​Combaterea conflictelor de interese reprezinta, pentru oficialii Comisiei Europene, o conditie pentru derularea fondurilor europene. Aceasta problema a stat la baza blocarii unor programe in anul 2012. Pericolul a reaparut odata cu propunerile de modificari in Codul Penal pe acest subiect. "Pericolul este iminent", au explicat pentru EurActiv surse apropiate Comisiei Europene si confirmat de Horia Georgescu, presedintele Agentiei Nationale de Integritate, daca modificarile vor intra in vigoare. Intre timp, ANI a obtinut finantare de circa 7 milioane de euro pentru sistemul electronic pentru depistarea conflictelelor de interese in achizitiile publice pe fonduri europene.

moneda euroFoto: Comisia Europeana

Conflictele de interese in cadrul procedurilor de achizitii publice au reprezentat principala deficienta constata de misiunile de audit ale Comisiei Europene, in 2012, si au cantarit greu in deciziile de pre-suspendare a trei programe, plus a atras o avertizare pentru un al patrulea program operational.

Detalii despre problemele legate de conflicte de interese in achizitiile publice, pe programe:

Spre exemplu, in cazul Programului Cresterea Competitivitatii Economice, conflictul de interese in relatia companii care au evaluat proiectele - consultanti care au intocmit proiecte este prima pe lista neregulilor care au condus la suspendarea acestuia de catre Comisia Europeana(citeste articolul integral pe EurActiv.ro)

In cadrul POS Transport, au fost reverificate toate dosarele de achizitie publica in cadrul proiectelor contractate, pentru a vedea daca exista sau nu suspiciuni de frauda si pentru a evita sau a combate conflictele de interese (citeste articolul integral)

Programul Operational Regional a suferit, la randul sau, o pre-suspendare din cauza situatiilor de conflicte de interese descoperite in cadrul procedurilor de achizitii pentru componenta de infrastructura regionala si locala – mai concret, in relatia autoritatilor locale cu antreprenorii.

In cazul Programului Operational Sectorial Mediu, desi acesta nu a fost suspendat, a existat o avertizare si o solicitare pentru intocmirea unei proceduri speciale pentru evitarea conflictelor de interese. (Citeste articolul integral)

In acelasi timp, Comisia Europena a mentionat problema conflictelor de interese in cadrul achizitiilor publice in cadrul rapoartelor oficiale, constant, in ultimii ani.

Deblocarea programelor, cateva luni mai tarziu, a fost bazata pe o serie de masuri adoptate de Guvern care au convins Comisia Europeana ca problema este abordata cu eficienta si seriozitate maxima. “Masurile legate de conflictele de interese au fost decisive pentru deblocarea programelor”, au declarat pentru EurActiv.ro surse apropiate Comisiei Europene.

Intre acestea, extinderea atributiilor Agentiei Netionale de Integritate astfel incat sa includa verificarea conflictelor de interese – modificari aparute la inceputul anului 2013 si demersurile ANI de a dezvolta un sistem informatic care va depista conflictele de interese in achizitiile publice pe fonduri europene.

Pericolul asupra derularii programelor cu fonduri UE a revenit, odata cu votarea in Parlament a unor modificari in Codul Penal, in “martea neagra” (10 decembrie 2013).

Citeste articolul integral pe EurActiv.ro

Twitter: @EurActivRomania; Pagina de Facebook