Reprezentantii statelor UE membre ale grupului "Prietenii coeziunii" fac front comun la Bucuresti pentru sustinerea unei finantari "corespunzatoare" a politicii de coeziune post-2013

de Anne-Marie Blajan     HotNews.ro
Vineri, 1 iunie 2012, 10:14 Economie | EuROfonduri


Reprezentantii a 15 state UE si Croatia - printre care 9 premieri - si presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, s-au reunit vineri la Bucuresti pentru adoptarea unei pozitii comune de sustinere a unei finantari corespunzatoare a politicii de coeziune. Grupul "Prietenii coeziunii" reuneste statele mari beneficiare de fonduri europene.

Premierii Bulgariei, Cehiei, Estoniei, Lituaniei,Ungariei, Poloniei, Slovaciei, Romaniei si Croatiei, impreuna cu reprezentanti ai Maltei, Ciprului, Greciei, Letoniei, Portugaliei, Spaniei si Sloveniei, vor adopta vineri la Bucuresti o declaratie in care se va arata  ca politica de coeziune este instrumentul necesar sprijinirii cresterii economice  si crearii de locuri de munca in UE si, ca atare, are nevoie de o finantare "corespunzatoare".

Este cunoscut faptul ca marii contributori la bugetul UE vor o reducere a fondurilor alocate politicii de coeziune dupa 2013. Tocmai pentru a crea o pozitie unitara si o putere de negociere mai buna s-a constituit, inca de la inceputul negocierilor privind cadrul bugetar 2014-2020, "Grupul Prietenilor Coeziunii".

O intalnire tehnica la nivel de ministri ai afacerilor europene a avut deja loc, iar in cadrul ei s-au schitat punctele pe care vor merge statele beneficiare ale politicii de coeziune. Cele mai importante sunt:
 • In propunerea Comisiei privind viitoarea perspectiva financiara (MFF), bugetul acordat politicii de coeziune este deja inghetat in termeni nominali la nivelul anului 2013. Bugetul politicii de coeziune a fost redus de la 354 miliarde de euro in cadrul financiar actual la 336 miliarde de euro pentru perioada 2014-2020. Avand in vedere provocarile in materie de coeziune economica, socialasi teritoriala, precum si disparitatile existente, agravate in continuare de criza economica, consideram propunerea Comisiei ca reprezentand un minim acceptabil.
 • Politica de coeziune trebuie sa-si concentreze resursele pe regiunile si statele membre mai putin dezvoltate. Ne opunem oricaror mecanisme care ar conduce in fapt la transferul de fonduri de la statele membre cele mai putin dezvoltate catre cele mai bogate, sub forma unor mecanisme de tipul: unor "plase de siguranta inverse" (reverse safety net) sau a unor plafonari inechitabile (capping), inclusiv in cazul statelor membre care au cunoscut o scadere semnificativa a PIB in perioada 2007-2009. In acelasi timp, o atentie deosebita trebuie acordata nevoilor speciale ale regiunilor statele membre mai putin dezvoltate care pierd statutul de regiuni de convergenta.
 • Discutiile cu privire la nivelul angajamentelor restante (engagements restant a liquider - RAL)nu trebuie sa conduca la o subminare a logicii MFF si a continuelor realizari in materie de proceduri bugetare incepand cu lansarea sa in 1988. Conditia de baza pentru rezolvarea acestei probleme este garantarea unui nivel suficient de inalt al platilor in cadrul bugetelor anuale pentru urmatorii ani. Discutiile pe marginea RAL trebuie sa cuprinda toate rubricile bugetare.
 • In cazul introducerii macro-conditionalitatilor, acestea ar trebui sa fie supuse in prealabil mai multor ajustari de fond. Acestea ar trebui sa se aplice angajamentelor viitoare (nu platilor), in urma unei decizii a Consiliului privind incalcarea regulilor de guvernanta economicasi, de asemenea, sa fie supuse unei plafonari echitabile si sa asigure un tratament egal tuturor statelor membre.
La reuniunea de la Bucuresti este prezent si presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. El va avea, in cursul zilei de vineri, intalni cu presedintele statului, Traian Basescu, si cu premierul Victor Ponta.

Primul ministru mai are, in marja evenimentului, intalniri bilaterale. Pana acum s-au desfasurat cele omologii din Estonia si Bulgaria. Initial se pare ca fusese preconizata si o intalnire cu premierul ungar, Viktor Orban, care nu a mai avut loc. Dupa-amiaza va mai avea intalniri cu omologul croat si cu cel polonez.

