Fonduri elvetiene pentru ONG-uri, in Romania: Thomas Stauffer, reprezentant al Ambasadei Elvetiei in Romania si Irina Bejan, Coordonator program de finantare, FDSC au discutat online cu cititorii

de Ioana Morovan     HotNews.ro, EurActiv.ro
Marţi, 11 iunie 2013, 10:55 Economie | EuROfonduri


Thomas Stauffer si Irina Bejan
Foto: Hotnews
​Model de parteneriat de servicii mobile pentru comunitatile rurale dezavatajate, Predarea Informaticii pentru o Societate Sustenabilă, Academia Muzicală Sighişoara - iata exemple de proiecte, din domenii diferite, selectate pentru finantare in acest an prin Programul de cooperare Elveţiano-Român. Thomas Stauffer, Seful Biroului Contributiei Elvetiene, Ambasada Elvetiei in Romania si Irina Bejan, Coordonator program de finantare, Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile au discutat online despre valoarea adaugata si expertiza elvetiana adusa in Romania prin proiectele realizate si planificarea pentru urmatoarea Cerere de propuneri de proiecte.

 • Transmiteti intrebari prin rubrica de comentarii

Despre Program:

Programul de cooperare Elvetiano-Roman isi propune sa:
• contribuie la reducerea disparitatilor economice si sociale dintre Romania si alte tari din UE mai avansate (tari din UE extinsa), si
• contribuie, in interiorul Romaniei, la reducerea disparitatilor economice si sociale dintre centrele urbane dinamice si regiunile periferice structural mai slabe.

Despre Fondurile administrate de consortiul din care face parte FDSC:

In cadrul acestui Program au fost stabilite instrumente financiare diferite, doua dintre ele fiind administrate de consortiul format din KEK-CDC Consultants (www.kek.ch), Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile (www.fdsc.ro) si Fundatia pentru Parteneriat (www.repf.ro). Acestea sunt:

 • Fondul Tematic pentru Parteneriate si Experti
  Fondul Tematic pentru Participarea Societatii Civile

Pentru cele doua fonduri tematice au fost lansate competitii de proiecte in anul 2012, iar primele contracte de finantare aferente Fondului tematic

pentru Parteneriate fiind semnate in aprilie 2013.

Despre Fondul Tematic pentru Parteneriate:

Obiectivul Fondului Tematic pentru Parteneriate este sa promoveze si/sau sa consolideze parteneriatele institutionale dintre organizatiile si institutii din Romania si Elvetia. Programul isi propune sa contribuie la rezolvarea provocarilor aparute in urma dezvoltarii economice, sa dezvolte capacitatea si structurile partenerilor institutionali romani.

Proiectele sunt dezvoltate de catre organizatii neguvernamentale, de cele mai multe ori in parteneriat, fie cu alte ONG-uri, fie cu autoritati/ institutii romane locale si centrale, dar in mod obligatoriu impreuna cu un partener elvetian. Acestea vizeaza activitati din sfera educatiei, protectiei mediului, culturii, accesului social si dezvoltarii comunitare, totalizand peste 3.000.000 CHF.

In ce priveste suma de grant, aceasta poate fi intre 10.000 CHF si 100.000 CHF pentru granturile mici si intre 100.001 CHF si 250.000 CHF pentru granturile mari. Durata unui proiect poate fi intre 18 si 36 de luni.

