Potentialii beneficiari de fonduri europene contractate prin intermediul Programului Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE) nu mai trebuie sa depuna scrisori de confort in momentul solicitarii finantarii, anunta Ministerul Fondurilor Europene, printr-un comunicat de presa. Aceasta masura va fi aplicata si in urmatorul cadru financiar 2014-2020, asa cum a declarat Ministrul Eugen Teodorovici pentru uelive.ro, in cadrul unei intalniri online cu cititorii.

Pana in prezent, cererile de finantare trebuiau sa contina aceste documente eliberate de institutiile bancare.

"Am renuntat sa solicitam scrisori de confort potentialilor beneficiari POS CCE, aceasta fiind o masura prin care simplificam documentatia ceruta in cadrul cererilor de finantare si prin care reducem birocratia. Ii scutim astfel pe potentialii beneficiari si de cheltuieli suplimentare, in conditiile in care acestia pot depune si alte documente care sa demonstreze capacitatea de cofinantare. Vom continua procesul de simplificare pana cand sistemul va deveni unul normal, european. Rezultatele pe acest program vor deveni vizibile in toamna, cand asteptam decizia Comisiei Europene de reluare a platilor prin POS CCE", a declarat Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, printr-un comunicate de presa.

Pana la data de 2 octombrie 2013 pot fi depuse proiecte pentru contractarea de finantari prin intermediul POS CCE, operatiunea 1.3.3 "Sprijin pentru integrarea intreprinderilor in lanturile de furnizori sau clustere". Valoarea apelului este de 89 milioane de lei. In cadrul acestei operatiuni pot fi depuse proiecte destinate clusterelor emergente, respectiv proiecte destinate clusterelor inovative. Durata de implementare a proiectelor poate fi de cel mult 18 de luni de la data intrarii in vigoare a contractului de finantare, cu conditia ca implementarea proiectului sa fie finalizata pana la data de 31 iulie 2015. Tot pentru contractarea de fonduri europene prin intermediul POS CCE mai pot fi depuse pana pe 19 august a.c. proiecte in cadrul altor doua apeluri. Astfel, in cadrul Operatiunii 2.2.1 "Dezvoltarea infrastructurii de Cercetare-Dezvoltare existente si crearea de noi infrastructuri de Cercetare-Dezvoltare" valoarea apelului deschis este de 400 milioane de lei. In acelasi timp, in cadrul Operatiunii 2.3.2 "Dezvoltarea infrastructurii de Cercetare-Dezvoltare a intreprinderilor, cu crearea de noi locuri de munca pentru Cercetare-Dezvoltare" pot fi depuse proiecte in valoare de 100 milioane de lei.

Aceasta masura va fi aplicata si in urmatorul cadru financiar 2014-2020: