Mica revolutie din agricultura anuntata de guvern: numarul taranilor si micilor fermieri care vor putea lua bani europeni va creste de sase ori

de Red. Economic     HotNews.ro
Luni, 21 martie 2016, 19:30 Economie | EuROfonduri


Ciolos si un fermier din Alba
Foto: gov.ro
Guvernul condus de inginerul horticultor Dacian Ciolos a anuntat luni intr-un sat din judetul Alba o mica revolutie pentru satul romanesc: un pachet de masuri care sa creasca exponential numarul micilor fermieri care pot lua bani europeni. Plecand de la constatarea bazata pe o cercetare academica, potrivit careia "fermele foarte mari nu raspund nevoilor sociale, in zonele cu cele mai mari ferme din Romania sunt si zonele cu cele mai intinse pungi de saracie", guvernul a anuntat o serie de masuri prin care numarul taranilor care vor putea lua fonduri europene ar putea creste exponential. Printre masuri se numara scaderea pragului de productivitate, dar si eliminarea unor acte birocratice, precum si eliminarea prevederii privind detinerea unei suprafete agricole compacte pentru cei care solicita bani UE pe anumite masuri din PNDR.

 • De ce e nevoie de astfel de masuri? Potrivit informatiilor furnizate de Guvern, 97% dintre gospodariile din satele romanesti nu pot primi bani europeni (raman in afara PNDR) din cauza pragului ridicat de eligibilitat (8000 Euro productie standard). Adica, in acest moment doar 3% dintre taranii romani pot lua fonduri europene, ceea ce face ca productivitatea din micile ferme (oricum, impropriu numit "ferme") sa fie extrem de scazuta.
Daca planul lansat de Ciolos va functiona si fermele mici vor deveni mai productive, unul dintre efecte ar putea fi scaderea tendintei de vanzare a micilor terenuri agricole. De altfel, Ciolos a declarat astazi, la lansarea proiectului in judetul Alba, ca nu este de acord ca terenurile sa fie vandute cetatenilor straini pentru ca, in opinia sa, pamantul trebuie valorificat de comunitatile locale:

"S-a tot vorbit de vanzarea pamantului la straini. Vreau sa va spun un mesaj foarte clar: nici eu nu imi doresc ca pamantul sa fie vandut la straini, imi doresc ca pamantul sa fie utilizat de comunitatile locale, pentru ca e o resursa pe care greu o puteti obtine din alta parte, nu puteti practic sa o obtineti din alta parte. Daca o pierdeti, odata ce ati renuntat la o astfel de resursa, cu greu puteti s-o obtineti inapoi. Insa, oricate legi am da noi la nivel national pentru a legifera vanzarea pamantului catre straini, nu pot aceste legi sa inlocuiasca dorinta dvs, a proprietarilor de a vinde sau nu pamantul, de a-l vinde sau a-l valorifica la nivel local"
(sursa: Agerpres).Principalele tinte ale proiectului numit "Pachetul de masuri pentru dezvoltarea clasei de mijloc la sate":

1. Modificarea Planului National de Dezvoltare Rurala (PNDR) astfel incat taranii si micii fermieri sa poate primi fonduri europene. Principala prevedere: scaderea pragului de eligibilitate de la 8000 euro productie standard (formula de calcul a dimensiunii economice a unei ferme) la la 4000 de euro, ceea ce ar putea creste de sase (6) ori numarul de potentiali beneficiari (de la 61.000 la 374.000). Scaderea pragului s-a aplica la doua masuri din din PNDR:
 • Masura 6.3. Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici
 • Masura 6.2. Start-up non agricol

Exemple de mici afaceri care acum nu se califica pentru a primi fonduri europene, dar vor fi eligibile dupa aplicarea acestor masuri:

1. Ferma de capre: 2 ha de lucerna, 5 ha de pasune si 50 de capre - are acum o Productie Standard de 7574 de Euro (sub limita minima de 8.000)

2. Ferma apicola: 80 de stupi - 4000 de Euro Productie Standard

3. Ferma care cultiva legume in camp (varza, ardei, conopida, tomate, etc.) pe 1 ha - 7914 Euro Productie Standard

4. Ferma care detine 3 ha de teren arabil pe care doreste sa infiinteze o plantatie de nuci - 4660 Euro Productie Standard

5. Ferma care cultiva mazare, fasole boabe pe o suprafata de 9 ha - 4392 Euro Productie Standard

Cand va fi modificat pragul de eligibilitate?
Guvernul a anuntat ca va demara procedura de schimbare a PNDR (Programul National de Dezvoltare Rurala), care trebuie insa convenita in Comitetul de Monitorizare si cu Comisia Europeana, ceea ce inseamna ca va dura cateva luni. Ghidurile masurilor aferente vor fi lansate in actualele conditiile de eligibilitate, pentru a nu intarzia lansarea, dar urmatoarele runde de finantare se vor desfasura cu noile conditii de eligibilitate, adica in toamna acestui an, sustine Guvernul.