Lista complete cu proiectele finantate se gaseste aiciCiteste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


5326 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  beneficii (Marţi, 11 iunie 2013, 23:07)

  Andreea M [anonim]

  Buna seara,
  As dori sa va intreb, care sunt beneficiile pe care le obtin organizatiile elvetiene din aceste proiecte. Beneficiile pentru cele romanesti sunt evidente, dar pentru partenerii din Elvetia?
  Multumesc!
  • 0 (0 voturi)    
   raspuns (Miercuri, 12 iunie 2013, 10:08)

   Invitati Euractiv [hotnews.ro] i-a raspuns lui Andreea M

   Beneficiul principal este parteneriatul in sine. Aceasta sustinere financiara ajuta la continuarea parteneriatelor care in multe cazuri au inceput cu mult timp in urma, chiar la inceputul anilor 90.
 • 0 (0 voturi)    
  proiecte (Marţi, 11 iunie 2013, 23:09)

  Dragos Lupu [anonim]

  Care este situatia proiectelor depuse in cadrul Fondului Tematic pentru Participarea Societatii Civile?
  • 0 (0 voturi)    
   raspuns (Miercuri, 12 iunie 2013, 10:12)

   Invitati Euractiv [hotnews.ro] i-a raspuns lui Dragos Lupu

   Rezultatele procesului de evaluare a proiectelor din cadrul primei runde a cererii de propuneri de proiecte au fost comunicate aplicantilor la finalul lunii martie iar in momentul de fata ne aflam in proces de contractare a proiectelor castigatoare si in cel mai scurt timp posibil vom publica lista finala pe site-urile: www.fdsc.ro, www.stiriong.ro, www.repf.ro, www.swiss-contribution.ch/Romania
 • 0 (0 voturi)    
  opinie (Marţi, 11 iunie 2013, 23:11)

  Alexandru Vasile [anonim]

  Intrebare pt dl Thomas Stauffer: ce parere aveti despre calitatea proiectelor depuse in cadrul acestui program, in general? Ati fi dorit sa existe in competitie altfel de proiecte, mai bune, sau cu alte subiecte? Va multumesc anticipat pentru raspuns
  • 0 (0 voturi)    
   raspuns (Miercuri, 12 iunie 2013, 10:18)

   Invitati Euractiv [hotnews.ro] i-a raspuns lui Alexandru Vasile

   Thomas Stauffer: In general calitatea proiectelor a fost excelenta. Nu cautam alte tipuri de proiecte, avem doua arii tematice in cadrul schemei de grant pentru ONG-uri - proiecte sociale si proiecte legate de mediu si in ambele domenii am avut foarte multe proiecte bune. In cadrul schemei de grant pentru parteneriate nu au fost predefinite arii tematice, dar si aici suntem multumiti de calitatea proiectelor primite.
 • 0 (0 voturi)    
  implicare ? (Marţi, 11 iunie 2013, 23:18)

  Florina Nicolae [anonim]

  Sunt curioasa, de cand am aflat de existenta acestor fonduri, De ce se implica Elvetia in finantarea proiectelor din Romania? De ce acest program, pana la urma?
  • 0 (0 voturi)    
   raspuns (Miercuri, 12 iunie 2013, 10:29)

   Invitati Euractiv [hotnews.ro] i-a raspuns lui Florina Nicolae

   Thomas Stauffer: Elvetia are o traditie indelungata de cooperare cu Romania. In anul 2010 aceasta cooperare a luat o noua forma: Contributia Elvetiei. Este parte a relatiei noastre cu UE. Obiectivul programului de Cooperare Elvetiano-Roman este reducerea disparitatilor economice si sociale in cadrul Uniunii Europene extinse. Este si o expresie a solidaritatii tarii noastre in special fata de noile state membre.
 • 0 (0 voturi)    
  ce va urma? (Marţi, 11 iunie 2013, 23:20)

  Diana Moroiu [anonim]

  Buna seara stimatilor invitati, va rog sa imi oferiti cateva informatii legate de ce intentii exista pentru urmatoarele apeluri de proiecte, se va schimba ceva in prioritati, in conditiile de accesare? Multumesc mult!
  • 0 (0 voturi)    
   raspuns (Miercuri, 12 iunie 2013, 10:31)

   Invitati Euractiv [hotnews.ro] i-a raspuns lui Diana Moroiu

   Irina Bejan: O a doua runda a cererii de propuneri de proiecte este preconizata in prima jumatate a anului viitor. In principiu nu se vor schimba prioritatile si conditiile de accesare a fondurilor.
 • 0 (0 voturi)    
  Coexistență cu SCOPES posibilă? (Miercuri, 12 iunie 2013, 2:08)

  Mădălina [anonim]

  Bună ziua,

  M-ar interesa să știu dacă un proiect prin Fondul pentru Parteneriate și Experți se poate cofinanța și prin SCOPES de la SNF, respectiv un Joint Research Project.

