Sistemul electronic de gestionare a fondurilor europene in Romania, MySMIS 2014, realizat de Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS) si Ministerul Fondurilor Europene, s-a blocat joi din nou, dupa luni intregi de functionare greoaie, se plang o serie de solicitanti care acceseaza bani europeni. Ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, a declarat, pentru HotNews, ca blocajele vor fi rezolvate, in cursul zilei de joi lucrandu-se la sistem. HotNews a solicitat informatii si de la Serviciul de Telecomunicatii Speciale, urmand sa le publicam atunci cand le vom primi.

Captura - Blocaje la MySMIS2014Foto: Facebook/Andrei Linu

"De dimineata minunatul MySMIS nici macar nu poate fi accesat, nu mai zic de bagat date, documente, etc in el. Si zilele trecute la fel, erori frecvente de logare, la diverse etape prin aplicatie te trezesti cu <> si o iei de la capat cu logarea, pierzand minute bune" - se plange, pe Facebook, Andrei Linu, unul dintre solicitantii din Programul Operational Capital Uman.

Ulterior, in jurul orei 14.00, el a anuntat ca sistemul s-a deblocat, insa alti solicitanti s-au plans de intreruperi repetate.

"Daca nu terminam proiectele, suntem decisi sa actionam in instanta MFE si Statul Roman sa ne plateasca si noua si partenerilor munca de luni de zile de la scriere, compromisa de gestiunea sub orice critica a sistemului", a mai scris Linu in mesajul posat pe grupul Facebook POSDRU/POCU.

El a facut capturi de ecran cu sistemul electronic blocat si a descris dificultatile intampinate la incarcarea proiectelor.

Print Screen: blocaj in sistemul electronic al fondurilor UE. Foto: Andrei Linu

"Trecand peste faptul ca are tot felul de cerinte aberante, ca rotunjeste la 4 zecimale (ce nu am mai auzit si vazut pana acum), nici macar nu poti sa il accesezi. Nu pot sa cred ca de atatea luni de tehnocratie, macar niste servere bune, sa nu se mai blocheze logarea si alte operatiuni, nu au putut sa procure".

In context, solicitantul de fonduri UE a mai aratat ca blocajele din MySMIS pot impiedica o serie de organizatii beneficiare sa isi depuna proiectele in teremenul stabilit de MFE prin apel, fiind astfel favorizate alte proiecte.

"Nu sunt paranoic, dar asta ma face sa cred ca probabil printre cele peste 70 proiecte deja scrise sunt si <> si probabil si asta e o strategie (criminala) de a restrictiona competitorii si concurenta acelor proiecte" - a scris Andrei Linu.

Alti solicitanti au relatat ca au cerut explicatii la Helpdesk-ul Ministerului Fondurilor Europene si ca acesta a comunicat ca se face mentenanta.

Valentin Dimon, presedintele Corpului Expertilor in Accesarea Fondurilor Structurale si de Coeziune Europene, a confirmat, la randul sau, probleele semnalate.

"Azi, MySMIS a fost blocat total, iar in restul zilelor ne-am trezit noaptea sa incarcam. Intr-o zi de la 9.30 la 17.30 un angajat a reusit sa incarce 20 linii de buget. Bugetul, CV-urile, fisele de post, atasamentele reprezinta blocarea sistemului. Ca sa nu mai vb ca bugetul in MySMIS este calculat la 4 zecimale. Si, daca nu il calculei asa de la inceput, ai erori de 0,003 lei. Si iei bugetul la mana sa cauti 3 bani" - a spus, joi, Dimon, contactat de Hotnews.

La randul sau, Marian Dobrila, vicepresedinte al Asociatiei Consultantilor pentru Accesarea Fondurilor Europene (ACRAFE), a aratat ca si pentru depunerea unor proiecte in Programul Operational Competitiviate sunt intampinate aceleasi blocaje.

