Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) a primit corectii financiare de 12 milioane de euro la cinci miliarde de euro platiti din 2007 si pana in prezent, directorul general al Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP), solicitandu-le beneficiarilor acestui program sa fie "corecti" si sa nu mai incerce sa faca "anumite nereguli", transmite Mediafax.

Din 2007 si pana in prezent, proiectele pe fonduri europene destinate dezvoltarii mediului rural si derulate prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) au primit corectii financiare de 12 milioane de euro, a afirmat directorul general al Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP), George Turtoi, prezent, vineri, la Campina, in judetul Prahova, unde a avut loc caravana "PNDR vine in satul tau".

In acest context, directorul APDRP a sustinut ca in cadrul proiectelor sunt descoperite numeroase nereguli facute cu stiinta sau cu nestiinta si a facut un apel la beneficiari sa fie "corecti, deschisi, fara sa mai incerce sa faca anumite nereguli".

"Descoperim continuu nereguli in cadrul proiectelor, ori din nestiinta, ori din rea-vointa. Nu le descoperim numai noi, le descopera si Comisia Europeana. Daca Romania nu ia masuri, risca corectii financiare. Pana in prezent, programul nostru a avut cele mai mici corectii financiare de-a lungul timpului. Din 2007 pana in prezent, am avut in total doar 12 milioane de euro corectii financiare la cinci miliarde de euro platiti. Deci e ceva pe care niciun stat membru nu a reusit sa obtina. Dar si beneficiarii trebuie sa fie pur si simplu corecti, deschisi, fara sa mai incerce sa faca anumite nereguli ori cu nestiinta, ori cu buna stiinta", le-a spus directorul APDRP celor prezenti la discutii.

In acest context, George Turtoi a precizat ca pentru urmatoarea programare a fondurilor europene APDRP intentioneaza sa puna la punct un sistem simplificat de depunere a proiectelor pe fonduri europene. Acest sistem include "sesiuni mult mai lungi, in care sa nu se schimbe conditiile din ghidul solicitantului" , o selectie automata a unor proiecte care depasesc un anumit prag de punctaj, astfel incat sa nu fie "aglomerate toate proiectele in evaluare intr-o singura perioada" dar si comunicare online intre beneficiari si APDRP.

"Deja este implementat, dar nu am putut da in productie inca pentru ca nu mai avem sesiuni pe masurile respective, un sistem de depunere online a proiectului mai ales pentru masurile unde sunt proiecte cu finantare mare, acolo unde beneficiarii toti au acces la internet, consultantii de asemenea si sa facem o preselectie a proiectelor in baza unei aplicatii depuse online si ulterior dupa ce vedem ca proiectul este selectat, chemam omul cu toate documentele si semnam contractul de finantare", a spus George Turtoi.

"Avem nevoie de ajutorul dumneavoastra pentru a avea motive sa nu mai cerem documente in plus" le-a mai spus directorul APDRP beneficiarilor de proiecte prin PNDR.

Potrivit lui Turtoi, in anul 2012 au fost depuse 20.000 de proiecte in cadrul PNDR, iar in prezent dintre cele 20.000 de proiecte mai sunt de evaluat aproximativ 5.000 de proiecte.