  Mulțumesc anticipat.

  Mădălina
  • 0 (0 voturi)    
   raspuns (Miercuri, 12 iunie 2013, 10:36)

   Invitati Euractiv [hotnews.ro] i-a raspuns lui Mădălina

   Proiectele in cadrul programului SCOPES al Fundatiei Nationale Elvetiene pentru Cercetare sau proiectele de cercetare comune Romano-Elvetiene nu pot fi co-finantate prin Fondul pentru Parteneriate si Experti.
 • 0 (0 voturi)    
  cooperare (Miercuri, 12 iunie 2013, 7:22)

  teodor [anonim]

  Sunt presedintele unei Asociatii de mediu. Am vizitat Elvetia si am observat cum se pune problema mediului. Putin diferit decat in Romania. Cooperez cu o mare Fundatie in Zurich, care ma sprijina la nivel informational.
  Nu credeti Excelentă ca ar fi mai utila facilitarea unor contacte directe intre ong-urile din Romania si cele din Elvetia?
  Mereu cand exista intermediere apar probleme...
  Va multumesc.
  • 0 (0 voturi)    
   raspuns (Miercuri, 12 iunie 2013, 10:40)

   Invitati Euractiv [hotnews.ro] i-a raspuns lui teodor

   Fondul nostru pentru Parteneriate este menit exact sa faciliteze contactele directe intre ONG-urile romanesti si cele evetiene. La ce tip de probleme va referiti?
 • 0 (0 voturi)    
  experienta (Miercuri, 12 iunie 2013, 7:42)

  Marius Popescu [anonim]

  Ce ati sfatui organizatiile din Romania care depun proiecte, din experienta de pana acum? Ce ar trebui sa facem ca sa avem succes la finantare, in urmatoarele call-uri? Multumesc....
  • 0 (0 voturi)    
   raspuns (Miercuri, 12 iunie 2013, 10:47)

   Invitati Euractiv [hotnews.ro] i-a raspuns lui Marius Popescu

   Organizatiile care doresc sa depuna proiecte in urmatoarea runda a Cererii de propuneri de proiecte trebuie sa citeasca si sa inteleaga foarte bine conditiile impuse de Ghidul solicitantilor si sa aiba in vedere si grila de evaluare atunci cand scriu proiectul. In prezent, Organismul Intermediar Elvetian pregateste un raport cu lectiile invatate dupa prima runda a Cererii de propuneri de proiecte, din care potentialii aplicanti vor putea afla care au fost cele mai frecvente greseli intalnite si astfel le vor putea evita.
 • 0 (0 voturi)    
  competitie (Miercuri, 12 iunie 2013, 7:51)

  Marius Lungu [anonim]

  A fost o competitie foarte mare intre proiecte pe componenta pentru participarea societatii civile. cine s-a ocupat de evaluare? putem vedea undeva lista integrala a proiectelor, cu punctajele obtinute? Multumim!
  • 0 (0 voturi)    
   raspuns (Miercuri, 12 iunie 2013, 10:50)

   Invitati Euractiv [hotnews.ro] i-a raspuns lui Marius Lungu

   Evaluarea proiectelor a fost realizata de un comitet de evaluare format din evaluatori independenti. Raportul de evaluare a fost validat de comitetul de selectie al Fondului Tematic pentru Participarea Societatii Civile. Lista cu proiectele castigatoare va fi publicata imediat dupa semnarea contractelor de finantare.
 • 0 (0 voturi)    
  grant (Miercuri, 12 iunie 2013, 8:29)

  Viorica Alexandru [utilizator]

  sunt presedinta unei mici organizatii comunitare din Braila. Suntem preocupati de imbatranirea activa prin utilizarea experientei de viata si a expertizei profesionale a personelor de peste 50 de ani .
  Scopul proiectelor noastre este dezvoltarea locala prin voluntariat si invatare trasngenerationala.