"In ziua de astazi, sa depui un proiect in My SMIS dureaza doua zile de munca, pentru ca merge extrem de prost si stai sa astepti trei minute pana se actualizeaza o suma. Cred ca este o problema sistemica", a declarat, pentru HotNews, Dobrila.

Ministru: Vom rezolva problema

Ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, a declarat, penttru HotNews, ca echipele din minister lucrau joi la rezolvarea blocajelor. "Timp de o ora, la pranz, sistemul MySMIS a fost blocat pentru a se lucra la rezolvarea problemelor", a spus Ghinea.

"Se face un sistem de incarcare a CV-urilor si a bugetelor, la depunerea de proiecte europene" , a mai spus ministrul Cristian Ghinea.

UPDATE MFE: Am luat decizii de inlesnire a incarcarii proiectelor

Ministerul Fondurilor Europene a anunat joi seara o serie de decizii, "in urma numeroaselor sesizări primite privind modalitatea greoaie de încărcare a proiectelor în modulul Cerere de Finanțare din MySmis":

• Să permită completarea secțiunii de resurse umane prin uploadarea unui CV în format PDF.

• Să permită încărcarea unei singure fișe de post pentru poziții similare în secțiunea de Resurse Umane.

• Să permită completarea bugetului într-un format offline și uploadarea ulterioară în sistem. Soluția tehnică exactă în acest caz va fi comunicată în cursul zilei de mâine.

"Precizăm că astăzi au fost operate împreună cu STS modificări în sistem pentru a permite aceste îmbunătățiri, motiv pentru care sistemul a fost inoperabil o oră în jurul prânzului.

Lucrăm pentru a găsi și alte soluții de fluidizare (de exemplu: salvarea automată a progresului în completarea proiectului) și sperăm să putem informa despre rezultate în cel mai scurt timp" - a mentionat MFE, intr-un comunicat.

"Am spus la preluarea mandatului și am repetat că nu sunt mulțumit de modul în care a fost gândit acest modul, realizat fără a se lua în considerare nevoile beneficiarilor. Dată fiind întârzierea generală în dezvoltarea MySmis (despre care am informat în raportul de activitate), resursele de reparare a modulului au fost limitate. Îmi cer din nou scuze beneficiarilor pentru probleme și sper că simplificarea părții de resurse umane și de buget să elimine blocajele principale. Vă asigur că nu vor fi cazuri de proiecte configurate și nedepuse"- a dat asigurari ministrul Cristian Ghinea, citat in comunicatul MFE.

Cor de critici pentru sistemul electronic al STS si MFE

Inca de la lansarea sa in 28 martie 2016, sistemul MySMIS 2014 a fost criticat constant de catre utilizatori.

Intr-o scrisoare deschisa din 22 august, initiata de Andrei Linu si semnata de inca 105 persoane care activeaza in domeniul fondurilor europene, sunt descrise o serie de probleme privind MySMIS 2014:

"Sistemul informatic MySMIS2014, necesar, conform Regulamentelor Comisiei Europene, pentru a gestiona aceste fonduri este departe de a fi finalizat si functional.

Avem un singur modul activ, cel de incarcare si transmitere de proiecte, care are probleme de functionare: se blocheaza frecvent sau dureaza foarte mult incarcarea informatiilor in anumite momente, fara nicio predictibilitate.

In acest modul, asa cum a fost proiectat, dezvoltat si implementat, in pofida multor observatii argumentate ale expertilor transmise in mod repetat catre MFE, se solicita detalii care nu au nicio relevanta pentru aceasta faza (de ex. datele calendaristice ale demararii procedurilor de achizitie, datele calendaristice estimate ale atribuirii contractelor, cu anticipatie pe o perioada de 3 ani, in conditiile in care este evident ca nu se cunoaste data demararii proiectelor) sau se solicita incarcarea unor informatii (de ex. CV-ul expertilor se cere a fi incarcat rand cu rand, fiecare rand in alt camp din aplicatie, pentru fiecare expert aceasta operatiune implicand zeci de linii si sute de campuri, deci ore de lucru inutile, in loc sa fie transmis un format standard de CV (Europass), incarcat scanat, ca PDF (pdf+xml) si informatiile din campurile documentului incarcat sa fie preluate automat in aplicatie).