UPDATE 11.58:
Intalnirea a inceput in urma cu 10 minute. Premierul Victor Ponta a intampinat invitatii si, in momentul in care a venit randul premierului polonez, Donald Tusk, i-a spus: "Sunteti modelul meu". Tusk intrat in Palatul Parlamentului insotit de ministrul roman de externe, Andrei Marga.

UPDATE 14.52: Reprezentantii celor 16 tari din grupul Prietenii Coeziunii au adoptat o declaratie comuna. Principalele ei puncte sunt:
 • Politica de coeziune trebuie reformata, iar statele grupului Prietenii Coeziunii saluta propunerile Comisiei Europene in acest sens.
 • E nevoie de o imbunatatire a calitatii cheltuielilor bugetului UE. Totusi, o mai buna cheltuire a banilor nu trebuie sa fie o scuza  sau sa deghizeze taieri in bugetul politicii de coeziune.
 • Trebuie sa exista un echilibruintre simplificarea implementarii mecanismelor politine si eficienta cheltuielilor.

Hotnews.ro va tine la curent cu desfasurarea evenimentului.







Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.














10501 vizualizari

 • +4 (8 voturi)    
  MRU (Vineri, 1 iunie 2012, 10:29)

  CALIN [anonim]

  Adaugati la comentariu si declaratia lui MRU de pe B! TV prin care anunta cine a initiat acest dialog.Era stabilit de catre guvernul Ungureanu si .... surpriza,delegatii se intalnesc cu guvernul TONTA. Astia sunt precum Oprescu- inaugureaza lucrarile facute de altii si le trece pe contul lui,neavand nicio contributie.
  • -4 (6 voturi)    
   Initiat de Ungureanu si organizat de Ponta (Vineri, 1 iunie 2012, 12:32)

   Inceput de Basescu si terminat de Oprescu [anonim] i-a raspuns lui CALIN

   Oricum e un lucru bun pt Romania, faptul ca atatia prim-ministri si presedintele CE vin la Bucuresti e o chestiune pozitiva pt imaginea tarii in domeniul numit "soft power". Acolo unde castigam in fiecare an cateva locuri printre tarile emergente (si sunt cateva zeci pe planeta).

   Sincer, cui ii pasa cine a inceput si cine a initiat, important e sa fie in folosul Romaniei si cu atat mai bine ca marile partide isi aduc contributia, ca vor sau nu, ca s-a intamplat sau nu.

   Guvernul Ungureanu avea planuri foarte bune, lucra eficient, dar era santajat de UDMR si handicapat de imaginea PDL, asa ca trebuia facut ceva pt deblocaj.

   Intalnirea de la Bucuresti e urmarita cu atentie peste tot in Europa si in marile capitale (Moscova vede ca Bucurestiul are un pic de influenta in UE, iar Chisinaul poate fi mandru in fata rusofonilor).

   Este si o ocazie pt primii in stat ca demnitate oficiala, Basescu, Ponta, Blaga, etc. sa discute direct cu lideri politici europeni, sa puna pe agenda si puncte de vedere ale tarii noastre, nu doar in dosarul bugetului UE, desigur.
   • +2 (6 voturi)    
    Pai il baga cineva in seama pe Ponta? (Vineri, 1 iunie 2012, 13:21)

    A9 [utilizator] i-a raspuns lui Inceput de Basescu si terminat de Oprescu

    Cum puteti sa spuneti asa ceva?
    MRU, si-a pus la bataie personalitatea si cunostintele, si profita Ponta?
    Ce a organizat Ponta? Poate o fi asezat florile si sticlele de apa pe mese...
 • -2 (6 voturi)    
  Rusine (Vineri, 1 iunie 2012, 11:13)

  Daniels22026 [utilizator]

  "Politica de coeziune" este acordul celor saraci asupra banilor celor bogati. Cei saraci sint de acord ca cei bogati trebuie sa le daruiasca bani. Daca se poate multi, cit mai multi.

