​ONG-urile cu proiecte POS DRU se plang, din nou, ca asteapta de luni de zile decontarea cheltuielilor. "Am venit cu bani de acasa pentru a finaliza proiectul. Am facut credit personal, am amanetat bunuri proprii. Organizatia are 150.000 de lei penalitati la fisc", a declarat Ionel Scripcariu, presedintele Asociatiei Inter Concordia. In privinta POS DRU, Razvan Cotovelea, secretar de stat in Ministerul Afacerilor Europene a declarat ca pana in prezent s-au facut plati de 50 milioane euro de la bugetul de stat. Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri a spus ca firmele mari au avut si ele numeroase probleme cu Programul Cresterea Competitivitatii Economice si ca managerii sunt decisi sa nu mai apeleze niciodata la finantare europeana. Ca sa ilustreze protestul, beneficiarii si-au dat camasa de pe ei la propriu in fata Ministerului de Finante.

Protestul beneficiarilor la Ministerul de FinanteFoto: Hotnews

Ionel Scripcariu de la Asociatia Inter Concordia a explicat ca proiectul strategic de 5 milioane de euro pe care l-a coordonat s-a incheiat in luna iulie si cu toate acestea rambursarea cheltuielilor se situeaza la un nivel de mai putin de 20% din total. Acesta a spus ca a fost nevoit sa contracteze imprumuturi personale si asteapta rambursarile pentru a le plati. El intentioneaza sa actioneze autoritatile in instanta pentru intarzieri.

Proiectul a vizat desfasurarea de cursuri antreprenoriale pentru somerii din mediul rural, in trei regiuni din Romania si, potrivit acestuia, toti indicatorii au fost atinsi.

Liliana Bibac, presedintele Organizatiei Salvati Copiii declara, la randul sau, ca verificarile cererilor de plata pentru proiectul pe care il deruleaza - "Centre de reintegrare scolara si prevenirea abandonului scolar pentru copii din 32 de judete" - au durat 500 de zile si ca restantele se ridica la circa 1.200.000 de euro. Aceasta a spus ca sunt afectati circa 7.000 de copii din grupul tinta care ar fi putut beneficia de centrele initiate prin proiect.

Companiile mari cu proiecte pe Programul Cresterea Competitivitatii Economice, reprezentate de Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri, au fost si ele afectate de intarzierea platilor.

Acesta a declarat ca Guvernul ar putea gasi resurse pentru platile catre beneficiari, atata vreme cat s-au gasit bani, spre exemplu, pentru un ajutor de stat de 35 de milioane de euro catre compania Pirelli.

Potrivit acestuia, Pirelli este o companie de aceeasi talie cu Dacia sau alte firme romanesti de mari dimensiuni cu proiecte de milioane de euro pe fonduri europene.

Un document al Coalitiei "ONG-uri pentru Fonduri Structurale" publicat joi, 22 noiembrie arata ca peste 1500 de proiecte cu finantare europeana inregistreaza intarzieri la plata, cu risc de faliment pentru peste 3000 de organizatii si companii (vezi documentul atasat). Beneficiarii nemultumiti au incercat sa atraga atentia autoritatilor printr-un gest simbolic: si-au dat "camasa de pe ei" in fata Ministerului de Finante.

Situatia platilor

Guvernul s-a angajat, in luna septembrie, sa transfere 475 milioane lei catre Autoritatea de Management POS DRU. Ministrul Afacerilor Europene Leonard Orban a arătat că din 8 octombrie au început plăţile interne, de la bugetul de stat, către beneficiarii POSDRU, fiind disponibilizată o sumă totală de 209 milioane de lei.

"Sperăm ca suma respectivă să crească în perioada viitoare la undeva peste 400 de milioane de lei (...) Ceea ce va permite acoperirea cererilor de rambursare care au fost procesate până în luna iunie şi care sunt în curs de procesare în prezent. Asta cumva va mai da un pic de respiro beneficiarilor de pe acest program", a afirmat Orban, citat de Mediafax.

Razvan Cotovelea, secretar de stat in Ministerul Afacerilor Europene a declarat pentru HotNews.ro ca pana in prezent au fost facute plati de circa 50 de milioane de euro de la bugetul de stat pentru POS DRU.