Multe alte probleme au fost semnalate de catre experti, acestia au transmis in repetate randuri observatii celor din MFE si dezvoltatorilor sistemului, fara niciun efect sau raspuns. Aceasta situatie a condus la ¬realitatea¬ in care, dupa ce se munceste la dezvoltarea unui proiect luni de zile, mai dureaza inca o saptamana sau doua ca o echipa sa inscrie un proiect in sistem.

Comparativ la PNDR (Programul National pentru Dezvoltare Rurala, gestionat separat de Ministerul Agriculturii - n.r.) incarcarea unui proiect dureaza maxim o ora, iar la programele Comisiei Europene (Erasmus+, Orizont 2020) maxim o zi. Practic, pentru a inscrie un proiect in sistem, eforturile si birocratia aferenta s-au multiplicat cu cateva ordine de marime fata de exercitiul financiar precedent".

La randul sau, Coalitia ONG pentru fonduri structurale, o alta organizatie din domeniu, a publicat, joi, o scrisoare deschisa catre Guvern, in care a enumerat dificultatile intampinate in accesarea MySMIS:

  • "In primul rand, nu se pot face inscrieri de persoane juridice noi in aplicatie, deoarece aplicatia nu recunoaste fie documentul incarcat, fie semnatura electronica. Practic, daca un solicitant/partener nu se poate inregistra in Mysmis, nici nu poate incarca vreun proiect sau orice alt document. De asemenea, nu este suficient sa se fi inregistrat solicitantul, daca partenerii nu au reusit sa faca acest pas, astfel incat sa poata fi incarcat proiectul.
  • De asemenea, aplicatia nu mai incarca noile declaratii inca de vineri, 2 septembrie.
  • In cazul fericit in care unii solicitanti/parteneri s-au inregistrat pana la aceasta data si sunt la etapa incarcarii proiectului, intampina probleme diverse precum:

- Incarcarea localizarii proiectului dureaza in medie o ora. Desi localizarea se vede ca fiind salvata, totusi nu poate fi selectata cand trebuie atasata activitatilor, in consecinta activitatile nu pot fi incarcate corect si complet;

- Incarcarea CVurilor si a altor documente dureaza in medie cateva ore pentru ca aplicatia fie nu raspunde, fie reactioneaza greu, fie se blocheaza butoanele din aplicatie;

- La sectiunea "experienta" dupa ce sunt incarcate informatiile, pagina da ¬refresh¬ si astfel toata informatia introdusa dispare. Acest lucru este valabil pentru marea majoritate a paginilor.

- Dupa fiecare informatie incarcata aplicatia fie raspunde greu, fie se blocheaza, fie pare ca nu s-a incarcat nimic.

- Incarcarea fiecarei cheltuieli in buget precum si a documentelor justificative aferente, dureaza nemasurat".

In context, Coalitia cere Guvernului doua masuri:

  •  Posibilitatea de a depune proiecte si in afara aplicatiei Mysmis (format tiparit si electronic);
  •  Posibilitatea incarcarii bugetului in aplicatia Mysmis in format excel.

Cei mai afectati de functionarea greoaie a sistemului electronic realizat de Ministerul Fondurilor Europene si Serviciul de Telecomunicatii Speciale sunt acum organizatiile care vor sa depuna proiecte in Programul Oprational Capital Uman, apelurile apeluri Obiectivele Specifice 4.1. Dezvoltare Locala Integrata (DLI 3600) in comunitatile marginalizate in care exista populatie apartinand minoritatii rome si 4.2 Dezvoltare Locala Integrata (DLI 3600) in comunitatile marginalizate, pentru care termenul de depunere este 15 septembrie 2016.