  Intilnirea de la Bucuresti este o rusine ideologica, un santaj nerusinat. Oricite cuvinte decente se vor rosti, europenii mai bogati au de-acum incolo datoria sa condamne ideile gregare si nedreptatea promovata cu tupeu. Limbajul elevat nu poate innobila tilharia celor saraci. Rusine Romania, rusine Bucuresti!
  • +2 (6 voturi)    
   @Daniels (Vineri, 1 iunie 2012, 12:28)

   bogdan192 [anonim] i-a raspuns lui Daniels22026

   Cristian Ghinea o explica mult mai bine decat as putea eu:
   http://www.contributors.ro/reactie-rapida/ce-cauta-o-gramada-de-demnitari-europeni-azi-la-bucure%C8%99ti-amanunte-senza%C8%9Bionale-din-mapa-profesionala-a-monicai-macovei/

   Oricum, sa urli RUSINE ROMANIA si pe urma sa zici ceva de limbaj elevat e un non-sens. Spor la non-gandire. Non-romanule.
   • -2 (2 voturi)    
    Alta Marie, ... (Vineri, 1 iunie 2012, 12:57)

    Daniels22026 [utilizator] i-a raspuns lui bogdan192

    Bogdane, respect limbajul elevat in masura in care transforma ideile complexe in exprimari simple si clare. Respect si injuraturile in masura in care batjocoresc teoriile excesive, concluziile fantasmagorice. Limbajul elevat sau injuraturile sint perfect criticabile daca se cred auto-suficiente.

    Articolul lui Cristian Ghinea e reusit si poate ca o spune mai bine si mai frumos decit mine. Ii doresc autorului multa sanatate, ca si tie dealtfel.

    Si inca o data, in mod semi-elevat, pseudo-vulgar, etc, (deoarece ideea este aceeasi): rusine Romania pentru reuniunea europeana de astazi!
  • +2 (6 voturi)    
   "Amice esti idiot" (Vineri, 1 iunie 2012, 12:38)

   raduxo [utilizator] i-a raspuns lui Daniels22026

   Daca nu exista sprijin intre membri uniunii, atunci nu mai e uniune. Tarile "bogate" au avantajul unor piete de desfacere dar trebuie la randul lor sa ajute dezvoltarea pietelor. Bogatia lor e bazata pe exporturi scutite de taxe spre tarile mai putin dezvoltate.
  • +1 (3 voturi)    
   Coeziunea avantajeaza tarile bogate (Vineri, 1 iunie 2012, 12:40)

   Felicitari Romania [anonim] i-a raspuns lui Daniels22026

   Banii dati de tarile bogate sunt destinati crearii unor piete de desfacere pt produse din acele tari bogate, pt ca modernizarea infrastructurii, a industriei si agriculturii din tarile mai sarace ale Europei se face cu produse venite din Vestul UE !!

   UE nu e in nici un caz vreo asociatie de binefacere, ci un proiect care conteaza imens pt marile state europene, inclusiv prin aducerea "la nivel" a regiunilor europene defavorizate in trecut din cauza dictaturii criminale comuniste.

   Romania si-a jucat foarte inteligent cartile, a atras la Bucuresti atati lideri politici din est si sud, e o realizare extrem de pozitiva a diplomatiei romanesti.

   De ce naiba nu a reusit Ungaria sau Polonia sau Bulgaria o astfel de reuniune?
   Pentru ca Romania e bine vazuta de toti, nu are conflicte directe cu nici o tara invitata si e totusi o viitoare putere regionala in sud-estul Europei !

   Unii au mari dificultati psihice in a accepta ca Romania si neamul romanesc au loc printre tarile importante ale Europei, in top 10 al continentului. Ei gandesc simplist, cu date de pe azi pe maine, nu strategic, cu analiza potentialului si a viitorului!

   Romania e a 7-a tara din UE-28 (cu Croatia de la anul) ca populatie, teritoriu si piata economica si printre primele in ce priveste resursele naturale si potentialul de dezvoltare a unor sectoare strategice precum energia sau agricultura.
   • -1 (5 voturi)    
    Milogeala (Vineri, 1 iunie 2012, 13:27)

    Daniels22026 [utilizator] i-a raspuns lui Felicitari Romania

    "Romania e a 7-a tara din UE-28 ..." si fara intilnirea nesimtita de astazi. Romania este si va fi respectata, chiar daca realitatea e descoperita de cei complexati cu intirziere de citeva decenii sau secole.

    Una e cind se intilnesc cei bogati, ca sa-i ajute pe ceilalti. Si alta e cind se intilnesc cei saraci, ca sa-si ceara nesimtit "drepturile" financiare, de la cei bogati. Intilnirea organizata de Romania e congresul milogilor, ce isi inchipuie ca milogeala elevata, in grup, ar fi o inginerie ideologica. Milogeala nu se poate transforma in virtute, drept international sau teorie economica. Aici strecoara te rog o injuratura, caci se potriveste: milogeala e doar milogeala, oricum ar masca-o cuvintele si gindirea birocratica.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...



Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by