Fonduri europene de peste jumatate de miliard de euro pentru proiecte de integrare profesionala a somerilor si a tinerilor

de V.M.     HotNews.ro
Duminică, 12 noiembrie 2017, 16:53 Economie | EuROfonduri


Fonduri europene de 551 mil. euro pentru someri
Foto: Ministerul Fondurilor Europene
 documente
(12 Nov 2017) DOC, 124KB
Autoritatea de Management pentru Programul Operational Capital Uman (AM POCU), din cadrul Ministerului Dezvoltarii, Administratiei si Fondurilor Europene (MDRAPFE), a lansat cinci ghiduri de finantare in valoare totala de 551 milioane de euro, pentru proiecte care vizeaza reducerea somajului si cresterea ocuparii, in special in randul tinerilor, anunta ministerul intr-un comunicat.

"Este cel mai mare pachet de masuri finantat din fonduri europene destinat somerilor, inclusiv tinerilor NEETs, si imbunatatirii situatiei de pe piata muncii din Romania. Sprijinim in acelasi timp si angajatorii si pe cei care doresc sa-si gaseasca un loc de munca, oferind stimulente care sa-i puna in valoare pe tineri, o resursa valoroasa a Romaniei", a afirmat ministrul delegat pentru Fonduri Europene, Marius Nica, citat in comunicat.

Cele cinci apeluri de proiecte, cu finantare din Programul Operational Capital Uman (POCU), vizeaza insertia in piata muncii pe de o parte a tinerilor NEETs (persoane intre 15 si 24 de ani care nu au loc de munca, nu urmeaza niciun program educational sau de formare), pe de alta parte a celorlalte categorii de someri si persoane inactive.

Cererile de proiecte pentru sprijinirea tinerilor NEETs au o valoare totala de 254 milioane euro, dupa cum urmeaza:
 • - 94 mil. euro pentru sprijinirea insertiei pe piata muncii a tinerilor NEETs someri, cu accent pe cei din mediul rural si pe cei apartinand minoritatii roma ("Viitor pentru tineri NEETs II") din regiunile Nord-Est, Nord-Vest, Vest, Sud-Vest Oltenia, Bucuresti-Ilfov;
 • - 57 mil. euro pentru sprijinirea insertiei pe piata muncii a tinerilor NEETs someri, cu accent pe cei din mediul rural si pe cei apartinand minoritatii roma ("Viitor pentru tineri NEETs I") din regiunile Centru, Sud-Est si Sud Muntenia;
 • - 103 mil. euro pentru "Scheme nationale - programe de ucenicie si stagii I pentru tinerii NEETs din regiunile Centru, Sud-Est si Sud Muntenia".
Apelurile care vizeaza celelalte categorii de someri si persoane inactive au o valoare totala de 297 milioane euro, din care:
 • - 206 mil. euro pentru "Scheme nationale - programe de ucenicie si stagii pentru someri si persoane inactive, persoane de etnie roma, persoane din mediul rural".
 • - 91 mil. euro pentru "Subventionarea locurilor de munca si acordarea de prime de mobilitate pentru someri si persoane inactive, persoane de etnie roma, persoane din mediul rural" (prima de incadrare, prima de instalare, prima de relocare, prima de activare).
Pot depune cereri de finantare in cadrul apelurilor Viitor pentru tineri NEETs I si II, incepand cu 15 nov. 2017 si pana in 17 ian. 2018, furnizori autorizati de formare profesionala a adultilor, furnizori acreditati de servicii specializate pentru stimularea ocuparii, centre autorizate de evaluare si certificare a competentelor profesionale obtinute pe alte cai decat cele formale, organizatii sindicale, ONG-uri, intreprinderi sociale de insertie, organizatii de tineret, legal constituite, angajatori, camere de comert si industrie.

Pentru celelalte apeluri de proiecte, organizatia care poate depune cereri de finantare este Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM), incepand cu 10 nov. si pana in 28 dec. 2017 pentru "Scheme nationale - programe de ucenicie si stagii I pentru tinerii NEETs din regiunile Centru, Sud-Est si Sud Muntenia", respectiv pana in 30 iulie 2018 in cazul apelurilor "Scheme nationale - programe de ucenicie si stagii pentru someri si persoane inactive, persoane de etnie roma, persoane din mediul rural" si "Subventionarea locurilor de munca si acordarea de prime de mobilitate pentru someri si persoane inactive, persoane de etnie roma, persoane din mediul rural".

Despre Programul Operational Capital Uman 2014-2020

Programul Operational Capital Uman 2014-2020 are o alocare totala de 4,326 de miliarde de euro. Programul stabileste prioritatile de investitii, obiectivele specifice si actiunile asumate de catre Romania in domeniul resurselor umane, continuand, astfel, investitiile realizate prin Fondul Social European in perioada 2007-2013 si contribuind la reducerea disparitatilor de dezvoltare economica si sociala dintre Romania si Statele Membre ale UE.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


950 vizualizari

 • +2 (2 voturi)    
  O sa pape toti banii clientii P$D, binenteles (Duminică, 12 noiembrie 2017, 17:53)

  cartofil [utilizator]

  O particica o s-o dea inapoi inapoi, pentru alegeri si pentru alte servicii oferite mafiei rosii. Ar trebui sa intre odata DNA si in competiile pe proiecte. S-ar ingrozi ce-ar gasi aici. O transparenta simulata si un trafic de influenta masiv.
  • 0 (0 voturi)    
   Sau... (Duminică, 12 noiembrie 2017, 23:20)

   soren [utilizator] i-a raspuns lui cartofil

   vor cheltui aiurea, li se vor retrage finantarile europene si se va bugeta din fonduri publice, Schema binecunoscuta. Nimeni nu raspunde , nimeni nu e vinovat..!
 • 0 (0 voturi)    
  vaca de muls (Luni, 13 noiembrie 2017, 11:37)

  Ilidia [utilizator]

  Incasarea banilor trebuie conditionata de "rezultatele" cursurilor, de cele mai multe ori tinute de pile si relatii si aproape nule.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by