Fonduri structurale pe IT&C: 

MCTI: Licitatiile de proiecte pentru comert online, cel mai probabil in martie

de Ioana Morovan     HotNews.ro
Marţi, 29 ianuarie 2008, 16:54 Economie | EuROfonduri


Firmele care vor sa realizeze un proiect de conexiune la internet pe banda larga sau de e-business trebuie sa stie ca unele cheltuieli pot fi decontate chiar daca au fost realizate inaintea semnarii contractului de finantare. HotNews.ro prezinta cateva ponturi pentru cei interesati, pe baza informatiilor furnizate de Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei.

Trei ghiduri ale solicitantului pentru Axa prioritara 3 "Tehnologia informatiei pentru sectoarele public si privat" (a Programului Operational de Crestere a Competitivitatii Economice, n.r.), sunt deja publicate pe website-ul Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei (MCTI). Este vorba despre documentele aferente operatiunilor:
- "1.1 Sprijinirea accesului la broadband şi la serviciile conexe"
- "3.1 Suport pentru implementarea sistemelor informatice integrate şi a altor aplicaţii electronice pentru managementul afacerilor"
- "3.3 Sprijin pentru dezvoltarea sistemelor de comerţ electronic şi alte soluţii electronice pentru afaceri"

In cadrul unui seminar de instruire pentru companiile interesate de finantari, reprezentantii MCTI au oferit informatii concrete despre conditiile de indeplinit si cheltuielile eligibile in cadrul proiectelor care vor fi realizate pentru a primi finantare. Iata cateva informatii cheie pentru cei interesati:

 • Microintreprinderile pot solicita finantare pentru proiecte in domeniul IT&C
 • Anumite cheltuieli pot fi decontate chiar daca au fost realizate inainte de semnarea contractului de finantare. Firmele trebuie, insa, sa astepte pana cand vor aparea in Monitorul Oficial regulile referitoare la ajutoarele de stat aplicabile in cadrul proiectelor.
 • Cheltuieli cu asigurarea obiectivelor proiectului: se discuta posibilitatea, ca in varianta finala a Ghidurilor solicitantului, sa fie admisa decontarea costurilor cu asigurarea investitiilor care fac obiectul proiectului.
 • Cheltuielile cu managementul proiectului sunt eligibile daca serviciul este externalizat; daca managementul este realizat in interiorul companiei, acesta nu este eligibil.
 • Costurile cu consultanta: maximum 20% din cheltuielile eligibile.
 • Licitatiile de proiecte se vor lansa separat, pe "operatiuni" (sub-sectiuni ale Domeniilor de interventie - n.r.). Bugetul disponibil pentru finantare este fixat numai la nivel de Axa prioritara - fiind flexibil intre aceste "operatiuni"
 • Firmelor li se vor solicita scrisori de garantie bancara pentru un anumit procent din valoarea proiectului. Nu este inca stabilit daca vor fi necesare si garantii post-implementare.
 • Licitatiile de proiecte vor fi active pentru o perioada de 3-4 luni
 • Pentru unele "operatiuni" va exista o competitie intre proiecte (posibil, spre exemplu, pentru "Accesul la broadband"), pentru altele, nu va exista o competitie, proiectul fiind selectat numai in functie de punctajul obtinut.
 • Conditii pentru solicitanti: Companiile care depun proiecte trebuie sa aiba profit operational in cel putin un exercitiu financiar.
 • Se vor finanta exclusiv echipamentele necesare derularii aplicatiilor informatice
 • Publicitatea online nu este cheltuiala eligibila, in afara celei prevazute obligatoriu in cadrul proiectului.
 • Pentru "operatiunea" referitoare la comert electronic, companiile pot solicita finantare si in consortiu. Acest consortiu se va constitui prin asociere in participatiune, potrivit legislatiei romanesti.
 • Pregatirea planului de afaceri, a studiilor de piata, a proiectului tehnic precum si a documentatiei pentru procedurile de achizitii publice sunt cheltuieli eligibile. Scrierea cererii de finantare nu este eligibila. 


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


1224 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  adica? (Marţi, 29 ianuarie 2008, 18:44)

  gigi [anonim]

  Pana la urma nu s-a inteles mare lucru din stire. Firmele de IT&C pot candida pentru fonduri sau cum? Adica daca vreau sa fac un site de exemplu ma poate subventiona statul sau UE? Sau daca am firma de programare?

  Fratilor, faceti un update la stire ca nu se intelege nimic, parca e un comunicat birocratic fara noima :)
  • 0 (0 voturi)    
   raspuns MCTI - Organismul Intermediar (Miercuri, 30 ianuarie 2008, 8:49)

   Simona Oancea [anonim] i-a raspuns lui gigi

   Firmele de ITC pot fi beneficiare ale fondurilor structurale in domeniul ITC in situatia in care doresc achizitionarea si implementarea unei solutii in interiorul propriei companii.
   Nu se finanteaza dezvoltarea de solutii software de catre firmele de ITC.
 • 0 (0 voturi)    
  siiiiiiiiiiiiiiiiiiigur.... (Marţi, 29 ianuarie 2008, 19:14)

  EU [anonim]

  numai vrajeala din care profita tot smecherii.aveti habar cit de imputit poate fi un astfel de proiect de conceput?si cine stie sa-l conceapa aveti habar cit comision din valoarea proiestului cere?deci e imposibil sa iei bani.doar daca ai deja ca sa dai spaga (comision)pentru proiect.
 • 0 (0 voturi)    
  raspuns (Marţi, 29 ianuarie 2008, 22:48)

  whatsername [anonim]

  nu neaparat firmele it&c, aici e vb de programe de finantare pe acest domeniu, scrie la inceput pt microintreprinderi. E vb de achizitionarea sau introducerea de programe informatice integrate (pt evidenta clientilor) sau achizitionarea de echipamente info (calculatoare, imprimante), pt orice micro, ex firme de contabilitate, sau prestatoare de servicii, legarea la retele de broadband, crearea paginii de web. Profitul trebuie sa fie pe ultimul an. Intr-adevar este prea general scris articolul, iar conditiile difera de la o axa la alta. Articolul e doar asa ca idee, pt aia care pricep, sa vada ca au o posibilitate de finantare
 • 0 (0 voturi)    
  raspuns MCTI (Miercuri, 30 ianuarie 2008, 8:54)

  Simona Oancea [anonim]

  In ceea ce priveste beneficiarii eligibili pentru operatiunile din Domeniul major de Interventie 3 - Dezvoltarea eEconomiei sunt IMM-uri, inclusiv microintreprinderi

  In ceea ce priveste cheltuielile cu asigurarea obiectivului investitiei, aceasta nu este considerata cheltuiala eligibila, dar este obligatorie pentru beneficiar


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by