  Ma intereseaza sa stiu cum sprijina fondul dvs. proiecte in acest domeniu . Sprijina?
  • 0 (0 voturi)    
   Raspuns (Miercuri, 12 iunie 2013, 10:52)

   Invitati Euractiv [hotnews.ro] i-a raspuns lui Viorica Alexandru

   Acest tip de proiecte la care va referiti poate fi finantat in cadrul ambelor Fonduri tematice.
 • 0 (0 voturi)    
  fonduri pentru restaurari de patrimoniu rural (Miercuri, 12 iunie 2013, 9:18)

  Stefana Bianu [anonim]

  Coordonez in cadrul unui ONG o Universitate de Vara de restaurare de monumente si situri la a IIIa editie anul acesta.

  Scopul principal este de a implementa MODELUL european, francez, de punere in valoare a patrimoniului rural, neclasat, inca existent, in situ, ca potential de dezvoltare teritoriala culturala, sociala si economica.

  Modelul ar putea fi adaptat si exersat in orice comuna din Romania, deci in rural, unde traieste 40% din populatia tarii.

  Lucram inspirati de filozofia ICOMOS, "Salvarea spiritului locului" dar nu gasim fonduri pentru restaurari si reconceptualizari ale patrimoniului rural, in prioritar cel cu valori memorialistice, care se gaseste in discrepanta (istorica) de 68 de ani in ceea ce priveste perceptia si tratarea sa fata de tarile vest-europene.

  Cum se poate practica un dialog cultural intre statele europene cand substanta lipseste?

  In Franta La Fondation de Patrimoine, de utilitate publica, confortata de Ministerul Culturii si mai ales de catre mecenatul marilor intreprinderi, are misunea pe care noi nu o putem duce la indeplinire ...

  Ar putea Fondul Elvetian impreuna cu Fondul Norvegian sa
  prevada linii de finantare concrete si eficiente in domeniul patrimoniului rural care reprezinta specificitatea si identitatea Romaniei, si o sansa de dezvoltare teritoriala care ar opri si exodul tineretului pentru cautarea de lucru in alte tari europeene?
  • 0 (0 voturi)    
   raspuns (Miercuri, 12 iunie 2013, 10:55)

   Invitati Euractiv [hotnews.ro] i-a raspuns lui Stefana Bianu

   Nu avem un focus tematic pe acest tip de proiecte, insa daca este vorba despre un parteneriat cu o organizatie din Elvetia ar putea aplica pentru finantare in cadrul Schemei de grant pentru parteneriate
 • 0 (0 voturi)    
  sanse finantare (Miercuri, 12 iunie 2013, 9:57)

  Marcel Sofariu [anonim]

  Pentru proiectul PF 053 am primit rezolutia: eligibil, recomandat pentru finantare, ramane la rezerve.
  Intrebare: ce sanse de finantare exista in continuare pentru acest proiect? Am observat ca fondul pentru ONG-uri aproape s-a dublat. Se va intampla si la Parteneriate acelasi lucru?
  Va multumesc.
  • 0 (0 voturi)    
   raspuns (Miercuri, 12 iunie 2013, 10:59)

   Invitati Euractiv [hotnews.ro] i-a raspuns lui Marcel Sofariu

   In cadrul Schemei de grant pentru Parteneriate - runda intai fondurile au fost deja suplimentate cu 500.000 CHF, dar in plus fata de aceasta suma nu au fost indentificate fonduri suplimentare pentru finantarea proiectelor aflate pe lista de rezerva.
 • 0 (0 voturi)    
  competitie (Miercuri, 12 iunie 2013, 9:59)

