​Negocierile dintre Parlamentul European si Consiliu asupra bugetului UE pentru 2013 s-au blocat: reprezentantii PE nu s-au mai prezentat la intalnirea cu Consiliul deoarece "nu exista consens intre statele membre asupra suplimentarii bugetului pentru anul curent", potrivit unei analize realizata de EurActiv.com miercuri, 14 noiembrie. In 22-23 noiembrie vor avea loc discutii cu o miza si mai serioasa: bugetul pentru urmatorul cadru financiar, 2014-2020.

Comisia Europeana a prezentat in luna octombrie un buget rectificat, solicitand contributii suplimentare de la statele membre in suma de 9 miliarde euro pentru a acoperi cheltuieli (cu bunuri si servicii achizitionate) care au depasit sumele alocate in 2012. Propunerea nu a primit unda verde prin consensul statelor membre.

Potrivit BBC News, daca pana in luna ianuarie nu se va ajunge la un acord, atunci actuala forma de buget va fi rostogolita de la luna la luna pana cand se va fi gasit un compromis in aceasta chestiune. In 2012, UE a avut un buget de 129,1 miliarde Euro, o crestere cu 1,9% fata de 2011. Cei mai mari oponenti ai cresterii bugetare si, in acelasi timp, sustinatori ai scaderii cheltuirii de fonduri comunitare sunt Marea Britanie, Danemarca, Olanda si Suedia.

Acest blocaj nu este de bun augur cu numai o saptamna inainte de summitul din 22-23 noiembrie cand ar trebui sa se ajunga la un consens asupra bugetului pentru urmatorul cadru financiar multianual, 2014-2020, arata analiza EurActiv.com.

Citeste articolul integral si vezi mai multe informatii pe EurActiv.ro