety net) sau a unor plafonari inechitabile (capping), inclusiv in cazul statelor membre care au cunoscut o scadere semnificativa a PIB in perioada 2007-2009. In acelasi timp, o atentie deosebita trebuie acordata nevoilor speciale ale regiunilor statele membre mai putin dezvoltate care pierd statutul de regiuni de convergenta.
  • Discutiile cu privire la nivelul angajamentelor restante (engagements restant a liquider - RAL)nu trebuie sa conduca la o subminare a logicii MFF si a continuelor realizari in materie de proceduri bugetare incepand cu lansarea sa in 1988. Conditia de baza pentru rezolvarea acestei probleme este garantarea unui nivel suficient de inalt al platilor in cadrul bugetelor anuale pentru urmatorii ani. Discutiile pe marginea RAL trebuie sa cuprinda toate rubricile bugetare.
  • In cazul introducerii macro-conditionalitatilor, acestea ar trebui sa fie supuse in prealabil mai multor ajustari de fond. Acestea ar trebui sa se aplice angajamentelor viitoare (nu platilor), in urma unei decizii a Consiliului privind incalcarea regulilor de guvernanta economicasi, de asemenea, sa fie supuse unei plafonari echitabile si sa asigure un tratament egal tuturor statelor membre.

La reuniunea de la Bucuresti este prezent si presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. El va avea, in cursul zilei de vineri, intalni cu presedintele statului, Traian Basescu, si cu premierul Victor Ponta.

Primul ministru mai are, in marja evenimentului, intalniri bilaterale. Pana acum s-au desfasurat cele omologii din Estonia si Bulgaria. Initial se pare ca fusese preconizata si o intalnire cu premierul ungar, Viktor Orban, care nu a mai avut loc. Dupa-amiaza va mai avea intalniri cu omologul croat si cu cel polonez.

UPDATE 11.58: Intalnirea a inceput in urma cu 10 minute. Premierul Victor Ponta a intampinat invitatii si, in momentul in care a venit randul premierului polonez, Donald Tusk, i-a spus: "Sunteti modelul meu". Tusk intrat in Palatul Parlamentului insotit de ministrul roman de externe, Andrei Marga.

UPDATE 14.52: Reprezentantii celor 16 tari din grupul Prietenii Coeziunii au adoptat o declaratie comuna. Principalele ei puncte sunt:

  • Politica de coeziune trebuie reformata, iar statele grupului Prietenii Coeziunii saluta propunerile Comisiei Europene in acest sens.
  • E nevoie de o imbunatatire a calitatii cheltuielilor bugetului UE. Totusi, o mai buna cheltuire a banilor nu trebuie sa fie o scuza  sau sa deghizeze taieri in bugetul politicii de coeziune.
  • Trebuie sa exista un echilibruintre simplificarea implementarii mecanismelor politine si eficienta cheltuielilor.

Hotnews.ro va tine la curent cu desfasurarea evenimentului.