  Dragos Ciocan [anonim]

  Este vreo diferenta anul acesta fata de alti ani in ce priveste numarul de aplicatii? Daca da, cum o explicati?
  • 0 (0 voturi)    
   raspuns (Miercuri, 12 iunie 2013, 11:03)

   Invitati Euractiv [hotnews.ro] i-a raspuns lui Dragos Ciocan

   Pana in prezent a fost lansata prima runda a cererii de propuneri de proiecte astfel ca nu putem face o astfel de comparatie.
 • 0 (0 voturi)    
  cooperarea cu autoritatile (Miercuri, 12 iunie 2013, 10:00)

  Florina Gherghe [anonim]

  Birocratia romana a ajuns subiect de discutie intre premierul roman si cancelarul german. Dle Stauffer, cum ati caracteriza relatia dvs. cu autoritatile romane?
  • 0 (0 voturi)    
   raspuns (Miercuri, 12 iunie 2013, 11:07)

   Invitati Euractiv [hotnews.ro] i-a raspuns lui Florina Gherghe

   Experientele mele cu partenerii romani au fost pozitive. Acest lucru se reflecta in progresul inregistrat in ultimii 3 ani in implementarea Programului de Cooperare Elvetiano-Roman.
 • +1 (1 vot)    
  DECE ? (Miercuri, 12 iunie 2013, 10:31)

  SRA [utilizator]

  Bonjour,

  Nu inteleg dece ROMANIA / Romanii nu se inspira din experienta elvetiana in doua domenii punctuale EDUCATIA si SANATATEA

  Doua intrebari :

  1 Dece nu se practica in aceste partenariate modelul de formare profesionala "APPRENTISSAGE" in systeme DUAL model GENEVE si se accepta fca de diplome universitare fara acoperire pe piata muncii

  2. Sistemul de sanatate este sub finantat spun politicieni dece nu se gandeste un sistem particpatif prin prime de asigurare model elvetian cu o contabilitatea analitica avand ca baza tariful www.tarmed.ch

  Cred ca "Programul de cooperare Elveţian-Român" reprezentat de Monsieur Thomas Stauffer are si rolul directionarii asupra unor proiecte care sa consolideze scopul acestuia.

  Merci et Meilleures salutations,

  Stefan RADOVEANU
  Expert Intelligence économique
  GENEVE.

  Nb
  Sunt la dispozitia DVS.
  • +1 (1 vot)    
   raspuns (Miercuri, 12 iunie 2013, 11:12)

   Invitati Euractiv [hotnews.ro] i-a raspuns lui SRA

   Thomas Stauffer: In programul nostru, avem proiecte care se adreseaza atat dezvoltarii formarii profesionale (prin proiectul JOBS) cat si dezvoltarii sistemului romanesc de sanatate (prin Fondul de reforme in probleme de sanatate).
 • 0 (0 voturi)    
  Fara bilant (Miercuri, 12 iunie 2013, 10:41)

  Mihai [anonim]

  Buna ziua

  Un ONG care nu are depuse bilanturile in ultimii ani poate aplica la programele de finantare?
  • 0 (0 voturi)    
   raspuns (Miercuri, 12 iunie 2013, 11:13)

   Invitati Euractiv [hotnews.ro] i-a raspuns lui Mihai

   In cadrul primei runde de cereri de proiecte depunerea bilantului nu a reprezentat o conditie de eligibilitate.
 • 0 (0 voturi)    
  proiect servicii sociale in 2017 (Duminică, 4 decembrie 2016, 15:10)

  Chirila Cristina [anonim]

  Buna ziua,

  Reprezint un ONG din judetul Bacau, Romania. Pentru anul 2017 aveti grant-uri pentru acest domeniu?.Daca da, cum putem afla ?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by