2. Simplificarea ghidurilor de finantare si eliminarea hartoagelor birocratice care ingreuneaza procesul de accesare a fondurilor europene.

Exemple:

- eliminarea conditiei ca exploatatia sa-si mentina criteriul de selectie referitor la dimensiunea economica
- Redefinirea conceptului de "ferma de familie" (asa cum este acum definita de OUG 43/2013 si care e mai degraba o bariera birocratica), astfel incat sa modifice limita superioara de accesibilitate la o valoare de 100.000 euro / an si posibilitati de angajare formala a membrilor de familie la propria ferma
- extinderea sprijinului catre mai multe categorii de asocieri agricole
- clarificarea aspectelor legate de infiintare versus modernizare.

Masuri de simplificare si debirocratizare a PNDR:

Pentru 4.1./4.1.a si 4.2./ 4.2.a. Masura de investitii:

¬ Eliminarea obligativitatii ca solicitantul sa aduca documentele de la Registrul agricol ¬ se va accesa doar baza date APIA;
¬ Verificarea eligibilitatii, din punct de vedere al dimensiunii economice, a celor care infiinteaza o ferma - pe inregistrarile APIA/ANSVSA la momentul depunerii (unde exista inregistrari partiale) si pe baza previziunilor din SF, pentru culturile/animalele previzionate si revizuirea definirii ¬datei de instalare¬ pentru tinerii fermieri;
¬ Clarificarea aspectelor (tehnice) legate de infiintare ferma/versus modernizare, ferma/unitate;
¬ Extinderea sprijinului catre mai multe categorii de cooperative agricole - toti membrii cooperativei/GP care au calitatea de fermieri si mai multe categorii de cooperative;
¬ Eliminarea conditiei de mentinere a criteriului de selectie referitor la dimensiunea economica pe intreaga perioada de implementare si monitorizare a proiectului, pentru a nu limita dezvoltarea exploatatiilor;
¬ Introducerea unui nou criteriu de selectie aferent lanturilor alimentare integrate ¬productie agricola primara-comercializare ¬ pentru investitii in unitati de productie vizand productia de legume si struguri de masa¬. Acest criteriu vizeaza stimularea comercializarii pe lant a fructelor si legumelor in stare proaspata;
¬ Eliminarea restrictiilor de accesare a unor masuri combinate;
¬ Eliminarea restrictiei de procesare a fructelor doar la nivelul fermei.

Pentru 6.1. Instalare tineri fermieri si 6.2. Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici:

¬ Reducerea perioadei de monitorizare de la 5 la 3 ani;
¬ Eliminarea prevederii privind detinerea unei suprafete agricole compacte;
¬ S-a eliminat restrictia privind ciupercariile (sunt eligibile);
¬ Extinderea listei documentelor doveditoare pentru cursuri de instruire pentru dobandirea competentelor profesionale (copie dupa certificat/ diploma de studii sau echivalentul acestuia), precum si posibilitatea acceptarii adeverintei
care atesta urmarea cursului, pana la eliberarea documentului doveditor.


3. Eliminarea dublei impozitari si alte politici fiscale pentru fermierii care fac parte din asociatii

Citeste mai multe in documentul atasat, care prezinta proiectele detaliat si termenele-limita pentru aplicarea lor
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


8428 vizualizari

 • +2 (8 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 21 martie 2016, 19:42)

  [anonim]

  • +6 (6 voturi)    
   mda, insa... (Luni, 21 martie 2016, 22:48)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui

   ... genul acesta de masuri ar incuraja intoarcerea tinerilor la sate ;)
  • +3 (3 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Marţi, 22 martie 2016, 6:13)

   [anonim] i-a raspuns lui

 • +12 (14 voturi)    
  In sfarsit (Luni, 21 martie 2016, 19:49)

  PaulAtreides [utilizator]

  In sfarsit ceva constructiv pt agricultura.
  • -1 (3 voturi)    
   Mai vorbim ! (Luni, 21 martie 2016, 21:03)

   Miky113 [utilizator] i-a raspuns lui PaulAtreides

   Colo mai prin iulie, cand incep 3 luni de seceta "surpriza", numarul celor optimisti se va reduce de 6 ori, iar PM o sa uite ca e roman !!!

