Comisarul european pentru politici regionale, social-democrata Corina Cretu, a solicitat, marti, ca ministerele responsabile din Romania sa isi intensifice eforturile pentru a demara cat mai repede investitiile planificate in pachetul antisaracie al Guvernului de la Bucuresti.

Dragos Pislaru si Corina CretuFoto: Comisia Europeana

Cretu l-a primit marti, la Bruxelles, pe ministrul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice din Romania, Dragos Pislaru, pentru discutii vizand fondurile europene de 572 milioane de euro pusi la dipozitie Romaniei, prin Fondul european de dezvoltare regionala(FEDR) pentru perioada 2014-2020.

"Romania are la dispozitie peste 572 de milioane de euro, finantare din Fondul european de dezvoltare regionala(FEDR) pentru perioada 2014-2020, pentru proiecte ce vizeaza incluziunea sociala si reducerea saraciei. Pentru a asigura o implementare eficienta este extrem de important sa existe o buna coordonare intre FEDR si Fondul social european. Ministerele de resort si autoritatile de management trebuie sa-si accelereze eforturile pentru a demara cat mai curand interventiile planificate" - a spus Cretu in cadrul intalnirii cu Pislaru, potrivit uni comunicat remis HotNews de cabinetul comisarului european.

Social-democrata a mai spus ca autoritatile romane trebuie sa faca o evaluare a nevoilor de interventie si in domeniul protectiei copilului, conditie pentru prioritizarea investitiilor din bani europeni.

"Evaluarea nevoilor este o conditie prealabila pentru prioritizarea investitiilor noastre. In aceasta privinta Romania a facut progrese in identificarea domeniilor ce vor fi vizate de initiativele curente de dezinstitutionalizare a persoanelor cu dizabilitati. Ne asteptam ca aceste eforturi sa fie extinse si la domeniul protectiei copilului", a afirmat Corina Cretu, conform sursei citate.

Pachetul national anti-saracie poate atrage fonduri din mai multe Programe Operationale, in special din Programul Operational Regional si Programul Operational Capital Uman (POCU), pentru a gasi solutii la provocari precum parasirea timpurie a scolii, saracia, excluziunea sociala, cat si pentru probleme din domeniul sanatatii si al locuintelor, se mai arata in comunicat.

Potrivit datelor oficiale ale Comisiei Europene, aproape 40% din populatia Romaniei este expusa riscului de saracie sau de excluziune sociala. Cele mai afectate sunt categoriile vulnerabile, jumatate dintre copiii din Romania fiind expusi riscului de saracie, conform statisticilor Eurostat.

In perioada de programare 2014-2020 se urmareste ca 75.000 de copii, 10.000 de persoane cu dizabilitati si 62.000 de persoane varstnice sa beneficieze de conditii de viata mai bune, prin reabilitarea infrastructurii de servicii sociale.