Statul anunta acreditarea tuturor autoritatilor romanesti pentru accesarea fondurilor UE 2014-2020, dupa 3 ani si 7 luni de la inceperea perioadei de programare. 3,58 milioane de euro absorbiti in anul 2017 din fondurile structurale si de coeziune

de Claudiu Zamfir     HotNews.ro
Vineri, 4 august 2017, 14:28 Economie | EuROfonduri


Fonduri europene
Foto: Pixabay
Ministerul Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene anunta vineri  ca s-a finalizat procesul de acreditare pentru autoritatile care gestioneaza marile programe prin care Romania poate atrage fonduri europene, dupa mai bine de 3 ani si 7 luni de la incceperea perioadei de programare 2014-2020.

Ultimele autoritati de management acreditate sunt cele pentru:

 • Programul Operational Infrastructura Mare (POIM),
 • Programul Operational Competitivitate (POC),
 • Programul Operational Regional 2014-2020 (POR),
 • Programul Operational Capital Uman (POCU).

Alocarile financiare aferente acestor programe operationale insumeaza aproximativ 21,67 miliarde euro fonduri UE.

Pachetele de documente necesare desemnarii au fost transmise Autoritatii de Audit (AA) de la Curtea de Contri a Romaniei, de catre MDRAPFE, in lunile martie si aprilie 2017, ulterior fiind demarate misiunile de audit, a mentionat ministerul.

Desemnarea sistemelor de management si control pentru programele operationale (conditie esentiala pentru efectuarea rambursarilor de la CE), presupune evaluarea in vederea emiterii opiniei fara rezerve de catre AA, cu privire la conformarea la cerintele de acreditare.

Astfel, dupa 3 ani si 7 luni de la inceperea perioadei de programare 2014-2020 Romania are acreditate toate autoritatile de management, fara de care nu putea primi de la Bruxelles banii europeni in baza cheluielilor efectuate in proiectele romanesti.  

Ministerul spune ca in luna ianuarie 2017, Romania avea desemnate autoritatile implicate in gestionarea si controlul a trei programe finantate in perioada de programare 2014-2020, respectiv:

 • Programul IPA de cooperare transfrontaliera Romania - Republica Serbia 2014 -2020;
 • Programul de cooperare transfrontaliera INTERREG V-A Romania - Bulgaria;
 • Programul Operational Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate.

Luna trecuta au fost acreditate autoritatile pentru alte trei programe, respectiv pentru Programul Operational Initiativa pentru IMM-uri, Programul Operational Capacitate Administrativa si Programul Operational Asistenta Tehnica 2014-2020.

"Fac un apel catre beneficiari sa depuna facturile pentru a le asigura decontarea cererilor de plata in maximum 10 zile de la primirea acestora. Am transmis deja catre Comisia Europeana solicitari de rambursare in valoare de 172 milioane euro", declarat ministrul delegat pentru Fonduri Europene, Rovana Plumb, potrivit unui comunicat al ministerului.

Cat a absorbit Romania din noile fonduri europene

In noua prioada de programare 2014-2020, România a primit de la Uniunea Europeană 5,92 miliarde de euro. Din acești bani, cea mai mare sumă, 2,7 miliarde de euro, o reprezintă plățile directe la hectar - fonduri europene acorate, fără proiecte, fermirilor. Încă 1,43 miliarde de euro au fost fonduri pentru dezvoltare rurală și pescuit, în condițiile în care Ministerul Agriculturii a fost mai avansat în realizarea arhitecturii instituționale de accesare a banilor europeni.

La fondurile structurale și de coeziune, care intră în grija Ministerului Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, s-au strâns de la UE 1,37 miliarde de euro, din care însă o mare parte au constituit-o avansuri acordate de Uniunea Europeană (în jur de 600 de milioane de euro).

În lipsa autorităților de management acreditate, în anul 2017 România a reușit să ia fonduri structurale și de coeziune de numai 3,58 milioane euro, pe programele gestionate de MDRAPFE.

Descarca de AICI situatia fondurilor europene absorbite de Romania
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


1676 vizualizari

 • +1 (1 vot)    
  "dupa 3 ani si 7 luni de la inceperea perioadei de (Vineri, 4 august 2017, 16:46)

  ty [utilizator]

  programare 2014-2020 Romania are acreditate toate autoritatile de management" pentru absorbtia celor 40 miliarde euro de la UE.
  - 2 ani guvernul ponta - PSD
  - 1 an guvernul Ciolos - votat si de PSD
  - 7 luni guvernele Grindeanu si Tudose - PSD
  Impresionanta celeritatea cu care politicienii nostri cu salarii si pensii speciale au actionat.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by