Viorica Dăncilă comentează propunerile Comisiei Europene în privința fondurile de coeziune: Acțiunile de control ar trebui să se bazeze pe conformitate, nu pe detalii financiare/ Nu susținem transferul a 10 miliarde de euro către facilitatea 'Conectarea Europei'

de C. Pirvoiu     HotNews.ro
Marţi, 30 octombrie 2018, 11:53 Economie | EuROfonduri


Viorica Dancila si politica de coeziune
Foto: Hotnews
​"Considerăm că România trebuie să fie tratată în mod egal cu toate statele membre ale Uniunii Europene", a declarat marți premierul Viorica Dăncilă cu ocazia unei conferințe privind politica de coeziune. Cu această ocazie, premierul a comentat, citind de pe foaie, mai multe propuneri de obiective stragice ale Comisiei Europene. Printre altele, a spus că în ceea ce privește acțiunile de control ale Comisiei, acestea ar trebui "să se bazeze pe conformitate, și nu pe detalii financiare". "Auditul ar trebui să se bazeze mai mult pe încredere, să fie preventiv, previzibil și fără opinii contradictorii", a mai afirmat premierul. Viorica Dăncilă a mai spus că România nu susține propunerea privind transferul a 10 miliarde din fondul de coeziune către facilitatea "Conectarea Europei".

Câteva dintre declarațiile premierului la conferința "O politică de coeziune incluzivă pentru o Uniune mai aproape de cetățeni"

 • România analizează cu atenție propunerile de obiective strategice
 • În ceea ce privește condițiile prealeabile de eligibilitate, considerăm că este nevoie de o definire mai concretă a criteriilor aferente astfel încât să fie create premisele unei evaluari obiective din partea Comisiei și să fie garantată egalitatea de comportamente între toate statele membre. Considerăm că România trebuie fie tratată în mod egal cu toate statele membre.
 • Eligibilitatea TVA ar trebui să rămână la decizia statelor membre, lunând în considerare legislația națională aplicabilă.
 • România apreciază simplificarea propusă de Comisiei în ceea ce privește normele de gestiune și control și consideră că aceastea sprijină eficientizarea.
 • În ceea ce privește auditul, Romania susține propunerile CE și consideră că ar trebui să se bazeze mai mult pe încredere, să fie preventiv, previzivil și fără opinii contradictorii, dar acțiunile de control să se bazeze pe conformitate și nu pe detalii financiare.
 • Susținem menținerea actualelor reglementări privind dezangajarea automata, regula n+3, corelat cu calendarul general pentru pregătirea unei perioade de programare, cel puțin pentru primii ani de implementare a bugetului.
 • Considerăm că este nevoie de optimizarea programării anuale bugetare a fondurilor, iar planurile financiare anuale să fie stabilite de statele membre conform specificității naționale.
 • România susține ideea menținerii nivelului de prefinanțare iniatilă anuală în actuala perioadă de programare financiară, pentru a evita eventuale probleme de lichidități, mai ales in condițiile rambursării a 90% din cheltuielile declarate
 • România susține menținerea nivelului actual de cofinanțare având în vedere dificultățile de ordin bugetar pentru asigurarea unui nivel de cofinanțare publică mai ridicată. Considerăm că nivelul de cofinanțare propus va conduce la neralizarea obiectivului de reducere a decalajelor de dezvoltare în regiunile de graniță
 • România susține acordarea unei mai mari flexibilități la nivelul statelor membre sau al regiunilor prin stabilirea cofinațării pentru programele operaționale și tipurilor de investiții și nu la nivel de axă prioritară.
 • Romania nu susține propunerea privind trasferul a 10 miliarde din fondul de coeziune către facilitatea "Conectarea Europei". Considerăm că menținerea în cifre absolute a nivelului de transfer către facilitatea Conectarea Europei în condițiile scăderii drastice a alocării fondului de coeziune, corelată cu propunerea ca doar 70% să fie menținută în cadrul anvelopei naționale, reduce semnificativ posibilitățile statelor membre pentru promovarea investițiilor în sectorul de transport, stabilită de altfel prin legislația europeană în domeniul transporturilor.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


1827 vizualizari

 • +9 (9 voturi)    
  Iaca ca dam coruptie si la export, in UE ! (Marţi, 30 octombrie 2018, 12:02)

  deval [utilizator]