Cele doua linii de bani europeni au un buget total de 350 de milioane de euro si finanteaza proiecte de pana la 6 milioane de euro, pentru reducerea saraciei si dezvoltarea antreprenoriatului.

Tot prin MySMIS depun proiecte si firmele mici care vor sa atraga bani europeni din programul Operational Regional, gestionat de Ministerul Dezvoltarii, precum si firmele care acceseaza fonduri europene pentru proiecte de tehnologia informatiei si cercetare, in cadrul Programului Operational Competitivitate, gestionat de Ministerul Fondurilor Europene.

Si solicitantii de bani europeni din Programul Operational Pescuit, gestionat de Ministerul Agriculturii, sunt nevoiti sa depuna proiecte prin MySMIS.

In schimb, solicitantii de bani europeni din Programul National pentru Dezvoltare Rurala depun proiecte prin aplicatia gestionata de Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale din subordinea Ministerului Agriculturii. Aici nu s-au inregistrat probleme cu sistemul electronic.

Dar banii europeni gestionati de Ministerul Agriculturii nu au fost feriti de "peripetii" cu sistemele electronice. La Agentia pentru Plati si Interventie in Agricultura (APIA), sistemul informatic de gestionare a platilor directe la hectar a suferit la randul sau blocaje.

Sistemul MySMIS - scurta cronologie

  • 2014. Potrivit Acordului de parteneriat cu Comisia Europeana, Romania se angajase sa lanseze sistemele electronice de gestionare a banilor europeni SMIS 2014+/ MySMIS 2014+ in decebrie 2014.
  • Spre finalul anului 2014, ministrul de atunci al Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a initiat o colaborare cu Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS), pentru realizarea unui nou sistem electronic de gestionare a fondurilor europene, conditie pe care Romania trebuie sa o indeplineasca pentru a putea accesa banii de la Bruxelles.
  • In cazul Programului Capital Uman, noul MySMIS ar fi trebuit sa inlocuiasca vechiul sistem Action Web, care a avut, la randul sau, blocaje inca de la inceput. Action Web fusese realizat de o firma italiana, Archidata, impreuna cu compania romaneasca Teamnet, fondata de omul de afaceri Sebastian Ghita, care in prezent nu mai este actionar acolo.
  • 2015 - 2016. In timpul Guvernarii Ponta, la MFE s-au succedat ministrii Teodorovici si Marius Nica, timp in care s-a lucrat la noul MySMIS 2014. Abia insa in 28 martie 2016 a fost deschis noul sistem electronic, in guveranarea Ciolos, in timpul mandatului de ministru al Aurei Raducu. Intr-un interviu din decemrbie 2015 ea a laudat decizia predecesorilor de a face sistemul cu STS. "Cred ca decizia care s-a luat este extrem de buna, deoarece acest sistem este poate cel mai mare sistem pe care o sa-l aiba Romania in urmatoarea perioada" spunea Rducu atunci. Ea a mai spus ca prin noul MySMIS 2014 autoritatile vor avea la dispozitie documente ale solicitantilor, detaliate, care pot fi consultate incrucisat pentru prevenirea si combatarea fraudelor.
  • In aprilie 2016, Aura Raducu a demisionat, iar in locul ei, pe 27 aprilie, a venit Cristian Ghinea la MFE. El a acuzat "intarzieri grave" in realizarea MySMIS 2014. "Am gasit acest sistem urias si important tratat de parca ar fi doar o alta functie a unui departament de mentenanta IT, cu doar un om care stia ce e acolo, fara o idee clara de cum ar trebui sa arate sistemul la final. Nu e de mirare ca am gasit grave intarzieri la executie, fata de calendarul oficial adoptat prin memorandum de Guvern" - a spus Ghinea pe Facebook, in august 2016.