   Daca nu creati un sistem inteligent de irigatii: preponderent gravitational, precum Canalul Siret-Baragan; sau umplerea canalelor de desecare cf Dimitrie Musca ; va paste falimentu pa toti .
   Din august se pot folosi si subventiile BOR ...
 • +11 (13 voturi)    
  ce inseamna sa te pricepi (Luni, 21 martie 2016, 19:49)

  jaz [utilizator]

  si sa fii de buna credinta.
 • +5 (5 voturi)    
  precedent periculos... (Luni, 21 martie 2016, 20:38)

  yellowdog [utilizator]

  cand nu te gandesti numai la furat mai faci si ceva pentru oameni (exclus pomenile)
 • +4 (4 voturi)    
  micii fermieri trebuia demult ajutati (Luni, 21 martie 2016, 20:58)

  Metusala [utilizator]

  acestia aduc plus valoarea
 • +1 (3 voturi)    
  vor lua bani si vor produce (Luni, 21 martie 2016, 21:07)

  IancuJianu [utilizator]

  dar ce vor face cu produsele? cine le cumpara, cum se distribuie? iar intra profitul pe mina samsarilor din supermarketuri?
 • -6 (6 voturi)    
  Nu inteleg (Luni, 21 martie 2016, 21:34)

  NituCt [utilizator]

  Cum ar zice Ion Roata, nu inteleg cum vine treaba cu "banii europeni". Oricum, sunt fericit ca jidanii de la Bruxelles dau din buzunarul lor acesti "banii europeni" :))
  Apoi care "ferme agricole", romanesti ? Foarte multe terenuri sunt DEJA vândute (sau arendate) străinilor (m-am interesat de o zona si se pare ca cine imparte, parte isi face).
  La fel ca si in planul anterior, nu este nicio obligatie daca cultura nu iese bine. Marea problema e ca unii nici nu sunt interesati sa iasa bine, doar sa ia banii.

  Solutie: recuperate terenurile de la straini si obligativitatea ca macar 75 % din alimentele din comercializate in Romania sa fie produse tot in Romania.
 • -4 (6 voturi)    
  Populism pana la capat! (Luni, 21 martie 2016, 22:56)

  Azra [utilizator]

  Mai bine guvernul ar adopta un plan urgent de refacere a sistemului de irigatii din agricultura. Asta este lucrul esential care lipseste agriuculturii Romaniei, fara de care aceasta nu va face nici un progres; evident, sistemul de irigatii finantat ,in cea mai mare parte din fonduri europene, ca noi n-avem de unde, pentru ca se fura prea mult.Fondurile europene, ca subventii sau suport pentru mici proiecte locate sunt ele importante, dar reprezinta doar un paleativ de subzistenta, folosit, in principal si acesta, in scopuri electorale! lSa nu ne mai ascundem dupa deget!
 • -4 (6 voturi)    
  dl Ciolos uita ceva esential (Marţi, 22 martie 2016, 0:57)

  Roman_Cetatean [utilizator]

  Daca nu se va mari valoarea alocata acestor prioritati , nr final al beneficiarilor va fi fix acelasi cu cel din conditiile (mai restrictive) de acum. Pt ca si in PNDR2007-2013 fondurile de pe aceste masuri au fost consumate aproape integral (repet, cu astfel de restrictii precum cele existente acum) inseamna ca si in PNDR2014-2020 va fi cam la fel. Concurenta este si daca doar 3 % din fermieri pot CONCURA (iar din acestia si castigau cam o treime, adica 1 % din fermieri, in limita bugetelor de apel)
  . Si daca mareste numarul de potentiali aplicanti de 6 ori, doar se mareste concurenta pt aceeasi valoare a masurilor, ca tot doar 1 % intra la finantare- nu vad care e avantajul final, ori ca ca finantam 1 % din fermieri rurali-dintre cei care indeplinesc niste conditii restrictive- ori ca finantam tot 1 % dintre fermierii nostri- dar acum lasam sa concureze si alti inca 15 % pe langa cei vreo 3 % initiali. Adica vom da mai degraba o paine de mancat la firmele de consultanta, pt scrierea de proiecte, ca se vor scrie mai multe, decat alt efect.
  Repet, din text eu nu am vazut sa scrie de marirea valorii apelurilor/masurilor, daca tot se mareste baza de selectie.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by