  Acest guvern -asa cum e azi-nu poate fi la conducerea UE nici o zi ! Daca UE nu e iresponsabila !
  Fadoino, 21 milioane praduiti in dosarul Tel-Drum , reclamati de OLAF , nereclamati de CJ Teleorman , dar platiti de cetatenii-abuzati , sunt "DETALII FINANCIARE", fa ?!!
 • +7 (7 voturi)    
  Dancila (Marţi, 30 octombrie 2018, 12:05)

  hamurabi [utilizator]

  oare intelege ceva din ce citeste ?!
 • +7 (7 voturi)    
  tare! (Marţi, 30 octombrie 2018, 12:12)

  Bolovanul [utilizator]

  Citez "Auditul ar trebui să se bazeze mai mult pe încredere, să fie preventiv,"

  Ce mai e si cu auditul asta!
  voi astia care ati votat PSD nu simititi asa..o jena?
  • +3 (3 voturi)    
   He, he, he.... (Marţi, 30 octombrie 2018, 13:54)

   iaurtica [utilizator] i-a raspuns lui Bolovanul

   adica UE să aibă încredere şi ei să o fure cât pot! Tare, nimic de zis! Şi i-o spui fix în faţă Comisarului pentru Buget. La tupeu şi la furat nu-i întrece nimeni.
 • +7 (7 voturi)    
  ... (Marţi, 30 octombrie 2018, 12:18)

  Sarmis [utilizator]

  Din ciclul "Maimutele si Politica Economica a Romaniei" avem azi un interviu cu Prima Blonda a tarii.
 • +7 (7 voturi)    
  Diavolul din detalii (Marţi, 30 octombrie 2018, 12:49)

  Frank777 [utilizator]

  Dancilova nu vrea ca sa fie controlata la detalii financiare de EU. Foarte bine, este o pozitie pe care si-o asuma.Este deranjata de controalele financiare acestea fiind detalii. Zice Dancila " Auditul ar trebui să se bazeze mai mult pe încredere, să fie preventiv, previzibil și fără opinii contradictorii" Foarte bine zice mediul de afaceri din Romania.De ce nu se aplica atunci si la ANAF acelasi lucru? Daca dancila este deranjata si mediul de acari poate avea acelasi deranj. Dar... dancila una vorbest la Bruxelle si alta in Romania. O sa aiba parte de un proces corect Dancila. #Alegeri2020.
 • +6 (6 voturi)    
  Infractorii nu vor control? (Marţi, 30 octombrie 2018, 13:07)

  asavreau [utilizator]

  Viorica $ banda de infractori controlați de Dragnea nu vor control la folosirea fondurilor UE.Ce vor să facă în România,vor să extindă și în Europa.Adică să fure și de acolo fără să fie pedepsiți.
 • +5 (5 voturi)    
  ... obositor (Marţi, 30 octombrie 2018, 13:55)

  Matusalem [utilizator]

  Este tot mai obositor sa ascult sau sa citesc tampenile pe care le debiteaza o persoana analfabeta.
 • +3 (3 voturi)    
  dupa ce (Marţi, 30 octombrie 2018, 14:37)

  CRMS [utilizator]

  Dupa ce au devaiizat Romania acuma gasca de infractori vrea sa bage mana pana la cot si in banii de UE.
  Sincer, ma mir ca UE mai catadicseste sa dea bani Romaniei.
  Romania este pentru infractorii economici autohtoni ceea ce este Pakistanul pentru Al-Qaeda: ne facem ca-i vanam dar pe la spate (aproape) toate structurile statale ii protejeaza.
 • +3 (3 voturi)    
  auzi la ea (Marţi, 30 octombrie 2018, 15:34)

  bogdan1477 [utilizator]

  Pai cum sa se bazeze auditul pe incredere, cind singura voastra preocuipare de dupa alegeri e cum sa incalecati justitia? Asta ca sa nu mai spun ca auditul nu se poate baza pe incredere, el genereaza incredere prin control la sange..
 • +1 (1 vot)    
  Fa,fa un vaccin anticoruptie ca "audit preventiv" (Miercuri, 31 octombrie 2018, 1:01)

  deval [utilizator]

  sau ''pe incredere", nu s-a inventat pe Terra !
  Se sparie si gandul de ce debitezi !! Spune si idiotului genial in borfaseala de vâlcov care te consiliaza din puțul gandirii........


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by