Finantari pentru IMM, aproape de lansare

Atentie la ajutoarele de stat pe care le implica proiectele!

de Ioana Morovan     HotNews.ro, EurActiv.ro
Vineri, 18 ianuarie 2008, 14:03 Economie | EuROfonduri


 documente
Gabriela Gongorici:

Din Ghidul de finantare care vizeaza sprijin pentru investitii acordat intreprinderilor mici si mijlocii, aflam ca "Ajutorul de stat acordat in cadrul schemei nu se va cumula cu alte ajutoare de stat conform art. 87 (1) din Tratat sau cu alte fonduri comunitare sau nationale care sunt acordate in raport cu aceleasi costuri eligibil sau proiect de investitii…".

Ideea de baza a acestei prevederi este ca, in acest caz, beneficiarul nu intra pe schema de ajutor de stat „de minimis” care il limiteaza la a primi maxim 200.000 euro pe o perioada de 3 ani consecutivi. Drept urmare, spre exemplu, suma primita de un IMM printr-un astfel de proiect, nu va trebui luata in calcul in situatia in care beneficiarul respectiv aplica in anul urmator pentru un alt proiect care intra pe schema „de minimis”.

Este recomandabil ca acei beneficiari care aplica si primesc finantari nerabursabile din mai multe surse, sa tina o evidenta foarte stricta a tipului de ajutor de stat in care se incadreaza proiectele lor, intrucât in cazul aplicarii pentru proiecte care cad sub incidenta schemei „de minimis”, aplicantul trebuie sa dea o declaratie pe proprie raspundere privind sumele pe care le-a primit anterior sub aceasta schema.

Un alt lucru interesant pe care il aflam din aceste ghiduri este si acela ca, aplicantul, trebuie sa aiba in proprietate terenul si/sau infrastructura pe care se face investitia. in situatia in care acesta nu este proprietarul terenului si/sau al infrastructurii, el trebuie sa faca dovada unui contract de concesiune/comodat care sa acopere o perioada de minim 25 ani de la data depunerii Cererii de finantare.

Foarte important in acest caz este ca, contractul de concesiune/comodat, sa stipuleze clar dreptul de a face investitii pe terenul si cladirile aflate in concesiune/comodat, pe o perioada de minim 10 ani de la data depunerii Cererii de finantare.

Si in ceea ce priveste cheltuielile efectuate in cadrul proiectului exista elemente de noutate. Legislatia nationala privind achizitiile publice prevede ca in situatia in care sumele primite de la autoritatea de management reprezinta mai putin de 50% din valoarea proiectului, nu este obligatorie aplicarea legislatiei privind achizitiile publice. Totusi, in aceasta situatie, autoritatea de management este cea care va impune regulile.
(VEZI DOCUMENTUL ATASAT: pagina 19 din GHID)
 
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


701 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  finantari aiurea, bani aruncati.... (Luni, 21 ianuarie 2008, 13:25)

  Dedalus [anonim]

  Nu am putut comenta mai sus la proeictele de investitii mici, ca exista tehnic posibilitata asta.

  Dar trebuie sa spun ca rar mi-a fost dat sa vad un exemplu de asemenea fariseism si incercare de inducere in eroare.

  Exemplele arata de fapt clar lipsa de eficienta a acestor finantari pentru sectorul productiv. PRincipala problema vine din faptul ca functionarii pusi sa aiba grija de ele nu stiu in ce consta o afacere.

  O a doua problema semnificativa e data de suma imensa (un miliard de EUR) disponibila si exemplele de cateva zeci de mii de eur per proeict. Trecand si dincolo de propaganda crasa, hilara si ridicola a proeictului de IT de la o scoala din Ploiesti.

  Nici nu merita sa-mi bat capul sa cometez mai mult acel proeict. Stiu totzi ca s-a aruncat cu banii si ca, de fapt, liceele nu au nici o treaba cu sectorul de afaceri, ci doar unele proiecte sprijini invatamantul. Sunt prin urmare proeicte de invatamaint, si nu de afaceri....

  Cat priveste regulile de achizitii publice, sa fim serioasi, regula aia cu 50%, ca si regula cu 10 ani, arata iarasi necunoastere crasa a sectoruilui de afaceri si a regulilor de finantare....

  Tineti-o tot asha....
  • 0 (0 voturi)    
   exemple (Luni, 21 ianuarie 2008, 13:57)

   Ioana Morovan [anonim] i-a raspuns lui Dedalus

   Multumim inca o data pentru comentarii! Am folosit exemplele respective pentru ca acesta e genul de finantari la care au avut acces IMM-urile prin programul PHARE. Sunt, desigur, orientative. Nu stiu daca exista exemple deja finantate, in Romania, care sa fie 100% relevante pentru genul de proiecte eligibile in cadrul POS CCE. Dar, daca dv. cunoasteti initiative relevante care merita descrise (ca idee de proiect ce poate primi finantare prin acest program) va invitam sa ni le semnalati. Invitatia este valabila si pentru alti cititori ai sectiunii.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by